13 proprietăți importante ale oțetului despre care nici nu bănuiați

În magazine și supermarketuri se vând o mulțime de detergenți și soluții de curățare care de multe ori nu dau rezultatul așteptat. În schimb există soluții tradiționale, care sunt și ieftine, și eficiente.

Redacția noastră a făcut o selecție cu cele mai populare utilizări ale oțetului de mere.

1. Depuneri de calcar

© depositphotos

Oțetul vă poate ajuta să curățați vesela, chiuveta sau mașina de spălat de depuneri de calcar. Porniți mașina de spălat fără încărcătură la regim normal și după 3-4 minute adăugați 2 pahare de oțet de mere.

2. Prelungiți viața florilor proaspăt tăiate

Dizolvați 2 linguri de oțet de mere și 2 linguri de zahăr în 1 litru de apă caldă și puneți florile în acest amestec. În acest fel ele vă vor rezista cu câteva zile mai mult decât de obicei.

3. Soluție împotriva petelor uscate

© hunker   © hunker

Dizolvați 1 lingură de detergent de vase și 1 lingură de oțet în 2 pahare de apă caldă și înmuiați petele dificile în această soluție. Astfel puteți curăța chiar și petele de vin sau cafea.

4. Preveniți depunerea givrajului pe geamurile mașinii

Pe timp de iarnă puteți folosi oțetul de masă sau cel de mere pentru a preveni acest fenomen neplăcut. Ștergeți geamurile cu un amestec de oțet și apă în proporție de 3:1.

5. Desfundarea țevilor

© mrsjanuary   © mrsjanuary

Turnați în canalizarea chiuvetei o jumătate de pahar de bicarbonat de sodiu, apoi un pahar de oțet și un pahar de apă clocotită. După 20 de minute lăsați bateria să curgă puțin pentru a curăța totul. Aceasta e și o măsură foarte bună de profilaxie împotriva înfundării țevilor.

6. Soluție împotriva mucegaiului

© depositphotos

Oțetul e foarte eficient împotriva mucegaiului. Stropiți cu oțet suprafețele afectate, ștergeți-le bine cu un burete și așteptați să se evaporeze oțetul.

7. Soluție ecologică împotriva microbilor

© depositphotos

Amestecați apă și oțet în proporție 1:1 și pulverizați soluția pe suprafețele din bucătărie pentru a le dezinfecta, dar și pentru a curăța suprafețele grase, cum ar fi cuptorul cu microunde.

8. Curățarea suprafețelor cromate de depuneri de calcar

© mom4real   © mom4real

Amestecul de apă și oțet (1:1) curăță perfect suprafețele cromate de depunerile de calcar. Și telefonul de duș poate fi curățat: cufundați-l în această soluție și aduceți-o la fierbere. După 5-7 minute telefonul va arăta și va funcționa din nou perfect.

9. Dezinfecția hainelor bebelușului

© depositphotos

Adăugați oțet în mașina de spălat (fără a-l amesteca cu praful de spălat) pentru a dezinfecta și a curăța hainele bebelușului. Acest truc îl foloseau și bunicile noastre.

10. Lustruirea suprafețelor metalice

© depositphotos

Pasta din bicarbonat de sodiu și oțet este o soluție foarte bună pentru lustruirea suprafețelor metalice, mai ales a celor cromate.

11. Soluție împotriva buruienilor

Oțetul de mere de 25% este foarte eficient împotriva buruienilor. Pulverizați soluția pe suprafețele de sol pe care nu mai vreți să vedeți buruieni și repetați procedura până la obținerea efectului dorit.

12. Înlăturarea depunerilor din acvariu

© depositphotos

O soluție diluată de oțet ar fi eficientă pentru curățarea acvariului de depuneri de sare și altă murdărie. Ștergeți acvariul cu o astfel de soluție, apoi așteptați evaporarea oțetului și spălați pereții acvariului cu apă de robinet.

13. Mențineți cuptorul curat

© ovencleanuk / instagram

Ștergeți pereții cuptorului cu un amestec de apă și oțet. În acest fel nu numai că îi veți curăța, ci și veți preveni depunerile ulterioare de grăsime.