14 lucruri importante despre bani pe care trebuie să le știi la 30 de ani ca să nu ai de suferit la 50

Către 30 de ani unii dintre noi au deja locuințe și afaceri, iar alții abia încep să se gândească cum să câștige un ban. În viață există anumite legi, respectarea cărora poate duce la bunăstare materiale, iar neglijarea lor – la sărăcie.

Redacția noastră vă prezintă cele mai utile recomandări care vă vor prinde bine după 30 de ani.

1. Copiii sunt cea mai bună “investiție”

© Pavel Kulsha

Din păcate astăzi este la modă să faci copii tocmai la 30-40 de ani. Prin urmare perioada în care copiii au nevoie de cel mai mult ajutor vine pe apusul activității profesionale a părinților. La 50-60 de ani e destul de greu să îl asiguri pe copilul încă neindependent financiar cu toate resursele necesare (școală, universitate, nuntă etc.) și totodată să îți asiguri și ție o pregătire decentă pentru bătrânețe. În acest fel ajung și părinții și copiii să ia împrumuturi de la bancă pentru zeci de ani de zile.

2. Nu e nimic rușinos să soliciți promovare profesională

© KRIVULI

Dacă sunteți în aceeași funcție mai mult de 3 ani, e timpul să urcați pe scara profesională. Solicitarea unei promovări este un pas corect și firesc pentru îmbunătățirea stării financiare, de aceea nu vă sfiiți să o faceți. Totodată nu ezitați să preluați mai multe responsabilități, iar dacă vi se refuză acest lucruri, ar fi cazul să căutați un loc de muncă ce v-ar oferi mai multe perspective.

3. Uneori e mai convenabil să închiriezi locuința decât să o cumperi

© KRIVULI

Nouă ne e greu să ne imaginăm că există investiții mai bune decât într-un imobil propriu. Dar dacă nu ai bani suficienți pentru procurare, ești nevoit să iei un credit de la bancă, lucru pe care nu și-l dorește nimeni…

Mult mai rațional ar fi să căutați oportunități de a investi banii în afaceri. Uneori chiar și păstrarea banilor în bancă este mai profitabilă decât investiția banilor în casă sau apartament. În acest caz vă scutiți și de undele cheltuieli suplimentare, cum ar fi impozitul pe imobil, costuri de reparație etc.

4. Investiți în sănătate și educație

© KRIVULI

Un om cu sănătate șubredă are multe de pierdut. Străduiți-vă să duceți un mod de viață sănătos, să vă odihniți la munte și la mare măcar câte o dată pe an, să mâncați produse alimentare de calitate. Iar investiția în educație deschide mereu o mulțime de oportunități pe care să le puteți valorifica.

5. Nu investiți în domeniile în care nu vă pricepeți

© KRIVULI

Chiar dacă vreți să investiți cât mai rapid în ceva, e important să păstrați echilibrul și prudența. Investiția în proiecte pe care nu le înțelegem până la capăt de cele mai multe ori nu aduc altceva decât pierderi.

6. Nu împrumutați bani pentru a plăti împrumuturi mai vechi

© KRIVULI

Astăzi foarte mulți oameni iau credite pentru a întoarce alte credite mai vechi. Aceasta e un cerc vicios! Faceți tot posibilul pentru a întoarce datoriile la timp, nu vă amânați “libertatea”.

7. Mențineți legătura cu prietenii și faceți cunoștințe noi

© KRIVULI

Nu degeaba se spune “Prietenul la nevoie se cunoaște”. Uneori relațiile pe care le avem pot soluționa unele probleme mai rapid decât ar face-o banii.

8. E mai rentabil să cumperi încălțăminte și haine calitative, iar nu ieftine

© KRIVULI

O pereche de pantofi de calitate vă vor servi mult mai mult timp decât o pereche de calitate proastă, dar de două ori mai ieftină. Respectiv cea mai reușită investiție e când cumperi haine și încălțăminte de firmă atunci când se fac promoții și reduceri.

9. Renunțați la cumpărăturile emotive

© Marina Dormidontova

Cumpărăturile emotive reprezintă un rău, chiar dacă pentru o perioadă scurtă de timp pot aduce bucurie! Aceste cumpărături nu sunt altceva decât lucruri de care de fapt nu aveți nevoie, dar circumstanțele și marketingul vă impun să scoateți banul din buzunar.

10. Începeți să puneți bani de o parte pentru bătrânețe de pe acum

© Pavel Kulsha

Timpul zboară cu viteza luminii: astăzi te culci la 20 de ani, mâine te trezești la 30. Timpul este nemilos, așa încât la un moment dat pur și simplu te trezești că trebuie să iei nepoții din grădiniță… E important ca în fiecare lună să puneți de o parte măcar o sumă mică, dar stabilă pentru o bătrânețe ușoară.

11. Străduiți-vă să preparați mâncare acasă

© Pavel Kulsha

Unii oameni, mai ales cei care își prețuiesc mult timpul liber, sunt tentați să mănânce la cafenele și restaurante. Dar dacă veți face un calcul simplu, veți vedea că mâncarea preparată acasă e mult mai ieftină. Ca să nu mai vorbim că mâncarea din localuri consumată în cantități mari ne poate pune în pericol sănătatea.

12. Depuneți o parte din veniturile lunare direct în bancă, formând un buffer financiar

© Pavel Kulsha

Viața este imprevizibilă. Se pot întâmpla situații când să ai nevoie urgentă de o sumă destul de mare. Este foarte practic să pui bani de o parte în fiecare lună, ca în cazul în care apare o asemenea situație, și așa stresantă, să nu fie nevoie să împrumutați bani.

13. Cheltuielile importante în familie trebuie făcute de comun acord

© Marina Dormidontova

Soții trebuie să fie de acord în toate, inclusiv în problemele financiare. Dacă unul strânge cureaua și pune bani de o parte, iar celălalt îi cheltuie la stânga și la dreapta, rezultatul va fi întotdeauna negativ. Discutați cu jumătatea dvs. și conveniți împreună asupra unei strategii financiare, stabilind unele obiective comune.

14. Creați o sursă pasivă de venit

© Pavel Kulsha

E bine să ai un serviciu stabil, care îți aduce suficienți bani. Dar în lumea de azi e mai sigur să ai mai multe surse de venit, de aceea studiați mereu noile oportunități de investiție.

Cu ce alte sfaturi ați mai completa această listă?