14 cadouri care i-ar putea ofensa pe unii cetățeni străini

Fiecare țară are propriile sale reguli în privința cadourilor. În Irlanda, spre exemplu, este mai bine să nu oferiți nimănui pulovere tricotate, iar în Sicilia figurine de pisici.

Să vedem în continuare ce cadouri sunt considerate, în țările europene, nepotrivite sau chiar înfricoșătoare.

1. Franța.

În Franța este interzis să li se ofere femeilor crizanteme, trandafiri roșii sau parfum (acesta poate fi oferit în dar numai de soț sau de iubit).

Trandafirii roșii simbolizează o relație romantică, iar crizantemele sunt un atribut de doliu. Francezii mai consideră că nucile aduc necazuri. Dacă ați fost invitat în ospeție, nu se cuvine să aduceți vin, gazdele vor alege vinul pe care-l vor servi.

2. Germania.

Nu se recomandă să dăruiți seturi pentru baie sau haine, deoarece sunt considerate lucruri intime. La nuntă nu se dăruiesc obiecte ascuțite, precum umbrele sau foarfece: acest lucru este considerat un semn rău. Nu se dau nici bani mirelui sau miresei, doar membrii familiei pot oferi bani.

3. Italia.

Evitați să dăruiți broșe sau batiste. Dacă doriți să oferiți un buchet de flori, evitați numărul 13 și 17.

Nu înveliți cadourile în hârtie mov, deoarece pentru italieni această culoare simbolizează eșecul. În Sicilia se interzice să li se dăruiască mirilor figurine pisici.

4. Spania.

În Spania se dăruiesc flori doar cu anumite ocazii și buchetul nu trebuie să aibă 13 flori. Evitați daliile și crinii albi.

5. Olanda.

Prietenilor li se oferă mici suveniruri. Un olandez se va simți incomod, dacă va primi un cadou ambalat într-o cutie mare cu fundă. Nu oferiți cadouri în ambalaj albastru, deoarece această culoare este considerată culoarea dragostei.

6. Anglia.

Dacă doriți să-i oferiți o cravată unui englez, evitați modelele cu dungi, deoarece ar putea însemna apartenența la o anumită instituție de învățământ.

Doar părinții le pot oferi copiilor un cadou scump. Nu se recomandă să dăruiți săpun și haine, deoarece acestea sunt obiecte prea intime.

7. Grecia.

Principalele tabuuri pentru greci sunt foarfecele, cuțitele și parfumurile. Conform superstiției locale, parfumul poate strica orice relație.

8. Cehia.

Cehii sunt considerați drept cei mai practici în materie de cadouri: este acceptabil să se ofere lenjerie, șosete, seturi de produse cosmetice etc. Nu există restricții speciale cu privire la cadouri, dar nu se recomandă să dăruiți cuiva cale. În această țară se obișnuiește mai întâi să se refuze cadoul și se acceptă doar după ce persoana care îl oferă insistă.

9. Croația.

Dacă aveți prieteni în Croația, nu le oferiți obiecte cu imaginea stemei naționale sau cu un imprimeu alb-roșu, deoarece acestea să găsesc pe stema țării. Aceste imprimeuri sunt percepute, adesea, ca un simbol al unei organizații extremiste.

10. Irlanda.

Nu le oferiți irlandezilor oglinzi, deoarece se consideră că aceasta este o fereastră spre altă lume.

Nu vor fi prea încântați nici atunci când vor primi fulare, pulovere sau șosete, deoarece în majoritatea familiilor există cel puțin o persoană care știe să tricoteze, așa că irlandezii au primit cadouri de acest fel în copilărie.

11. Elveția.

Dacă vreun elvețian va primi o pereche de mănuși drept cadou, le va întoarce imediat, deoarece se consideră că ambele persoane vor avea parte de eșec.

Trei trandafiri roșii simbolizează dragostea.

12. Suedia.

Un suedez nu va oferi niciodată o batistă de mătase iubitei sale, deoarece ea își va „șterge” treptat afecțiunea pentru el. Nu acceptă să dăruiască săpun, deoarece considră că acesta poate „spăla” prietenia.

13. Polonia.

În Polonia nu se dăruiește încălțăminte, deoarece este percepută ca un simbol al despărțirii, iar ceasul poate însemna sfârșitul prieteniei.

14. Lituania.

Nu se acceptă bijuteriile de fildeș, deoarece se consideră că aduce ghinion.