14 trăsături ale vieții în Olanda care îi surprind plăcut pe turiști

Țara lalelelor și a morilor este și printre primele din lume în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor avansate.

Am descoperit câteva lucruri interesante, care îi surprind pe turiști.

Scanner personal în supermarketuri.

Când faceți cumpărături în supermarketurile olandeze puteți utiliza un scaner personal pentru a economisi timp. O altă metodă ar fi să descărcați o aplicație pe telefon cu ajutorul căreia să scanați produsele.

Coșuri de gunoi pentru bicicliști.

Popularitatea bicicletelor în Olanda generează idei interesante care contribuie la confortul cetățenilor, una dintre acestea fiind coșurile de gunoi pentru bicicliști.

Primul supermarket fără plastic.

Un supermarket olandez a deschis primul compartiment din lume fără plastic, unde se vând produse în ambalaje biodegradabile.

În rezervațiile naturale puteți întâlni tauri.

Spălătorie pentru trenuri.

În Olanda există spălătorii pentru trenuri.

Cartofi prăjiți cu maioneza.

În Olanda, pe lângă maioneză, este și fritessaus, un sos pentru cartofii prăjiți.

Paturi înalte.

În majoritatea locuințelor olandezilor veți observa paturi înalte.

Mașini mici.

Olandezii au apreciat aceste mașini din cauza că străzile din Amsterdam sunt foarte înguste. În plus, acestea nu consumă mult combustibil și există modele care pot fi alimentate cu energie electrică.

Se protejează împotriva persoanelor fără adăpost.

Acesta este un exemplu al așa-numitei arhitecturi ostile. Sub ferestre pun cărămizi cu părțile ascuțite în sus pentru a se proteja de actele de vandalism și de persoanele fără adăpost. Însă majoritatea locuitorilor nu aprobă astfel de metode și solicită alte soluții.

Automate pentru brânză și ouă.

Fermierii locali le instalează pentru a tranzacționa fără intermediari. „Este mult mai ieftin decât ceea ce găsești în supermarket, iar fermierul va câștiga mai mulți bani. Iar produsele sunt mereu proaspete”.

Piloni pe străzi.

Olandezii folosesc astfel de piloni retractabili pentru a controla traficul în centrul orașului sau în zone industriale: aceștia se retrag atunci când trece un autobuz. În alte cazuri împiedică circulația mașinilor, lăsând drumul accesibil pietonilor și bicicliștilor.

Clădiri suspendate pe piloni. 

Din cauza solului mlăștinos clădirile se construiesc pe piloni, care, în unele cazuri, au peste 12 metri.

Lipsa barierelor de lângă canale.

„Majoritatea olandezilor pot înota”, explică un utilizator Quora, „iar canalele nu sunt foarte adânci. În plus, zona de-a lungul canalelor nu este, de obicei, o zonă de trotuar, dar loc pentru parcarea mașinilor.

Utilizarea energiei solare.

În ciuda faptului că vremea este adesea posomorâtă în Olanda, există panouri solare pe aproape fiecare acoperiș al casei. În afară de aceasta a fost creată o pistă pentru biciclete alimentată cu energie solară. Se numește Solaroud și poate furniza energie electrică pentru iluminatul rutier și vehiculele electrice.