Cine din noi nu și-ar dori să aibă o super-putere, spre exemplu, să fugă așa ca Flash sau să zboare ca Superman? Dar, cu regret, aceste lucruri neverosimile se întâmplă doar în benzile desenate și în filme. Totuși, se întâlnesc și în realitate oameni cu abilități incredibile.
Dacă în cazul oamenilor acestea nu sunt decât excepții, iată că în lumea animală lucrurile stau cu totul altfel, totul fiind mult mai interesant decât ne-am fi gândit vreodată. Numeroase animale au abilități care, pentru noi, par a fi incredibile, chiar supranaturale – viteză uimitoare, putere titanică, capacitatea de a supraviețui în condiții extreme, tot felul de manipulări cu propriul corp, etc.
Trebuie să recunoaștem că de-a lungul anilor de evoluție, natura nu încetează să ne uimească cu apariția a tot mai multe specii noi, înzestrate cu abilități din cele mai neobișnuite.
Ornitorincul. Electrorecepția.
Electrorecepția este capacitatea de captare a câmpurilor electrice. Multe viețuitoare ale oceanului se pot lăuda cu această capacitate, însă, dintre animalele terestre, doar ornitorincul este înzestrat cu această capacitate. Ciocul său captează câmpurile electrice slabe care se formează atunci când mușchii peștilor și racilor se contractă. E lesne de înțeles că este un lucru indispensabil pescuitului subacvatic.
Șoimul călător. Super viteză.
Acești prădători iscusiți trăiesc în întreaga lume, cu excepția polilor. De îndată ce identifică prada, șoimul călător este în stare să zboare cu o viteză de până la 390 km/h.
Păianjenul Darwin. Forță incredibilă.
Această specie de păianjeni a fost descoperită relativ recent pe insula Madagascar. Păianjenii au atras atenția arahnologilor datorită rețelelor create de ei. În ciuda dimensiunilor modeste – de la 6 la 18 mm – acești păianjeni pot țese pânze cu o suprafața de 3 metri pătrați și o lungime de aproximativ 25 m. Din câte s-a aflat, această pânză este cel mai durabil material, chiar mai trainic decât oțelul. Deci, creația păianjenului Darwin este de 10 ori mai trainică decât pânza altor specii de păianjeni.
Caracatița Thaumoctopus mimicus. Mimetism.
Toate caracatițele sunt capabile să-și schimbe culoarea și structura propriului corp, însă numai această specie este capabilă să imite complet comportamentul altor vietăți. În caz de pericol, aceste caracatițe se pot preface întotdeauna că sunt țipari sau o anumită creatură veninoasă.
Gândacul Geotrupidae. Putere.
Fără el, această listă ar fi fost incompletă. Acești gândaci sunt capabili să care obiecte ce sunt de 1400 de ori mai grele decât propria lor greutate. Pentru analogie: un om înzestrat cu asemenea putere ar putea să ridice simultan două tancuri T-90 sau un tanc BelAZ.
Tardigrada. Invulnerabilitate.
”Urșii de apă” microscopici sunt capabili să supraviețuiască în condiții cu adevărat extreme. Suportă temperaturi de la -272 și până la +151 grade Celsius. Pot supraviețui radiațiilor de 570 mii de roentgeni, în timp ce pentru om o doză letală de radiații este de numai 500 de roentgeni. Aceste vietăți pot supraviețui, de asemenea, în spațiu.
Broasca păroasă. Ghiare.
Această vietate este un adevărat Wolverine în lumea animală. În caz de pericol, această broască își poate rupe oasele, care se vor rupe prin piele, și vor funcționa ca niște adevărate ghiare. Iar după luptă, la fel ca și personajul lui Hugh Jackman, broasca și le retrage și își vindecă toate rănile.
Crevetele mantis. Vedere incredibilă și putere.
