14 edificii contemporane pe care, odată ce le-ai văzut, nu le mai poți uita!

Cu toții cunoaștem cele 7 minuni ale lumii, însă redacția noastră s-a întrebat ce clădiri contemporane ar putea intra în lista minunilor lumii de astăzi?..

Am găsit multe destinații interesante. Priviți aceste clădiri, ele ne uimesc prin arhitectura lor incredibilă. Aceste capodopere ar putea fi mândria civilizației noastre.

14. The Lotus Building din Wujin, China

Recent, în mijlocul lacului din orașul Wujin a apărut o clădire în formă de lotus. Arhitectul și-a dorit să-i bucure pe vizitatori în orice timp al anului, de aceea clădirea arată atât de spectaculos.

În interiorul clădirii se află sediul administrației municipale.

13. Hotelul care curge din munți

La moment este doar un proiect, însă nu am putut să-l trecem cu vederea. Este un hotel care urmează să fie construit în munții Alpi. Andriy Rozhko, autorul clădirii intenționează să creeze impresia că hotelul curge din munți și se contopește armonios cu priveliștea din jur.

12. Templul Lotus din Bahapur, India

O altă construcție masivă în formă de lotus este templul principal al religiei Bahai din lume. Sala centrală are 9 intrări, ceea ce semnifică unirea tuturor religiilor în una singură.

11. Casele cubice din Rotterdame, Olanda

Pe străzile din Rotterdam veți întâlni un grup de 40 de case care par a fi rupte de realitate. După creația arhitectului Piet Blom elee sunt întoarse la 45°. Casele sunt locuibile.

10. Atomium din Bruxelles, Belgia

Mulți care au văzut această clădire nu și-au imaginat vreodată că nu este doar o simplă sculptură din metal, ci o clădire completă. Trecerea dintre sfere este asigurată de coridoarele tubulare. Astfel, puteți merge la restaurant sau la muzeu.

9. Orașul artelor și științelor din Valencia, Spania

Iată încă un exemplu impresionant al arhitecturii contemporane situat pe apă în mijlocului parcului din Valencia. Este realizat în stil futurist și ne amintește de scheletul unui animal uriaș. Complexul conține 5 departamente: scene, cinematograf IMAX, grădini, muzeul științelor și parcul oceanografic.

8. Centrul Heydar Aliyev din Baku, Azerbaijan 

Aceasta este cea mai minunată și renumită clădire din Baku. Arhitectul său genial a proiectat construcția practic fără nici o linie dreaptă. În interior se află centre de expoziții și chiar oficii.

7. Centrul comercial Emporia din Malmo, Suedia

Acest centru este unul dintre cele mai mari din Scandinavia și cel mai neobișnuit din lume. Clădirea este creată astfel încât ai impresia că se prăbușește. În interior sunt multe spații de agrement.

6. Blocul Muralla Roja din Calpe, Spania

În sudul Spaniei se află un bloc locativ în stil arab și în traducere înseamnă Peretele roșu. În interior culoarea roșie trece ușor în mov și albastru.

5. Muzeul de arte și știință din Singapore

Muzeul este cartea de vizită a orașului Singapore. Forma acestuia seamănă atât cu niște palme în semn de salut, cât și cu o floare de lotus. În imagine se vede și unul dintre cele mai scumpe hoteluri din lume Marina Bay Sands. Este un zgârie nori înfrumusețat cu o corabie zburătoare.

4. Capital Gate din Abu Dhabi, Emiratele Arabe

Înălțimea de 160 m o clasează printre cele înalte zgârie nori din oraș. Capital Gate a fost înscrisă în Cartea Recordurilor drept clădirea cu cea mai mare înclinație din lume – 18°.

3. Piața Markethall din Rotterdam, Suedia

Este cea mai frumoasă și perfectă piață acoperită din lume. Clădirea este construită în formă de arcă, iar partea interioară are o pictură extraordinară. La deschiderea ei a venit însăși regina Suediei.

2. Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania

Este unul dintre cele mai impresionante obiective din lume construite în stilul deconstructivismului. Este numită cea mai grandioasă clădire a timpurilor noastre.

În interior au loc diferite expoziții dedicate artei secolului XX. A nu se confunda cu muzeul Guggenheim din New-York.

1. Kunsthaus din Graz, Austria

Această capodoperă contemporană este numită Extraterestrul prietenos. Este un edificiu biomorf, adică a fost inspirat din natură. Noaptea este iluminat de lămpi fluorescente.

Bonus! Pavilionul Marea Britanie prezentat la expoziția Expo-2010 din Shanghai

A fost unul din cele mai deosebite exponate din cadrul Expo-2010. Exteriorul său este format din bare de fibră optică și din acest motiv era dificil de fotografiat.