13 lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când viața ne dă bătăi de cap

Fiecare din noi am avut parte și de momente mai dificile în viață. Dar am reușit să le depășim. Cu toate acestea unii oameni se confruntă cu necazurile mai ușor decât alții. Care este secretul lor? Profesorul Carol Morgan consideră că este vorba despre relația noastră cu ceea ce se întâmplă.

Câteva lucruri de reținut în perioadele mai dificile ale vieții:

1. Să acceptați lucrurile așa cum sunt.

O zicală de a lui Buddha ne spune: „suferințele apar din cauza opunerii noastre față de ceea ce ni se întâmplă.” Gândiți-vă la acest lucru timp de un minut. Acest lucru înseamnă că suferim doar atunci când refuzăm să acceptăm ceea ce ni se întâmplă. Dacă putem schimba ceva, să încercăm să o facem. Dacă nu putem, atunci aveți două opțiuni: să acceptați situația așa cum este ori să suferiți și să vă măcinați încă mult timp înainte.

2. Problema devine problemă doar atunci când o numiți așa.

Deseori devenim cei mai aprigi dușmani pentru noi înșine. Fericirea depinde într-adevăr de punctul nostru de vedere. Dacă veți considera că un anumit lucru este o problemă, atunci emoțiile și gândurile voastre vor fi pline de negativitate. Gândiți-vă la lecția pe care o puteți învăța din situația dată și aceasta va înceta imediat să fie o problemă.

3. Dacă doriți să schimbați lucrurile, începeți prin a vă schimba pe voi înșivă.

Lumea voastră exterioară este o reflectare a lumii interioare. Probabil cunoașteți mai multe persoane ale căror vieți sunt pline de haos și stres. Ne place să credem că schimbarea circumstanțelor ne va schimba. Dar de fapt aceasta funcționează în direcție opusă: trebuie mai întâi să ne schimbăm noi înșine pentru a putea schimba circumstanțele.

4. Nu există noțiunea de „eșec”, este doar o ocazie de a învăța ceva.

Trebuie să încercăm să excludem cuvântul „eșec” din vocabularul nostru. Toate personalitățile remarcabile au avut parte de momente mai dificile înainte de a reuși. Se pare că Thomas Edison a spus acest lucru: „Nu am suferit nici un eșec în timp ce încercam să inventez becul. Am găsit doar 99 de moduri în care acesta nu funcționează.” Încercați data viitoare să evitați greșelile comise.

5. Dacă nu reușiți să obțineți ceea ce doriți, să știți că ar putea urma ceva și mai bun.

Da, este cam complicat să gândim astfel. Dar să știți că este adevărat. Dar dacă privim înapoi, ne dăm seama că unele lucruri bune ni s-au întâmplat doar după ce am avut parte de nereușite. Trebuie doar să credeți că totul se întâmplă exact așa cum ar trebui să fie.

6. Trăiți-vă clipa.

Fiecare moment al vieții noastre este valoros, nu-l  lăsați să treacă. Curând totul va deveni o amintire. S-ar putea întâmpla ca într-o zi să pierdeți chiar și acele momente care acum nu vă par prea fericite.

7. Eliberați-vă de dorințe.

Majoritatea persoanelor trăiesc cu „mintea conectată”. Aceasta înseamnă că ei acordă o mare importanță dorințelor lor și, dacă nu reușesc să realizeze anumite lucruri, emoțiile lor devin negative. Încercați mai bine să fiți fericiți, indiferent dacă obțineți sau nu ceea ce doriți. Emoțiile voastre, în acest caz, vor rămâne neutre sau pozitive.

8. Încercați să înțelegeți care vă sunt temerile.

Frica poate deveni un profesor foarte bun. Iar depășirea fricii vă determină de multe ori să vă apropiați de victorie. De exemplu, când eram la facultate, îmi era frică să vorbesc în public. De aceea acum mi se pare amuzant acest lucru deoarece nu vorbesc doar cu un grup de oameni în fiecare zi, fiind profesor, dar predau și arta de a vorbi în public. Pentru a învinge teama este nevoie doar de practică. Frica este doar o iluzie.

9. Învățați-vă să vă bucurați.

Mă veți crede sau nu, dar cunosc foarte multe persoane care nu-și permit să se distreze. Și nici nu au idee cum este să fii fericit. Unii sunt atât de dependenți de problemele lor, încât nu au nicio idee despre cum ar fi viața lor fără acestea. Așa că încercați să fiți fericiți. Este foarte important acest lucru.

10. Nu vă comparați cu alții.

Dacă faceți acest lucru, încercați să vă comparați doar cu cei care sunt mai răi decât Dumneavoastră. Sunteți șomer? Fiți recunoscător pentru faptul că aveți măcar indemnizația de șomaj. Multe persoane de pe glob trăiesc în sărăcie extremă. Nu arătați ca Angelina Jolie? Cred că foarte puține femei arată ca ea. Și cel mai probabil, sunteți mult mai atrăgătoare decât majoritatea persoanelor.

11. Nu sunteți o victimă.

Sunteți doar o victimă a propriilor gânduri, cuvinte și acțiuni. Nimeni nu va face ceva intenționat pentru sau împotriva Dumneavoastră. Vă creați propria experiență. Fiți responsabil și sigur că puteți depăși toate obstacolele. Trebuie să începeți, mai întâi de toate, să vă schimbați modul de a gândi și acțiunile. Renunțați la mentalitatea de victimă și veți învinge.

12. Totul este posibil și schimbător.

„Va trece și asta” – aceasta este afirmația mea preferată. Când rămânem blocați într-o situație complicată ni se pare că nu mai există vreo soluție. Se pare că nimic nu se va schimba. Dar trebuie să fiți sigur că vor avea loc schimbări! Nimic nu durează pentru totdeauna, cu excepția morții. Așa că renunțați la gândul că va fi mereu așa. Nu va fi. Dar va trebui să luați măsuri pentru a schimba situația, aceasta nu se va schimba de la sine.

13. Totul este posibil.

Miracole se întâmplă în fiecare zi. E adevărat. Trebuie doar să credeți în ele și se vor întâmpla cu siguranță. Dacă veți crede, veți câștiga neapărat lupta.