12 trucuri pentru șoferii începători pe care nu le vei afla la școala auto

Chiar și unii dintre șoferii experimentați nu cunosc aceste secrete care te ajută să eviți multe situații de stres și să conduci mașina cu plăcere.

Echipa noastră a făcut o selecție cu cele mai utile sfaturi pentru toți șoferii, dar mai ales pentru începători, fiindcă aceste lucruri nu se predau în școlile auto.

1. Verificați dacă oglinzile sunt orientate corect

© depositphotos   © depositphotos

Dacă oglinzile nu sunt orientate corect, apare o “zonă oarbă”, adică o parte din drum rămâne în afara câmpului vizual al șoferului. Evident asta poate crea situații neplăcute și chiar accidente rutiere.

Pentru a seta corect orientarea oglinzilor luați poziția normală la volan și asigurați-vă că în oglindă nu se vede practic defel caroseria mașinii. Verificați dacă există zonă oarbă: găsiți o mașină parcată și parcați-vă lângă ea mergând încet în revers.

Urmăriți toată mișcarea doar prin oglindă, iar în momentul în care nu mai vedeți mașina în oglindă, ar trebui să o observați cu vederea periferică. Dacă asta nu se întâmplă, înseamnă că există zonă oarbă și oglinzile trebuie setate din nou.

2. Învățați să simțiți poziția roților

© depositphotos   © depositphotos

Pentru a nu atinge bordura când vă parcați sau pentru a evita tot felul de obstacole mici de pe drum este nevoie să simțiți poziția roților.

Luați o sticlă de plastic, mototoliți-o și așezați-o pe drum în fața mașinii. Exersați călcând sticla mai întâi cu roata dreaptă, apoi cu cea stângă. Coborâți geamul pentru a auzi mai bine momentul în care călcați sticla.

3. Parcați-vă folosind oglinzile retrovizoare laterale

© Facebook

Pentru a învăța să vă parcați cu fața la bordură, faceți un mic exercițiu. Cereți ajutorul cuiva pentru a vă parca la o distanță optimă de bordură, apoi, stând în poziția normală la volan, uitați-vă la poziția oglinzii laterale în raport cu bordura și rețineți-o. În viitor vă va fi foarte ușor să vă parcați în acest fel.

În mod similar pentru parcarea paralel cu bordura vă puteți orienta după poziția ștergătoarelor de parbriz.

4. Uscați plăcuțele de frână după ce treceți printr-o baltă cu apă

© depositphotos

Dacă nu puteți evita băltoaca de pe drum, frânați înainte să intrați în ea și mergeți încet, fără a roti volanul și fără a schimba viteza de deplasare. La viteză mare apa poate nimeri în sistemul de aprindere și motorul se va opri. De asemenea poate apărea un fenomen periculos cum este acvaplanarea, când șoferul pierde controlul asupra automobilului.

Ieșind din băltoacă nu opriți motorul și nici mașina, nu accelerați brusc. Dar cel mai important este să uscați plăcuțele de frânare: menținând o viteză redusă faceți mai multe apăsări ușoare pe pedala de frână.

5. Urmăriți manevrele mașinilor înalte aflate în față

© depositphotos

Dacă sunteți într-o coloană de mașini ar trebui să urmăriți nu doar mișcările mașinii din imediata apropiere, ci și ale altor mașini aflate în față. Mai ales este vorba de mașinile înalte (camioane, autobuse etc.): șoferii acestora văd mai bine situația de pe drum și iau deciziile corecte mai repede decât ceilalți. Dacă, bunăoară, un camion aflat în față schimbă banda fără un motiv clar, s-ar putea ca acolo să fie un accident și ar fi bine să schimbați și dvs. banda de circulație.

6. Dacă iarna nu pornește motorul, aprindeți lumina de drum (faza lungă)

De multe ori pe timp de iarnă motoarele pornesc destul de greu. Înainte de a încerca să-l porniți, încălziți puțin acumulatorul: aprindeți lumina de drum sau luminile de avarie pentru 1 minut.

7. Noaptea coborâți oglinda retrovizoare

© depositphotos

Mulți șoferi nu cunosc că oglinzile retrovizoare moderne au două regimuri: de zi și de noapte. Schimbați poziția comutatorului aflat imediat sub oglindă pentru a seta oglinda la regimul necesar.

8. Porniți aparatul de aer condiționat

Chiar dacă în unele perioade nu aveți nevoie de aerul condiționat, este indicat să porniți aparatul din când în când. Altfel lichidul de răcire se poate scurge, iar furtunurile se pot usca.

9. Folosiți mereu frâna de mână

© depositphotos

Chiar dacă mașina e parcată pe un loc perfect orizontal, folosiți frâna de mână pentru a o menține în funcțiune normală. Unica excepție este când afară e ger: plăcuțele de frânare pot îngheța în poziția de frână, iar dvs. veți avea dificultăți cu pornirea mașinii din loc.

10. Dacă automobilul de pe banda alăturată frânează, frânați și dvs.

© Facebook

Dacă mașina de pe banda alăturată încetinește, iar dvs. nu vedeți nici un obstacol, ar trebui să încetiniți și dvs. Este posibil ca acel șofer să frâneze pentru a ceda trecerea unui copil sau unui animal, pe care dvs. nu îl vedeți.

11. Uneori viteza mică este o iluzie optică

Pe un drum drept viteza percepută poate fi de două ori mai mică decât viteza reală. Dacă după o porțiune lungă de drum drept urmează să faceți o cotitură, începeți să încetiniți mai devreme decât v-ați obișnuit pentru a evita un eventual derapaj sau alte probleme.

12. Nu întoarceți roțile din timp înainte să virați la stânga

Dacă la o intersecție urmează să virați la stânga și cedați trecerea mașinilor ce vin din față, nu întoarceți roțile înainte de efectuarea manevrei, ci nemijlocit în momentul manevrei.

Problema e că dacă vă tamponează cineva din spate, iar roțile mașinii dvs. sunt întoarse, ea va intra pe contrasens și s-ar putea produce un accident grav.