Această vietate poate da lovituri zdrobitoare cu cleștele sale. Viteza loviturii poate atinge 80 km/h. Oamenii de știință țin aceste vietăți în containere de plastic atunci când fac cercetări asupra lor, deoarece acestea sparg cu ușurință sticla. Crevetele mantis are o vedere ce îi permite să perceapă razele de infraroșu și ultraviolet. Unele specii pot detecta chiar și lumina polarizantă.
Axolotl. Regenerare.
S-ar părea că abilitatea de regenerare n-ar putea surprinde pe nimeni, însă acest amfibian este capabil să-și regenereze nu doar membrele, ci și organele interne, maxilarul și chiar zone afectate ale creierului.
Crevetele pistolar. Forță incredibilă.
Probabil cea mai uimitoare vietate din această listă. Acest crevete este capabil să împuște din cleștele sale, așa încât pe o rază foarte mare să nu mai rămână nimic viu. La fiecare împușcătură se formează un jet de apă, viteza căruia poate ajunge la 100 km/h. În interiorul acestui jet de apă există o bulă de abur fierbinte, care izbucnește imediat, producând un zgomot asurzitor. În plus, împușcătura în sine produce o lumină orbitoare, a cărei temperatură o poate atinge pe cea solară – aproximativ 4000 de grade.
Meduza Turritopsis Nutricula. Nemurire.
Această vietate există în două forme – meduză și polipi. Când vietatea adultă îmbătrânește sau este grav afectată, ea se transformă în polip, din care ulterior apare o nouă meduză. Uite așa un ciclu de viață ciudat. Această meduză poate muri doar dacă devine prada cuiva.
Greier frontar. Super sărituri.
Aceste insecte îi pot întrece fără eforturi mari și pe purici. Având dimensiunea corpului de doar 2 mm, greierul frontar poate sări la o înălțime de 70 cm și o lungime de 2 m. Iar pentru o analogie: un om cu această abilitate ar putea sări la o distanță de 170 m. Impresionant, nu-i așa?
Peștele arcaș. Precizie uluitoare.
Acest pește vânează un ajutorul unui jet de apă. Poate propulsa jetul de apă până la aproximativ un metru. În acest mod el capturează insectele ce se află în preajma apei în care viețuiește.
Șopârla de deșert cu coarne. Mod inedit de autoapărare.
Această vietate posedă o metodă de apărare neobișnuită. Pentru a-l îndepărta pe prădător, șopârla cu coarne împroașcă în direcția prădătorului cu propriul sânge. Din ochi. Acest sânge conține niște enzime ce îl fac foarte neplăcut la gust. Acest lucru îl descurajează pe prădător să mănânce șopârla.
Pasărea liră. Capacități impresionante de imitare.
Aceste păsări nu doar că au o voce fermecătoare, dar au și o abilitatea incredibilă de a reproduce orice sunet pe care îl aud. Chiar și larma unui mare oraș.
Șobolan-cârtiţă golaş. Hipersensibilitate.
Sau mai exact, absența sensibilității. Ideea este că șobolanul-cârtiță golaș nu simte deloc durerea. Viața subterană a dus la schimbări majore în receptorii de durere, astfel încât această vietate reacționează prost la stimulii externi.
Calmarul de Pacific. Decolări impresionante.
Reprezentanții acestei specii de calmari trag apa în ei, apoi o scuipă, iar în rezultat sunt capabili să decoleze și să zboare la o înălțime de până la 20 m de-asupra apei. Și nu este vorba de o simplă săritură, ci anume de un zbor. Anume așa călătoresc calmarii, viteza lor de-asupra apei fiind de 50 de ori mai mare decât viteza în apă.
Și totuși, lumea este un loc incredibil, iar natura se dovedește a fi foarte creativă și impresionantă. Și câte lucruri mai există pe care încă nu le cunoaștem despre ea…
Arată și prietenilor tăi acest articol despre uimitoarele vietăți care există pe pământ!