13 lucruri simple pe care le fac persoanele educate de fiecare dată când merg în ospeție.

Ce ar putea fi mai plăcut decât o seară sau un weekend în compania prietenilor? Din păcate ne vedem tot mai rar cu cei dragi deoarece ne împiedică distanța sau faptul că suntem tot mai ocupați. Există și cazuri când prietenii evită să ne invite în ospeție din cauza că uităm de niște reguli elementare de conduită.

De aceea am decis să vă propunem câteva reguli de care ar fi bine să țineți cont pentru a fi un oaspete binevenit în orice casă.

1. Aduceți încălțăminte de schimb.

Foarte puține persoane își iau încălțăminte de schimb atunci când merg în ospeție, dar ar fi bine să facem acest lucru deoarece, pe lângă faptul că nu este recomandat să purtăm încălțămintea altcuiva, este posibil ca gazdele să nu aibă mărimea potrivită.

2. Reacționați cu tact.

Fiecare oaspete ar putea păta fața de masă, mobilierul, hainele noastre sau ale altcuiva, însă, în astfel de momente, ar trebui să ne abținem de la exclamații sau scuze exagerate. În asemenea cazuri este mai bine să faceți o glumă și să încercați să rezolvați problema.

3. Nu luați mâncare acasă.

Uneori gazda și oaspeții discută în prealabil despre masă și fiecare aduce câte ceva la masa festivă. Cu toate acestea, este nepoliticos să cereți să vi se dea ceva la pachet,.

4. Discutați cu proprietarii, dacă doriți să veniți cu animalul de companie.

Unele persoane nu suportă animalele de companie, de aceea ar fi bine să discutați înainte de merge în ospeție. Dacă gazdele au acceptat, nu uitați să luați mâncarea, lesa și alte lucruri necesare.

5. Încercați să fiți de ajutor.

Dacă gazda a anunțat că cina este gata, le puteți spune cu blândețe și celorlalți că este timpul să se așeze la masă. Dacă toată lumea este ocupată cu telefoanele, puteți lăsa gadgetul deoparte și să începeți o conversație, gazda va fi recunoscătoare pentru un astfel de comportament.

6. Nu schimbați singur canalele tv. 

Nu se recomandă să aprindeți televizorul, computerul și alte dispozitive, nu schimbați canalul sau muzica, chiar dacă nu sunt pe gustul Dumneavoastră.

7. Știți unde și cum să vă așezați.

Chiar dacă suntem prea obosiți, este puțin probabil ca gazdele să fie încântate atunci când vom adopta o poziție prea relaxată în fotoliu sau pe canapea.

8. Alegeți cu pricepere cadouri pentru gazde.

Mulți vin în vizită cu flori, dar oricât de frumos ar fi buchetul, este mai bine să vă abțineți de la el deoarece gazda va trebui să găsească imediat o vază potrivită, să taie tulpinile și să aleagă un loc pentru această surpriză frumoasă; nu se recomandă nici să aduceți suveniruri, figurine și alte lucruri similare care vor aduna praf pe rafturi, puteți dona, în schim, o carte legată de hobby-urile gazdelor sau ceva ce poate fi folosit de toată lumea.

9. Puneți umbrela în husă, dacă ați venit într-o zi ploioasă.

Mulți oameni știu că este mai bine să usuce umbrela închisă, dar cel mai bine ar fi să o puneți imediat în husă și să o uscați acasă.

10. Folosiți diferite strategii pentru a evita liniștea incomodă.

În aceste situații este bine să vă uitați în jur și să vorbiți despre ceea ce vedeți ori despre felurile de mâncare de pe masă și să lăudați abilitățile culinare ale gazdelor.

11. Discutați în prealabil cu cei mici despre regulile de comportament în ospeție. 

Nu este recomandat să mergem cu cei mici la evenimente pentru adulți, dar în cazul în care mergeți la ziua de naștere a unui copil, este mai bine să-i amintiți copilului despre regulile de conduită.

12. Să plecați la timp.

O opțiune bună este să plecați după ce unul sau doi invitați au făcut acest lucru; nu ar trebui să zăboviți deoarece proprietarii trebuie să facă ordine după vizita oaspeților.

13. Respectați regulile casei.

Unii proprietarii vă raogă să respectați anumite reguli ale casei: nu deschid anumite geamuri sau uși ca să nu iasă de acolo animalul de companie.