14 curiozități despre Estonia o țară în care chiar și câinii și pescărușii au pagină de Instagram

Estonia este cea mai mică țară de pe coasta baltică, dar ocupă un loc aparte în inimile călătorilor, care o preferă pentru farmecul străzilor vechi, dulceața marțipanului, natura curată și spa-urile moderne.

Desenele animate din Estonia sunt considerate, de unele persoane, cam ciudate.

Desenele animate filmate la studioul Tallinnfilm aparțin genului suprarealist și sunt apreciate de critici. Una dintre creațiile contemporane ale animatorilor estonieni, desenul animat „Divers in the Rain”, a câștigat în jur de 20 de premii la diferite festivaluri internaționale de animație.

Lumea adoră brânzica dulce.

Estonia are foarte multe produse lactate excelente, dar preferata majorității este brânza dulce cu fructe de pădure, marmeladă, nuci, nucă de cocos, în glazură de caramel și lămâie. Kohuke este una dintre cele mai accesibile și preferate delicatese.

Majoritatea documentelor sunt în format electronic.

ID cardul le permite estonienilor să voteze fără a ieși din casă, să plătească impozite și să efectueze diferite tranzacții.

Mlaștinile sunt o mândrie națională a Estoniei.

Mlaștinile ocupă aproape 1/4 din întregul teritoriu al țării și sunt o mândrie pentru estonieni. Soomaa, adică „Țara Mlaștinilor”, este un centru turistic și al doilea cel mai mare parc național din Estonia. A fost creat pentru a proteja flora și fauna mlaștinilor. Aici călătorilor li se oferă diferite trasee pentru a se bucura de frumusețea naturii.

Hashtag-ul #estonianmafia nu este despre infracțiuni, ci despre IT.

În Estonia există mai multe start-up-uri per persoană decât în ​​Silicon Valley. Aici s-a inventat Skype-ul, aplicația Taxify, montajul virtual Fits.me, serviciul de plată mobil Fortumo și multe altele. Antreprenorul Venture, Dave McClure, a numit comunitatea de start-up-uri Mafia Estoniană nu numai pentru cucerirea treptată a lumii IT, ci și pentru colaborare.

Nu ezită să poarte pantaloni de tricot.

În Estonia adulții poartă cu plăcere asemenea pantaloni. Karupüksid, „pantalonii pentru urși”, se fabrică aici și sunt foarte frumoși.

Elevii au „vacanță la schi”.

Din 2017 elevii estonieni au vacanță special pentru a merge la schi. Ministerul Educației a decis că, deoarece al treilea trimestru este prea lung și elevii sunt foarte obosiți, să li se ofere vacanță la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie pentru a „simți bucuria primăverii, nu plictiseala”.

Swing a fost inventat în Estonia.

Estonienilor le place foarte mult să se dea în scrânciob. De aceea au inventat un gen de sport, keeiking-ul, unde câștigătorul este cel care reușește să ajungă la cea mai mare înălțime. Astfel, la sfârșitul secolului trecut, Ado Kosk a brevetat un scrânciob special pentru keeking.

O dată la 5 ani Estonia găzduiește un festival de cântece și unul de dans.

Doar cei care nu au văzut niciodată aceste evenimente s-ar putea întreba de ce aceste sărbători au loc doar o dată la 5 ani. Sunt nemaipomenit de frumoase, pentru organizarea lor a fost creată o subdiviziune separată în cadrul Ministerului Culturii din Estonia, iar UNESCO le-a inclus în lista capodoperelor patrimoniului cultural.

Reflectoarele sunt la mare căutare.  

Niciun estonian nu iese din casă fără reflector. Din 2011 purtarea lor a devenit obligatorie, amenda fiind de până la 40 EUR. Există foarte multe modele de reflectoare pentru fiecare gust: sub formă de animale amuzante, panglici simple etc.

Țara cu 6 capitale.

Toată lumea știe că Tallinn este capitala oficială a Estoniei. Dar în această țară există și Tartu, considerată drept capitală intelectuală, deoarece aici se află una dintre cele mai vechi universități din lume, cea mai mare și mai prestigioasă din Estonia. În plus titlul de capitală sezonieră este dat orașului Pärnu vara, Otepää iarna, Türi primăvara și Narva toamna.

Vă plac pomii de Crăciun din piețe? Au apărut datorită estonienilor.

Potrivit legendei primul pom de Crăciun din mijlocul pieței a fost plantat la Tallinn în 1441 de către uniunea comercială livoniană. Cu această ocazie negustorii au organizat o sărbătoare veselă. De atunci bradul din mijlocul pieței Primăriei este, pe timp de iarnă, unul dintre simbolurile orașului.

Câinii de poliție estonieni au cont Instagram.

Conturile de socializare pentru departamentele de poliție sunt un lucru obișnuit. În Estonia chiar și serviciul K-9 are un astfel de cont.

Și un pescăruș are asemenea cont.

Pescărușul pe nume Stephen stă în zona Orașului Vechi. Lui Stephen îi place să pozeze, apărând în sute de fotografii. Din 2016 pasărea are un cont Instagram.