13 cazuri când cineaștii au dat greș, însă publicul nu și-a dat seama de acest lucru

Pentru crearea unui film sunt necesari zeci de specialiști de diferite domenii: unii au grijă de imagini, alții dau viață ideii, iar alții verifică costumele și aspectul actorilor pentru a respecta caracteristicile epocii. Cu toate acestea mai apar și unele inexactități.

Am analizat cu atenție câteva filme celebre și am observat câteva greșeli.

„Titanic”.

Filmul este amplasat în epoca eduardiană. Într-o scenă o vedem pe mama lui Rose strângând corsetul fiicei sale. Însă elementul de toaletă prezentat în film nu corespunde epocii date. Modelul acoperă complet pieptul, însă la începutul secolului trecut erau la modă sânii naturali și, pentru a le sublinia forma, femeile purtau corsete lungi, care ajungeau sub piept.

„Fiicele doctorului March”.

Este aproape imposibil să ne imaginăm femeile din epoca victoriană fără șepci, bonete sau pălării caracteristice acelor ani. Totuși, în proaspăta adaptare a romanului lui Louise May Alcott designerii de costume au neglijat aceste accesorii, înlocuindu-le cu pălării de paie sau evitându-le complet.

„Epoca de Aur”.

În filmul „Epoca de Aur” Clive Owen, care interpretează rolul lui Sir Walter Raleigh practic nu își scoate cizmele lungi de piele, mergând în ele chiar și la recepția cu Regina. Însă adevăratul Walter Raleigh nu și-ar fi permis să poarte astfel de încălțăminte destinată vânătorii și călăriei la un asemenea eveniment. Garderoba nobililor medievali era mult mai variată decât ceea ce vedem în filme. Și de cele mai multe ori curtenii purtau pantofi eleganți din piele și ciorapi chaussie.

„Moulin Rouge”.

Nicole Kidman a fost incomparabilă în musicalul „Moulin Rouge”. Dar, din păcate, practic niciuna dintre ținutele sale nu corespunde realității. Costumul celebrilor dansatori de cabaret parizieni consta de fapt din fuste pufoase și pantaloni voluminoși, de obicei albi. Iar aristocratele purtau ciorapi negri strânși pe picioare, nu dresuri din plasă.

„Cealaltă moștenitoare Boleyn”.

În aproape toate filmele dedicate Evului Mediu eroinele poartă corsete frumoase cu umerii goi și nici acest film nu face excepție. Cu toate acestea, realitatea era mai puțin romantică. În secolul al XVI-lea doamnele de viță nobilă purtau obligatoriu lenjerie de in, bumbac sau mătase, care le proteja de frig și de corsetele rigide. În plus această cămașă se spăla mult mai ușor decât rochiile din țesături scumpe.

„Bridgerton”.

În acest serial femeile poartă corsetele pe corpul gol. Vedem chiar tăieturi și zgârieturi pe spatele lui Daphne Bridgerton, care au apărut ca urmare a purtării lenjeriei incomode. Însă în realitate acest lucru nu era posibil. În epoca Regenței, ca și în alte perioade istorice, corsetul era purtat peste cămașă, care era o parte integrantă a garderobei oricărei doamne.

„Grease”.

Muzicalul „Grease” este ambientat în 1958, însă în una dintre scenele cheie Sandy apare cu o coafură îndrăzneață în stilul anilor 70.

Nici pantalonii negri nu corespund epocii, mai ales că erau de spandex, un material brevetat abia în 1959.

„Enola Holmes”.

Majoritatea costumelor Enolei Holmes erau impecabile, dar au existat și unele greșeli. Elementele unor ținute, în special corsetul rochiei burgund și fusta rochiei roz, corespund mai mult anilor 1870 decât 1880, în care se desfășoară acțiunea. În plus decolteul de pe rochia burgund este prea îndrăzneț: o tânără din acea perioadă nu ar fi îndrăznit să iasă în astfel de ținută în timpul zilei.

„Regatul Cerului”.

Oricât de îndrăzneț și curajos ar fi Balian, nu ar fi pășit pe câmpul de luptă fără cască.

„My Fair Lady”.

Cea  mai populară coafură de la începutul secolului al XX-lea (acțiunea are loc în 1912 ) erau buclele în stil pompadour. Această coafură era practică, iar pălăriile cu boruri largi, care erau la modă în acei ani, se potriveau foarte bine. Nimeni nu purta pe atunci coafuri înalte.

„Mândrie și prejudecată”.

Acțiunea are loc în 1811-1812, când buclele naturale au înlocuit perucile pompoase. Femeile își strângeau părul într-un coc înalt, iar decorul principal al coafurilor erau buclele. Pe atunci nicio femeie nu purta părul pe spate și breton „rupt”.

„Emma”.

De-a lungul filmului Emma apare cu capul descoperit, ceea ce era pur și simplu de neconceput în acei ani. În anii 1810 fiecare doamnă care se respecta avea o întreagă colecție de pălării care o protejau de soare, de vreme rea și îi demonstrau statutul.