12 produse care cresc cu totul diferit decât ai fi crezut

Unele produse pe care le folosim zi de zi au o istorie interesantă, despre care noi nu avem nici o idee. Bunăoară ce produs mâncau aztecii la fel de activ ca și adepții alimentației sănătoase din ziua de azi? De ce noi cumpărăm wasabi, dar mâncăm hrean? Care din fructe nu au miros?

Pentru a răspunde la astfel de întrebări, redacția noastră vă prezintă felul în care sunt crescute produsele și ce curiozități sunt legate de asta.

1. Curmal

© Kornienko Viktor/wikimedia

© depositphotos

Știați că de fapt curmalele nu au nici un miros? Din această cauză se recomandă să fie păstrate în recipiente închise ermetic, fiindcă fructele, mai ales cele uscate, absorb repede umezeala și mirosurile. Curmalele cresc pe palmieri înalți de 15-25 m, iar productivitatea unui singur pom e de circa 100 kg.

2. Capparis

© Tracie Hall/flickr

© Clematis/wikipedia

Capparis este un condiment devenit popular în ultimul timp, conferind bucatelor o nuanță iute, care se obține de fapt din mugurii nedeschiși ai arbustului capparis. În stare crudă produsul nu este comestibil, de aceea înainte de consum el se sărează sau se marinează.

3. Smochin

© Marc Ryckaert/flickr

© altotemi/flickr

Smochinele au o “strânsă colaborare” cu viespile, care polenizează acest fruct. E curios că de multe ori viespile nu mai reușesc să iasă din smochină, iar fructul practic îi “digeră” osemintele. Prin urmare, chiar dacă nu găsiți urme de viespi în smochine, să știți că ele sunt bogate în proteine animale.

4. Papaya

© Dinesh Valke/flickr

© taenia‏/twitter

Pomul acestui fruct exotic mai este numit și pomul pâini, fiindcă în timpul coacerii papaya emană o aromă asemănătoare cu pâinea proaspătă. Totuși fructul trebuie consumat cu multă atenție, căci dacă nu este copt până la urmă, el conține substanțe ce micșorează funcția reproductivă atât la bărbați, cât și la femei.

5. Merișor

© PRObbcamericangirl/flickr

© eastnews

Merișoarele sunt crescute în plantații speciale în locuri mlăștinoase. Fructele au în interior mici bule de aer, de aceea când se coc ele ies la suprafața apei. Înainte de cultivare se folosește o combină specială care agită apa, după care fructele sunt strânse cu ajutorul unei plase speciale.

6. Nuc brazilian

© Alan Kotok/flickr

© Lior Golgher/wikimedia

Miezurile unei nuci braziliene se află în interiorul unei “cutii”, greutatea căreia poate atinge 2 kg. Într-o cutie pot fi de la 8 la 24 de miezuri, fiecare intre ele având o crustă rezistentă. În poza de mai sus este o nucă brazilian proaspăt culeasă, care înainte de a fi consumată trebuie uscată.

7. Pitaya

© pixabay

© depositphotos

Dacă sunteți curioși ce gust are un cactus, atunci gustați pitaya, care nu este altceva decât un cactus. În momentul înfloririi planta e împodobită de muguri foarte aromați, care se deschid pe timp de noapte. Pentru a savura din plin pitaya, mâncați-o când este puțin rece și nu o combinați cu produse cu gust puternic.

8. Wasabi

© depositphotos

© depositphotos

Un wasabi autentic, crescut în apă curgătoare rece, are puternice proprietăți antimicrobiene, de aceea fiind atât de populară combinarea sa cu pește crud. Prețul rădăcinii de wasabi atinge 200 €/kg și poate fi găsită doar în Japonia. De aceea în afara acestei țări sub denumirea “wasabi” se vinde de fapt o pastă din hrean, condimente și coloranți.

9. Curcumă

© PROTony Rodd/flickr

© Daniel_Sullivan/wikimedia

Adăugată în mâncare, rădăcina de curcumă previne boala Alzheimer. Se consideră că acesta e principalul factor pentru care în India această boală e diagnosticată la doar 5% din populație, față de 20% în alte țări.

10. Cuișoare

© Midori/wikimedia

© PROHafiz Issadeen/flickr

Acest condiment popular (mai ales în perioada rece a anului) reprezintă mugurii floriferi ai unui arbore exotic. Cuișoarele au un gust picant și dulce și o aromă puternică.

11. Muștar

© amici_ursi/reddit

© Ettore Balocchi/flickr

Muștarul este un antiseptic excepțional, această proprietate fiind caracteristică nu doar semințelor sale. În ultimul timp vinificatorii folosesc pe larg muștarul pentru fertilizarea viței de vie. Astea se datorează faptului că rădăcina de muștar conține sulf, care este foarte eficient împotriva multor dăunători.

12. Chia

© Dawn Endico/flickr

© Patrick Dockens/flickr

Semințele de chia, care au un loc important în meniul adepților alimentației sănătoase, sunt produsul salviei spaniole. Ele sunt apreciate pentru o compoziție echilibrată a acizilor grași, antioxidanților, proteinelor și fibrelor. În Mexic și alte țări din America Latină semințele de chia sunt un element indispensabil al bucătăriei tradiționale încă de pe vremea aztecilor.

Sigur acest articol nu epuizează faptele curioase despre produsele pe care noi le folosim zi de zi. Cu ce ați completa dvs. această listă?