14 fapte ciudate despre viața din China, care sunt de neînțeles pentru occidentali!

Indiferent de ce atitudine aveți față de China, nu puteți decât să recunoașteți originalitatea locuitorilor din această țară străveche. Chinezii combină în mod miraculos înțelepciunea secolelor de învățături cu o perspectivă avansată asupra vieții. Cultura lor este o lume întreagă despre care cu cât mai mult înveți, cu atât devine mai surprinzătoare.

Noi de la Fă Singur am fost întotdeauna fascinați de Imperiul Celest, așa că suntem bucuroși să împărtășim noi fapte pe care le aflăm despre această țară.

– În China, a fost adoptată o lege conform căreia tinerii sunt obligați să-și viziteze rudele vârstnice, iar programul acestor vizite nu este reglementat în nici un fel. Adică, dacă o bunică chineză se supără brusc pe nepotul ei că prea rar vine în ospeție, ea, pe bune, îl poate da în judecată. Așa îi pasă statului de persoanele vârstnice.

– Mulți băieți și fete fără pereche suportă presiunile rudelor, care cer o căsătorie timpurie de la bieții tineri. Prin urmare, a fost creat un serviciu special care vă permite să ”închiriați” un partener, pentru a-l prezenta familiei, ca aceasta să nu-și strice starea de spirit în vacanță.

– Chinezii consideră că este un semn sigur al feminității dacă o fată, care nu a primit ceea ce își dorește de la partener, începe să-și arate ”sajiao” – capriciile. De exemplu, dacă, în timpul unei vizite la un centru comercial, un chinez ea refuzat soției în orice achiziție, ea are toate motivele să facă capricii. Nimeni nu o va învinui pentru asta.

– Chinezii nu vor refuza să ajute un străin, chiar dacă nu îl poate ajuta, scrie Vadim Chekunov în cartea ”China”. De exemplu, dacă rugați un trecător să vă explice calea unde intenționați să mergeți, vă puteți rătăcit și mai mult urmând traseul descris de el. Asta nu înseamnă că chinezii au vrut să vă enerveze, el pur și simplu nu a putut să recunoască că nu știa calea și că nu vă va fi de folos.

– În Imperiul Celest există trotuare speciale cu o linie de separare. Pe o parte a liniei sunt trecătorii fără telefon în mână, pe de altă parte – cei care privesc ecranul smartphone-ului din mers. Acesta este modul în care autoritățile orașului protejează de coliziuni și răniri cetățenii care sunt inseparabili de telefoanele lor mobile.

– Chinezii se străduie să armonizeze spațiul înconjurător în conformitate cu regulile feng shui pentru a speria ghinionul de la ei înșiși. Se crede că energia vieții nu va putea circula prin casă, în care piesele de mobilier sau decor se află în zone care nu sunt destinate acestora. Mai mult, această credință depășește cu mult limitele prejudiciilor cotidiene.

– Locuitorii Imperiului Celest sunt cunoscuți și pentru dragostea lor față de greieri. Din cele mai vechi timpuri, oamenii cu plăcere le păstrează ca animale de companie. În prezent, în China, puteți vedea un bărbat în vârstă pe o bancă undeva într-un parc cu o cutie în mâini, din care se aude un cântec de greier, care, în opinia proprietarului său, are un efect benefic asupra stării spirituale.

– Chinezii nu încetează să ne uimească cu invențiile lor. Recent au creat un aparat automat de înregistrare a căsătoriei. La sfârșitul lunii septembrie, astfel de dispozitive vor începe să funcționeze în Xi’an. Soții vor trebui doar să-și scaneze cărțile ID, care sunt similare cu pașapoartele. După aceea, mașina îi va declara soț și soție.

– În unele regiuni din China, studentelor li se interzice să poarte un sutien obișnuit la examenele de stat. Faptul este că fiecare student este verificat cu un detector de metale, iar acest tip de lenjerie conține în majoritatea cazurilor piese metalice. Deci, asta este cauza, din ce motive multe femei din China nu poartă un sutien clasic la universitate.

– În Imperiul Celest, a fost creat un sistem de scriere pur feminin, numit ”nu-shu”. Este un set de hieroglife speciale pe care femeile antice le foloseau pentru a ascunde secretele mesajelor de la bărbați. În acest moment, filologii chinezi lucrează la renașterea scrisului ”nu-shu”.

– Când îi povestim celeilalte persoane despre noi înșine, ne îndreptăm degetul arătător spre piept sau punem palma pe el. Iar chinezii, în astfel de cazuri, își îndreaptă degetul spre nas.

– Doar în China, în magazinele IKEA, angajații nu au nimic împotriva faptului că vizitatorii pot trage un pui de somn pe piesele de mobilier prezentat. Știind despre această particularitate a națiunii, directorii IKEA au decis să nu-și trezească potențialii clienți dacă doreau să doarmă puțin în magazinul lor.

– În timp ce un salut politicos în țările occidentale include întrebarea ”Ce mai faci?” sau ”Cum o mai duci?”, locuitorii Imperiului Celest, la o întâlnire oficială, întreabă interlocutorul dacă a mâncat deja orez (”Ni chi fan la ma?”). Este politicos să se răspundă afirmativ, indiferent dacă este sau nu adevărat.

– Adresarea chineză către străini este diferită de a noastră. Aici este o normă să numim bărbații și femeile care, în aparență sunt peste 40 de ani, unchi sau mătușă, unui vânzător îi pot spune ”șef” și este obișnuit ca copiii altor persoane să se numească drept ”mic prieten”.

Cum credeți, ce ar trebui să învățăm de la oamenii din această țară? Așteptăm cu drag comentariile dvs.