15 trucuri de viață de la părinții care știu cum să educe niște copii independenți!

”Copilul este un oaspete în casa ta: hrănește-l, învață-l și lasă-l să plece” – un proverb înțelept indian. Desigur, cu o doză de tristețe trebuie să recunoaștem că aceste cuvinte sunt adevărate. Nu ne rămâne, decât, să-i învățăm pe copii cum să se descurce singuri în diferite situații și să devină independenți de la cea mai fragedă vârstă.

1. Învățați copilul să țină corect foarfeca

Copii mereu uită cum trebuie să țină foarfeca în mână. Pentru ca copilul să-și amintească cum să poziționeze mâna corect și să nu se rănească accidental, desenați pe degetul mare un smile. Explicați copilului că acesta trebuie mereu să-i zâmbească.

2. Învățați copilul autodisciplina

Un truc simplu, care va învăța copilul autodisciplina. Luați o foaie A4, îndoiți foia în jumătate pe lungime. Faceți câteva tăieturi pe jumătatea de jos. Lipiți pe partea de jos și de sus a foii benzi adezive. În fiecare ”fereastră” înscrieți câte o sarcină din lista activităților zilnice: spălarea dinților, curățenia în cameră, gimnastică, etc. Lipiți câteva imagini care simbolizează fiecare activitate. Pe verso, desenați câte o bifă verde, care va simboliza că sarcina a fost îndeplinită. Lipiți această listă de acțiuni în camera copilului, pentru ca el să nu uite ce are de făcut și să nu încalce regimul zilei.

3. Învățați copilul să lege șireturile

A învăța copilul să lege șireturile nu este o sarcină atât de ușoară. Dar dacă desenați forma pantofilor pe un carton, faceți câteva găuri și introduceți șireturile prin aceste găuri? Acest simulator oricând îl puteți lua cu voi, încălțămintea nu va mai fi împrăștiată prin casă și puteți învăța noi modalități de a lega șireturile.

4. Cum să încheie nasturii

Pentru a învăța copilul cum să încheie și să descheie nasturii puteți confecționa acest hack amuzant. Aveți nevoie doar de hârtie colorată, nasturi, fetru și puțină imaginație.

5. Învățați copilul să citească ceasul

Este o metodă genială, dar în același timp foarte simplă de a învăța copilul să determine ora. Aveți nevoie de două farfurii de unică folosință. Pe una scrieți cifrele care simbolizează minutele (0, 5, 10, 15, etc.) și puneți-o sub a doua farfurie pe care trebuie să scrieți cifrele de la 1 până la 12. Faceți pe această farfurie câteva tăieturi. Fixați farfuriile împreună cu ajutorul unei piuneze. Setați ora pe acest ceas improvizat cu ajutorul a două ace de ceasornic marcate cu inscripția ”ore” și ”minute” și rugați copilul să vă spună ce oră este. Acum puteți ridica secțiunile farfuriei superioare și să-i arătați copilului cum se ascunde cadranul cu minute sub cadranul cu ore.

6. Mâncăm cu acuratețe!

Până când copilul se va învăța să mănânce corect, va fi spartă nu o singură farfurie. Pentru a evita acest lucru lipiți de fundul farfuriei două ventuze.

7. Învățați copilul să numere

Copilul va învăța mult mai repede să numere cu ajutorul blocurilor colorate de la constructor. Decupați din hârtie câteva dreptunghiuri și scrieți pe ele cifrele. Pe fiecare dintre cărți desenați un turn multicolor cu numărul corespunzător de cuburi. Cel mai bine să desenați cuburile de diferite culori. Sarcina copilului este să asambleze un turn exact ca în imagine. În acest fel copilul va înțelege la modul practic ce înseamnă adunarea sau scăderea.

8. Memorizăm anotimpurile anului

Decupați din hârtie 5 cercuri de diferite culori. Cercul alb va fi baza. Lipiți pe el un trunchi de copac de culoare maro. Celelalte cercuri trebuie îndoite în jumătate. Pe jumătatea primului cerc puneți lipici și lipiți-o de bază. Celelalte cercuri, îndoite în jumătate puneți-le unul peste altul și lipiți-le între ele. Ultimul cerc trebuie lipit de bază, astfel încât o obțineți o carte.

Fiecare cerc – semnifică un anotimp al anului. Decorați cercurile diferit: iarna crengile sunt acoperite cu zăpadă, primăvara apar mugurii și florile, vara copacii sunt plini de frunze verzi, iar toamna acestea vor cădea.

9. În acest mod învățăm copilul ce înseamnă echitatea 

Dacă în familie cresc doi copii, uneori este dificil să le explicați ce este dreptatea și de ce, spre exemplu, unul din copii nu poate să mănânce singur toate dulciurile.

Luați un cuier obișnuit și două cutii identice, spre exemplu cutii de la suc sau pahare de unică folosință. Faceți câte două găuri în fiecare recipient, introduceți în ele ața și prindeți-le de un cuier. Echilibrați acest cântar improvizat și puneți în fiecare recipient câte un biscuit, bomboană sau ciocolată, pe care copii nu le pot împărți. Acum copiii vor vedea cu ochii lor ce înseamnă să împarți totul egal și vor înceta să se certe din cauza dulciurilor.

10. Învățați copilul să se îmbrace independent

Chiar și pregătirile pentru școală sau secția sportivă pot fi transformate într-o activitate interesantă.

Fotografiați seturile de haine și rugați copilul să găsească singur aceste haine și să le combine între ele, pentru a crea setul din imagine. Există o șansă foarte mare să transformați toate pregătirile într-un joc distractiv!

11. Nu uitați de rutina matinală

Puneți pasta de dinți, peria, prosopul și pieptenele în recipiente separate. Cu ajutorul unui astfel de organizator pe etape, copiii nu vor confunda nimic.

12. Spălăm dinții în fiecare dimineață

Fiecare părinte știe că fiecare copil dobândește abilități noi, mult mai ușor prin joc. Chiar și o activitate atât de plictisitoare, precum curățarea dinților o puteți transforma într-un joc.

Găsiți în Internet sau desenați un calendar pentru curățarea dinților pentru o lună. Lipiți acest calendar de peretele din baie, pregătiți câteva carioci colorate, cu care copilul va colora Soarele (dimineața) și Luna (seara), după fiecare spălare a dinților.

Acest ritual îl va ajuta pe copil să-și dezvolte un obicei bun. La sfârșitul lunii puteți oferi copilului o recompensă simbolică pentru efortul său.

13. Evitați dezordinea din locuință

Copii adoră să împrăștie jucăriile prin toată casa. Pentru ca toată familia să nu se împiedice de aceste jucării, încercați următorul truc: stabiliți o zonă în locuință, unde copilul se poate juca și delimitați această zonă cu o bandă adezivă colorată. Explicați copilului că acum există o regulă pe care trebuie să o respecte obligatoriu – jucăriile nu trebuie să fie împrăștiate în afara acestei linii.

14. Învățați copilul să folosească lipiciul cu acuratețe

De fiecare dată când copiii modelează ceva, ei se folosesc de lipici. Pentru a evita murdăria și petele de lipici pe mobilier folosiți un container, în care trebuie să puneți un burete umed. Picurați pe burete o cantitate mică de lipici. Acum, copilul va trebui doar să apropie hârtia de buretele cu lipici.

15. Strângeți repede jucăriile mici

Piesele Lego, cuburile și alte jucării mici pot fi strânse cu ajutorul unui făraș obișnuit.

Folosiți aceste trucuri pentru a crește niște copii independenți, disciplinați și ingenioși!