15 motive pentru care admirăm Japonia

Japonia este una dintre cele mai neobișnuite țări de pe Pământ, unde tradițiile vechi de secole se îmbină armonios cu inovațiile. Locuitorii din Țara Soarelui Răsare folosesc cu pricepere toate avantajele civilizației, fără a încălca regulile stabilite.

Iată 16 motive pentru admirăm Japonia.

Tokyo este cea mai sigură metropolă din lume.

The Economist Intelligence Unit a publicat un clasament al celor mai sigure orașe din lume și Tokyo a ocupat locul 1, Singapore a ocupat locul 2 și Osaka, un alt oraș japonez, locul 3.

Instrucțiuni detaliate.

În Japonia instrucțiunile și indicatoarele sunt foarte clare, textul fiind tradus în engleză și însoțit de imagini.

Copii japonezi au o zi de naștere comună.

Pe data de 15 noiembrie se organizează, pentru toți copiii care au vârsta de 3, 5 sau 7 ani în acel an, un festival care se numește Shichi-Go-San, adică „șapte-cinci-trei”.

Gimnastică pentru toți.

Elevii și angajații multor companii își încep ziua cu exerciții fizice. Această tradiție există din 1928 și este foarte apreciată, deoarece, pe lângă faptul că îmbunătățește starea fizică a angajaților, contribuie și la apropierea lor.

„Premium Friday”.

Nu este un secret faptul că, în Japonia, se lucrează foarte mult, angajații se rețin la serviciu în fiecare zi, uneori chiar și 2-3 ore. Pentru a combate acest lucru, guvernul a adoptat un program numit „Premium Friday”, în ultima zi de vineri a lunii, când angajaților li se permite să plece cu câteva ore mai devreme. Prima persoană care a decis să profite de această ocazie (oferind un exemplu concetățenilor săi) a fost ministrul Economiei, Hiroshige Sako, care a mers să joace curling.

Companii cu o istorie de peste o mie de ani.

În Japonia se respectă cu strictețe dreptul la proprietate, de aceea există companii vechi, cum ar fi, spre exemplu, ryokan (hotel tradițional japonez) „Hoshi”. Acest hotel activează din 718 și este condus de aceeași familie timp de 46 de generații.

Rezervații pentru animale.

Există satul vulpilor, „Zao”, care se află pe insula Honshū, unde trăiesc vulpi sălbatice, pe care lumea le poate vizita și hrăni.

Drumurile se repară foarte rapid.

În 2014, pe o stradă din orașul Fukuoka, s-a format o groapă imensă de 15 metri adâncime, care a fost reparată în doar 48 de ore.

Grijă pentru bunurile cetățenilor.

Acești lucrători au acoperit mașina cu folie pentru a o proteja în timpul lucrărilor efectuate.

Confort maxim pe suprafețe minime.  

Japonezii locuiesc, de obicei, în apartamente mici, dar toate au lavoare la balcon, pentru a îngriji plantele.

Atenție la detalii.

Chiar și gurile de canalizare sunt decorate.

Trenuri de mare viteză.

Trenurile de mare viteză Shinkansen pot atinge viteza de 300 km/h, permițându-le locuitorilor orașelor îndepărtate să ajungă la timp la muncă sau la studii.

Sistem de alertă instalat în toate telefoanele mobile.

Pe lângă sistemul național de alertă J-Alert, care le permite autorităților să anunțe oamenii prin mass-media și difuzoare, Japonia folosește un sistem de alertă prin SMS, care este instalat în toate telefoanele mobile moderne. În caz de urgență, autoritățile locale au nevoie de circa 20 de secunde pentru a trimite mesaj locuitorilo din regiune.

Diversitate culinară incredibilă.

În Japonia puteți găsi orice, de la okonomiyaki tradiționale până la ciocolată cu gust de sakura. Mai există și o cafenea pentru fanii lego, unde puteți încerca mâncare care arată exact ca piesele lego.

Legumele arată ca niște opere de artă.

În Japonia este foarte apreciată arta mukimono-ului, adică sculptura în fructe și legume. Fiecare regiune are propriile sale tematici de mukimono, iar pentru crearea acestora folosesc cuțitul „Hocho” și diferite tipare.

Și, la final, un nod rutier în apropiere de Tokyo.