Incendiile ne iau permanent prin surprindere și este imposibil să fie pregătit 100% pentru așa ceva. De aceea este foarte important să știm care sunt acțiunile care pot duce la consecințe grave atunci când suntem în panică.
Să vedem împreună care sunt principalele greșeli pe care să evităm să le facem în caz de incendiu.
Greșeala nr. 1: Să aruncați vasele care care s-au aprins.
Uleiul care s-a aprins în tigaie poate provoca cu ușurință un incendiu, dacă veți acționa incorect. Nu aruncați vasele de pe aragaz și nu le umpleți cu apă, deoarece focul va deveni și mai puternic.
Pentru a evita acest lucru stingeți aragazul și acoperiți vasul cu un capac.
Greșeala nr. 2: Panica.
Cea mai importantă regulă este să nu intrați în panică. Dacă veți fi calm, vă veți aminti și veți respecta instrucțiunile în caz de incendiu și veți evita o nenorocire.
Dacă incendiul s-a produs într-un centru comercial, trebuie să găsiți imediat planul de evacuare pentru a alege calea cea mai sigură.
Greșeala nr. 3: Vă riscați viața pentru lucruri.
În caz de incendiu încercați să părăsiți imediat încăperea deoarece focul se răspândește rapid. Renunțați la obiecte, fiecare minut este prețios.
Pe lângă aceasta, fiind speriați, ați putea lua niște obiecte care nu sunt de prima necesitate.
Greșeala nr. 4: Utilizarea incorectă a stingătorului.
Foarte multe persoane nu au idee cum se utilizează un stingător. Nu este necesar să orientați stingătorul spre mijlocul flăcării și sa pulverizați încontinuu. Încercați mai bine să orientați jetul spre sursa incendiului.
Nu aruncați niciodată butelia în foc și nu-l lăsați în apropierea acestuia: acest lucru va provoca un incendiu și mai mare.
Greșeala nr. 5: Stingerea aparatelor cu lichide.
Regula pe care trebuie să ne-o amintim cu toții este că apa este un conductor bun și, atunci când stropim un aparat electric conectat la sursa de alimentare, riscăm să ne electrocutăm. În plus există un risc sporit de apariție a unui scurt-circuit.
Puteți turna apă doar după ce veți opri alimentarea. În celelalte cazuri se recomandă să presărați cu nisip sau să acoperiți aparatul cu o cârpă groasă. În cazul unor incendii minore puteți utiliza și bicarbonatul de sodiu care este prezent și în conținutul stingătoarelor.
Greșeala nr. 6: Deschiderea geamurilor și a ușilor.
Prezența oxigenului duce la aprinderea focului, de aceea este mai bine să nu deschideți geamurile și ușile pentru a împiedica răspândirea flăcării în afara încăperii.
Studiile au demonstrat și faptul că atunci când se închid geamurile și ușile temperatura focului se reduce semnificativ.
Greșeala nr. 7: Să vă ascundeți într-un colt.
Imediat ce observați incendiul trebuie să găsiți o modalitate de a ieși. Nu trebuie să căutați adăpost în baie, cămară sau subsol. Incendiul ar putea ajunge și acolo, dar salvatorilor le va fi mult mai dificil să vă găsească.
Dacă nu există vreo altă ieșire, atunci, desigur, trebuie să vă adăpostiți în cea mai sigură cameră, să închideți ușa și să astupați crăpăturile cu cârpe umede. Apoi sunați la serviciul de urgență și spuneți-le unde vă aflați.
Greșeala nr. 8: Utilizarea ascensorului.
Această greșeală poate fi foarte periculoasă. De regulă, în timpul unui incendiu, se oprește electricitatea și ascensorul, evident, nu mai funcționează. Nu este nimic mai rău decât să rămâneți în această încăpere mică, slab ventilată și fără a avea posibilitatea să ieșiți din ea.
În caz de incendiu coborâți pe scări. Dacă nu este posibil, atunci așteptați pompierii în cel mai nepoluat loc.
Greșeala nr. 9: Să riscați.
Este extrem de periculos să încercați să coborâți cu ajutorul unor frânghii improvizate deoarece acestea ar putea să nu reziste, iar căderea de la o înălțime mare poate avea consecințe grave.
Ar fi mai bine să aștepți salvatorii, dându-le semnale și să raportați locul unde vă aflați.
Greșeala nr. 10: Să considerați că o cârpă umedă este o protecție bună.
Cârpa umedă vă va ajuta cu adevărat să respirați mai liber într-o cameră plină de fum, dar aceasta nu este o salvare deoarece, chiar și printr-o cârpă umedă v-ați putea intoxica cu monoxidul de carbon emis în timpul arderii.
Puteți utiliza o cârpă umedă doar pentru a ieși din încăperea plină de fum.
Greșeala nr. 11: Să vă deplasați fără a vă târî sau apleca.
Dacă veți merge drept printr-o încăpere plină de fum, riscul unei intoxicații cu monoxid de carbon crește. Fumul se ridică, iar oxigenul se acumulează mai aproape de podea, de aceea se recomandă să vă deplasați ghemuindu-vă sau târându-vă .
Greșeala nr. 12: Să alergați cu hainele aprinse.
Dacă simțiți că v-au luat foc hainele, evitați să alergați deoarece flacăra se va aprinde și mai tare. În acest caz trebuie să încercați să vă scoateți hainele sau să vă întindeți pe pământ și să încercați să le stingeți.
Dacă acest lucru s-a întâmplat cu o altă persoană, trebuie să o dați jos și să o acoperiți cu o pătură sau cu un prosop.
Greșeala nr. 13: Să reveniți.
Este natural, în caz de incendiu, să uitați anumite obiecte sau acte importante, dar nu încercați să reveniți deoarece după fiecare minut, crește riscul de prăbușire sau de intoxicație cu monoxid de carbon; în plus, din cauza vizibilității slabe, nu veți puteți ieșirea.
De aceea în caz de incendiu vor fi mai întâi evacuați oamenii, animalele de companie și trebuie să luați doar cele mai necesare lucruri, după care să părăsiți încăperea fără a vă gândi să vă întoarceți.
Greșeala nr. 14: Să nu chemați pompierii.
Un apel fals nu este cel mai rău lucru care se poate întâmpla după un incendiu minor. Dacă puteți rezolva problema cu un pahar de apă, atunci nu este necesar să chemați pompierii, dar în alte cazuri acest lucru este obligatoriu.
După aceea puteți încerca să stingeți focul cu ajutorul unui stingător de foc sau cu alte mijloace: nisip, apă sau o pătură groasă. Este important să țineți cont de căile de evacuare și, în caz de incendiu puternic, părăsiți încăperea.
Este necesar să avertizați persoanele din încăperile învecinate deoarece unele ar putea să doarmă ori să nu simtă mirosul de fum. Dacă veți fi mai mulți, veți acționa mai rapid: în timp ce Dumneavoastră încercați să stingeți focul, cealaltă persoană ar putea chema pompierii.
Ați avut vreodată parte de asemenea experiență? Cum ați reacționat?