12 trucuri de memorizare a cuvintelor unei limbi străine din prima încercare

Toată viața noastră învățăm engleza, dar încă nu putem răspunde corect unui străin și nu putem viziona un serial în varianta originală. De ce se întâmplă astfel?

Echipa noastră a decis să facă lumină și a găsit o modalitate de a învăța mai rapid cuvintele unei limbi străine. Există o formulă universală de memorare, propusă de psihologul german, Hermann Ebbinghaus. Și, funcționează!

De ce uităm

Creierul ne protejează de supraîncărcare și se eliberează în mod constant de informații inutile. De aceea, toate cuvintele noi pe care le învățăm mai întâi ajung în memoria pe termen scurt. Dacă nu le repetați și nu le folosiți – acestea sunt uitate.

„Curba de uitare” Ebbinghaus arată că, după o oră de la memorizare, vom uita mai mult de jumătate din informație. Iar într-o săptămână ne amintim doar 20%.

Cum să reținem totul 

Cuvintele noi nu vor zbura din cap dacă veți încerca să le „plasați” în memoria pe termen lung. Învățarea pe de rost în acest caz este ineficientă, deoarece creierul nu are timp să înțeleagă rapid informația și să creeze asociații puternice. Pentru a reține informația în memorie mai mult timp, procesul de memorizare trebuie să dureze câteva zile sau chiar săptămâni. Totodată, este suficient să repetați o singură dată.

Puteți repeta la anumite intervale utilizând cartonașe confecționate manual sau aplicații speciale precum Anki (Android, iOS) și SuperMemo (Android, iOS).

Alte 12 secrete de memorizare a cuvintelor noi

– Învățați conștient. Materialul înțeles se reține de 9 ori mai rapid.

– Stabiliți lista de cuvinte care sunt necesare pentru a conversa. Sunt aproximativ 300-400. Memorizați-le în primul rând pe acestea.

– Rețineți că cel mai bine se memorizează cuvintele de la începutul și sfârșitul listei.

– Schimbați atenția de la subiectul selectat la altul. Știți că amintirile similare se amestecă (principiul interferenței) și se transformă într-un „terci”.

– Învățați antonimele. Dacă țineți minte cuvântul ziuă, învățați și noapte. Antonimele se rețin mai repede.

– Construiți-vă „camere de memorie”. Esența metodei este că trebuie să asociați cuvintele memorate cu un anumit loc. De exemplu, în timp ce mergeți în jurul camerei, asociați cuvintele noi cu detalii din interior. Repetați de mai multe ori și părăsiți camera. După aceasta, restabiliți camera în memorie și, în același timp, repetați cuvintele învățate.

– Utilizați tehnica „cuvântul-țintă”. Esența metodei este asocierea unui cuvânt memorat la ceea ce este deja cunoscut pentru memorie. Deci, când vă gândiți la „țintă”, vă puteți aminti un alt cuvânt. De exemplu, în numărătoarea: „Unu, doi, trei, patru, am pornit cu căutatul” cuvântul „patru“ și „căutatul“ sunt legate între ele.

– Asociați cuvintele noi cu cele deja cunoscute. De exemplu, amintiți-vă de cuvântul heel (călcâi), de la Ahile și respectiv călcâiul lui Ahile.

– Compuneți istorioare. Dacă trebuie să memorați cuvintele într-o anumită ordine, încercați să le construiți într-o istorioară improvizată. Este important ca toate cuvintele să fie legate între ele în poveste.

– Utilizați recorderul. Pronunțați cuvintele și înregistrați-le, apoi ascultați-le de mai multe ori. Această metodă este bună în special celor care percep mai bine informațiile la auz.

– Imaginați-vă. Utilizați expresii faciale atunci când studiați emoțiile. Mișcați-vă când învățați cuvinte pe teme sportive. Astfel, antrenați și memoria musculară.

– Nu învățați limba din dicționare sau manuale școlare. Dacă vă place „Urzeala Tronurilor”(Game of Thrones), încercați să învățați cuvintele din acest serial. Este mult mai interesant.