13 lucruri pe care oamenii cu o mentalitate puternică nu le fac niciodată!

Sau cum să vă dezvoltați puterea voinței.

Stabilitatea psihologică nu constă în ceea ce faceți, ci în ceea ce nu faceți. Este vorba despre controlul gândurilor, comportamentului și a emoțiilor.

Amy Morin, psihoterapeut și asistent social, a studiat această problemă și a făcut o listă cu 13 lucruri pe care oamenii puternici din punct de vedere mental nu le fac.

1. Nu pierd timpul plângându-și de milă.

„Sentimentul de compătimire este distructiv”, menționează Morin. Oamenii puternici nu condamnă circumstanțele în care se găsesc și nu se plâng, că nu au fost tratați cum trebuie. Ei sunt conștienți de faptul că viața este deseori nedreaptă. Ei știu să iasă cu demnitate din toate situațiile dificile care îi încearcă, datorită lecției învățate.

2. Nu permit altora să le controleze viața.

Oamenii puternici mental nu vor permite să fie manipulați, deoarece dacă alți oameni gestionează acțiunile lor, acest lucru înseamnă că tot ei le determină și succesul și stima față de sine. Ei sunt capabili să-și asume responsabilitatea pentru viața sa fără implicarea altora.

3. Nu le este frică de schimbări.

Oamenii puternici nu se tem de schimbări, mai degrabă acceptă inevitabilul. Există cinci etape ale schimbării, scrie Morin: pre-contemplare, contemplare, pregătirea, acțiunea și susținerea.

Realizarea fiecărei etape este crucială. Schimbările pot speria și pot stagna totul. „Cu cât aștepți mai mult, cu atât mai greu îți va fi să realizezi ceva “, spune ea. „Alți oameni vor fi mult mai rapizi.”

4. Nu încearcă să controleze totul.

„Bineînțeles, ne simțim confortabil dacă ținem totul sub control, dar de fapt, dacă încercați să controlați totul, este un semn al nesiguranței. În loc să vă concentrați asupra cauzelor problemei, încercați să controlați totul “, subliniază Morin.

Dacă nu vă focalizați asupra lucrurilor pe care nu le puteți controla, veți fi mult mai fericit, vor apărea noi oportunități, care vor aduce liniște din punct de vede psihologic.

5. Nu încearcă să fie pe placul tuturor.

Adesea ne judecăm pe noi înșine gândindu-ne ce cred alții despre noi. Cei puternici recunosc că nu pot să fie pe placul tuturor: este o pierdere de timp.

6. Nu le este frică să-și asume riscuri necalculate.

În schimb, ei se pregătesc pentru ceea ce urmează. Morin afirmă, că oamenii se tem adesea să își asume riscuri, dar acest lucru se datorează în primul rând unei lipse de cunoștințe. „Incapacitatea de a calcula riscurile duce la sporirea fricii”, scrie Morin.

Pentru a analiza mai bine riscul, puneți-vă următoarele întrebări:

– Care sunt costurile posibile?

– Care sunt beneficiile posibile?

– Cum mă ajută să-mi ating obiectivul?

– Care sunt alternativele?

– Care este cel mai bun scenariu?

– Care este cel mai grav lucru care s-ar putea întâmpla și cum pot reduce riscul dacă se întâmplă acest lucru?

– Ce se va schimba în urma acestei decizii în următorii cinci ani?

7. Nu trăiesc în trecut.

Dar au nevoie de timp pentru a reflecta și a învăța din trecut.

Trecutul este trecut. Este imposibil de a schimba ceea ce s-a întâmplat „să vă întoarceți constant în trecut poate fi distructiv, nu vă va permite să vă bucurați de prezent și nici să planificați viitorul”, scrie Morin.

Cu toate acestea, ar putea fi util să ne gândim la trecut. Potrivit ei, reflecția asupra lecțiilor învățate, luând în considerare faptele, nu emoțiile și văzând situația dintr-un punct de vedere nou, poate fi de folos.

8. Nu repetă aceleași greșeli de mai multe ori.

În schimb, își asumă responsabilitatea și își schimbă comportamentul. „Este important sa analizați ce nu a mers, ce puteți face mai bine și diferit în viitor”, scrie Morin.

Oameni puternici din punct de vedere psihic, își asumă responsabilitatea pentru greșeli și își creează un plan în scris pentru a evita comiterea acelorași greșeli. Studiile arată că abilitatea de a fi auto-reflexiv și productiv este una din cele mai puternice calități ale antreprenorilor și liderilor de succes.

9. Nu sunt invidioși pe succesul altor oameni.

Ei se bucură de succesul celorlalți. „Invidia este precum furia, care rămâne ascunsă și ne distruge din interior”, scrie Morin. Concentrarea pe succesul altei persoane nu vă permite să vă urmați propriul drum, deoarece vă distrage de la calea voastră.

Chiar dacă veți avea succes, nu veți fi niciodată mulțumiți, dacă vă concentrați mereu pe rezultatele altora.

10. Nu renunță după primul eșec.

Succesul nu vine ușor, iar eșecul este doar un obstacol pe care trebuie să-l depășiți. A gândi că eșecul este inacceptabil sau înseamnă că nu sunteți suficient de bun nu reprezintă o putere mentală. De fapt, „un pas în urmă după ce ați fost suferit o înfrângere vă va face mai puternici ”, scrie Morin.

11. Nu se tem de singurătate.

Oamenii puternici se bucură și chiar prețuiesc timpul petrecut în singurătate. „Momentele în care sunteți singuri vă vor ajuta să vă atingeți obiectivele”, menționează Morin. O persoană puternică este fericită în singurătate și se bucură de ea.

12. Ei nu simt că lumea le datorează ceva.

Este ușor să te superi pe toată lumea pentru eșecurile și lipsa succesului, dar adevărul este că nimeni nu are dreptul la nimic. Toate trebuie câștigate.

„Viața nu a promis să fie dreaptă”, spune Morin. Dacă unii oameni sunt mai fericiți sau au mai mult succes decât alții, „așa este viața, dar asta nu înseamnă, că cineva vă datorează ceva.”

„Este mai important să vă concentrați asupra propriilor eforturi, să acceptați criticile, să recunoașteți neajunsurile și să nu vă comparați cu ceilalți”, scrie Morin.

13. Nu așteaptă rezultate imediate.

Ei fac pași mici pentru a-și atinge scopul. „Așteptările realiste și înțelegerea faptului că succesul nu vine peste noapte este necesar atunci, când doriți să vă realizați întregul potențial”, scrie Morin.

Oamenii slabi din punct de vedere mental sunt deseori nerăbdători. Ei își supraestimează abilitățile și subestimează timpul în care au loc schimbările, de aceea se așteaptă la rezultate imediate.

Este important să vă urmăriți scopul și să depuneți efort pentru a-l atinge. Vor apărea obstacole, însă dacă urmăriți progresul și vedeți imaginea de ansamblu, succesul va fi ușor de atins.

Sunteți o persoană puternică?