13 obiceiuri de zi cu zi care fac ca dezordinea din casă să progreseze cu pași mari

Dezordinea ne înconjoară peste tot: pe stradă, în magazine, chiar și în smartphone-ul nostru. Chiar dacă locuințele noastre ar trebui să fie locul în care să ne găsim liniștea și să ne simțim bine, găsim și aici dezordine.

Iată care sunt obiceiurile la care ar fi bine să renunțăm pentru a scăpa de senzația dezordinii permanente din casele noastre.

Greșeala nr. 1: Cumpărăturile spontane. 

Pentru a evita cumpărăturile spontane se recomandă să avem o listă. Acest lucru este deosebit de important deoarece abundența lucrurilor creează dezordine.

Greșeala nr. 2: Păstrarea lucrurilor inutile. 

Ordinea s menține cu ajutorul unui sistem de depozitare atent și spațios. Dacă stocați lucruri pe care nu le folosiți niciodată, nu veți avea suficient spațiu pentru lucrurile necesare, care vor sta la vedere. Încercați, din când în când, să renunțați la obiectele din seria „pentru orice eventualitate” – haine, aparate de bucătărie etc.

Autoarea unei metode unice de organizare a spațiului, Marie Kondo, recomandă să sortăm obiectele după acest criteriu: „Acest obiect mă face fericit?” Nici nu ne putem imagina cât de mult am putea câștiga atunci când renunțăm la obiectele inutile: timp, spațiu și energie.

„Am scos din sertarele din baie tot ce era depozitat acolo. Am descoperit că am 7 loțiuni identice pentru față pe care nici măcar nu le folosesc”.

Greșeala nr. 3: Păstrarea lucrurilor la vedere.

Mulți oameni cred că economisesc timp când lucrurile sunt la îndemână: aparate de bucătărie, haine pe scaun, care nu sunt incompatibile cu ordinea. Pentru a evita acest lucru, trebuie să vă gândiți la o stocare rațională.

Apropo, lucrurile mici le puteți depozita pe o tavă.

Greșeala nr. 4: Faceți curățenie o dată pe săptămână sau mai rar.

Mulți oameni fac ordine o dată pe săptămână, însă, pentru a avea o locuință curată, este mai bine să faceți câte un lucru în fiecare zi: curățați instalațiile sanitare într-o zi, în altă zi toate oglinzile din casă, iar în a treia – aspirați. În timp vă veți obișnui să acordați 30 de minute pe zi curățeniei, iar locuința va arăta mereu proaspăt.

„Am avut nevoie de 15 minute pentru a face ordine”.

Greșeala nr. 5: Ignorarea instrucțiunilor de utilizare a produselor de curățat.

„Am curățat tot ce era în baie cu un singur produs. Robinetul arată bine, dar para de duș nu prea”.

Produsele de curățare sunt pentru diferite tipuri de suprafețe sau trebuie lăsate să acționeze o anumită perioadă. De aceea ar fi bine să citiți atent instrucțiunile.

Greșeala nr. 6: Depozitarea hârtiei folosite.

Documentele ocupă suprafețele libere. De aceea ar fi bine să le sortați imediat: care trebuie să ajungă în coșul de gunoi sau în mapa cu documente importante.  Certificatele de garanție ar trebui puse într-un singur loc și revizuite periodic.

„Jurnalele soțului vs pentru ce le păstra”.

Greșeala nr. 7: Uităm să punem lucrurile la loc.

Faceți o regulă și puneți toate lucrurile la loc imediat după utilizare. Este nevoie de foarte puțin timp și veți ști întotdeauna unde să le găsiți data viitoare când veți avea nevoie de ele.

Greșeala nr. 8: Le permitem animalelor de companie să urce pe mobilă.

Animalele de companie lasă păr și murdărie pe mobilă și tapițerie. Pentru a evita acest lucru, aranjați-i un loc în care îi place să doarmă și puneți o pătură.

Greșeala nr. 9: Folosirea aspiratorului doar pentru podea.  

Dacă începeți să utilizați funcțiile aspiratorului, atunci practic nu va mai trebui să ștergeți praful. Cu aspiratorul putem curăța totul, nu doar podelele: draperii, lămpi, măsuța de cafea, oglinzi, pervazuri, televizor.

Greșeala nr. 10: Păstrarea revistelor și cărților în baie. 

Mulți oameni preferă să citească în timp ce se află în baie. Însă, pe lângă faptul că revistele și cărțile vor crea senzație de dezordine, nu este igienic să le păstrăm reviste aici. Este mai bine să aveți un loc special pentru ele, să le citiți și apoi să le puneți la loc.