15 lucruri ciudate despre planeta noastră!

E suficient să arunci o privire asupra planetei noastre pentru a înțelege cât este de deosebită. Distanța de Soare, marja de temperaturi și alți factori asigură condiții pentru viață și o diversitate biologică incredibilă.

Nu e de mirare că omenirea nu a reușit să cerceteze nici măcar propria planetă. Iată 15 lucruri uimitoare despre Terra pe care probabil nu le-ați știut până acum.

NB: mulți oameni consideră că Sfinxul are cap de om și corp de leu, dar de fapt eroziunea a șlefuit piatra astfel încât capul de animal seamănă astăzi cu un cap de om.

1. Cel mai călduros loc de pe planetă

Cel mai călduros loc de pe Terra este Valea Morții din California, SUA. Aici temperatura a atins 56,7 °C. Aceasta are o suprafață de 13.628 km².

2. Temperatura minimă record

Cea mai mică temperatură din istorie a fost înregistrată la stația antarctică sovietică “Vostok”. S-a întâmplat pe 21 iulie 1983, când cercetătorii au înregistrat -89,2 °C.

3. Modificarea polilor magnetici

La fiecare 450.000 de ani polii magnetici se schimbă cu locurile. Următoarea schimbare va avea loc peste mai puțin de 2.000 de ani!

4. Cel mai înalt munte (nu, nu e vorba de Everest)

Majoritatea oamenilor consideră că Everest e cel mai înalt munte din lume. Dar dacă înălțimea acestuia ar fi măsurată de la poale nu doar pe uscat, ci și sub apă, atunci cel mai înalt munte ar fi Mauna-Kea din Hawaii, care are o înălțime de 10.203 m.

5. Cel mai mare meteorit din lume

Cel mai mare meteorit a fost descoperit în Africa, pe teritoriul Namibiei. Acesta avea inițial 66 de tone și s-a ciocnit cu pământul acum circa 80.000 de ani.

84% din masa meteoritului o constituie fierul. În anul 1955 acesta a fost declarat monument național cu scopul de a preveni cazurile de vandalism, căci între timp masa lui s-a redus cu 6 tone.

6. Tiranozaurul lent

Tiranozaurul Rex nu alerga atât de repede precum e arătat în filme. De fapt viteza sa maximă era între 24-40 km/h, fiind comparabilă cu viteza omului.

7. Cel mai puțin studiat loc din lume

Groapa Marianelor este cel mai adânc loc de pe pământ și totodată cel mai puțin studiat, fiind la o adâncime de peste 10 km față de nivelul oceanului.

8. Cel mai uscat loc de pe planetă

Mulți oameni consideră în mod greșit că cel mai uscat loc de pe planetă este pustiul Atacama din Chile. De fapt pe primul loc sunt Văile McMurdo din Antarctica, unde se presupune că nu au căzut precipitații de 2.000.000 de ani.

9. Cele mai vechi vietăți

Este vorba de niște bacterii găsite în roci vechi de circa 3,5 miliarde de ani.

10. Ultimul strat al atmosferei

Atmosfera planetei noastre are mai multe straturi. Linia Karman este cerul pe care îl vedem cu ochiul liber. Aceasta se află la altitudinea de 100 km.

Straturile atmosferei devin tot mai masive și mai rarefiate odată ce ne depărtăm de pământ. Ultimul strat se numește exosferă, iar limita sa e în punctul cel mai îndepărtat în care te poți afla în câmpul gravitațional al Pământului. Anume în acest strat se situează majoritatea sateliților artificiali.

11. Cel mai jos loc uscat

Marea Moartă se află la o altitudine de 430 metri SUB nivelul mării. Aceasta e situată la hotarul dintre Israel, Palestina și Iordania.

Apa de aici este de 9,6 ori mai sărată decât apa de mare obișnuită, fiind un obiectiv turistic popular la nivel mondial.

12. Cel mai vechi templu

Cea mai veche construcție religioasă găsită pe Terra se numește Göbekli Tepe.

Aceasta se află în Turcia și are o vârstă de circa 10.000 de ani, fiind mult mai veche decât piramidele egiptene sau Stonehenge.

13. Milioane de animale nestudiate

Există o mulțime de specii de animale pe care oamenii încă nu le-au descoperit. După unele estimări în lume se numără de la 5 la 10 milioane de specii.

Oamenii au descoperit și au dat nume pentru 10-15% din acestea. Oceanul Planetar a fost studiat în proporție de doar 10%.

14. Cel mai mic mamifer

Cel mai mic mamifer din lume este liliacul-bondar (Craseonycteris thonglongyai), care viețuiește în Tailanda. Corpul lor cu tot cu cap are circa 3 cm, iar masa nu depășește 2 grame.

15. Aurora Boreală nu este unică

Mulți dintre noi știu doar de Aurora Boreală, fenomen ce are loc în emisfera nordică a planetei. Dar un fenomen similar are loc și în emisfera sudică, fiind numit Aurora Australă. Acesta poate fi observat în Antarctica și uneori în Australia și Noua Zeelandă. În mod generic aceste fenomene se numesc Aurora Polară.