13 lucruri pe care ar fi bine să le înlocuim mai des decât ne-am obișnuit

Când cumpărăm unele lucruri ne gândim că ne vor servi pentru totdeauna. Unele produse precum coșurile de gunoi, covoarele sau jucăriile pentru copii nu au termen de valabilitate, însă, pentru a menține igiena, trebuie să le înlocuim periodic.

Covorașul din baie.

Umezeala este un teren propice pentru bacterii și, pe lângă aceasta, covorașele mai întră în contact și cu microbii corpului nostru. Prin urmare acestea nu trebuie doar să fie spălate regulat, ci și schimbate la fiecare 2 ani.

Para de duș.

Părerile experților cu privire la frecvența acestora sunt împărțite. Unii consideră că ar trebui să le schimbăm la fiecare 6-8 luni, mai ales în zonele cu apă dură, deoarece în interior se acumulează rugină, bacterii și mucegai. Dacă vor fi curățate regulat, această perioadă, desigur, va crește semnificativ, dar oricum ar trebui să le schimbăm.

Tocătoarele.

Este extrem de important să acordați atenție stării tocătoarelor deoarece se adună bacterii în zgârieturi. Prin urmare, dacă tocătorul arată inestetic, trebuie înlocuit.

Tigaie cu înveliș antiaderent.

Vasele de gătit antiaderente au multe beneficii, dar au și ele termen de valabilitate. În medie, durata de viață a unei tigăi este de la 1 la 5 ani. Puteți determina dacă a sosit momentul să o înlocuiți după starea stratului de acoperire: dacă este decolorat, deformat și zgâriat, acestea sunt niște semnale de alarmă. Materialul antiaderent va începe să se desprindă din ce în ce mai mult și poate nimeri în mâncare.

Caserolele din plastic.

Teoretic acestea pot dura chiar și mai mult de 10 ani. Dar, pe parcurs, culoarea se schimbă, plasticul devine mat, începe să emane mirosuri, suprafața este zgâriată și deformată. Și atunci încep problemele deoarece, un astfel de vas, nu poate garanta siguranța alimentelor, mai ales dacă le încălziți în el. De aceea trebuie să le înlocuiți regulat.

Covoarele. 

Durata medie de viață a covoarelor este de la 5 la 15 ani. Cu o curățare regulată acestea pot dura și mai mult. Dacă le curățați rar, murdăria se va acumula în fibre și se va scoate din ce în ce mai greu.

Prosoapele de bucătărie.

În viața de zi cu zi prosoapele de bucătărie ar trebui schimbate și spălate aproape în fiecare zi, deoarece se murdăresc foarte repede și acumulează tot felul de microorganisme. Asigurați-vă că ați uscat bine prosopul pentru a evita crearea unui mediu umed care să favorizeze creșterea bacteriilor. Și, bineînțeles, aruncați-le atunci când prezintă semne de uzură.

Lenjeria de pat.

Cearșafurile și fețele de pernă sunt un teren propice pentru bacterii, mai ales dacă transpirați în somn. Acestea trebuie spălate la fiecare 2 săptămâni și reînnoite complet la fiecare 2-3 ani.

Bolurile animalelor de companie.

Bolurile din oțel inoxidabil sau ceramică pot dura ani de zile, în timp ce bolurile din plastic, chiar dacă sunt de calitate, trebuie înlocuite în mod regulat, mai ales dacă sunt zgâriate.

Jucăriile de baie.

Dacă tăiați o jucărie de baie, este probabil să găsiți mucegai în interior. De aceea este mai bine să schimbați aceste jucării mai des, să le curățați bine ori să închideți orificiile prin care pătrunde apa înăuntru.

Mopul.

Este recomandabil să schimbați mopurile la fiecare 2 luni. Dacă le veți folosi o perioadă mai îndelungată, curățarea va fi mai puțin eficientă sau chiar inutilă.

Recipientele pentru lentile.

Curățați recipientul după fiecare utilizare și păstrați-l deschis și uscat atunci când lentilele nu sunt în el. Și, desigur, este necesar să-l înlocuiți în mod regulat – o dată la 3 luni.

Coșul de gunoi. 

Mulți nu își vor aminti când au cumpărat ultima dată un coș de gunoi nou. Dacă nu obișnuiți să-l spălați cel puțin o dată pe săptămână, atunci ar trebui să vă gândiți să-l schimbați. Mai ales dacă ați simțit că acesta are un miros nu tocmai plăcut. Acest lucru este valabil mai ales pentru coșurile din plastic, deoarece acest material absoarbe mirosurile.