12 lucruri care fac ca apartamentul să pară mai mic decât este de fapt!

Ca atare, apartamentele mici au un farmec aparte: cu o planificare reușită și un design competent, se transformă în adevărate ”cuiburi” confortabile. Dar dacă încercați să înghesuiți tot mobilierul dorit și obiectele de decor preferate în ele, locuința dvs ar putea provoca un atac de claustrofobie în rândul oaspeților. Adesea, atunci când cumpărăm careva lucru pentru apartamentul nostru, nici măcar nu bănuim că poate ”mânca” din prețioșii metri pătrați.

Noi am decis să aflăm, ce detalii de interior nu ne sunt de folos, ci doar reduc vizual din mărimile caselor noastre.

1. Dulapuri de înălțime medie 

Deci, aceste dulapuri reduc vizual înălțimea și suprafața camerei. În plus, uneori ne mai ”mănâncă” pălmuțele, să aruncăm pe ele niște vechituri rar folosite. Dulapurile încorporate de la podea până la tavan nu provoacă astfel de tentații. Cu astfel de dulapuri, camera pare și mai înaltă și mai spațioasă.

2. Lipsa de perdele pe ferestre 

Proprietarii apartamentelor mici deseori refuză tulul și perdelele, respectând principiile minimalismului. Doar că, anume textilele de la ferestre sunt cele care distrag atenția de la metrii pătrați. Deci, nu puneți perdele prea lungi, ce se ating de podea și nici cele cu lungimea strict deasupra pervazului. Este de preferat să faceți o alegere în favoarea opțiunilor normale, lungimea strict de la podea la tavan și cu o lățime a întregului perete.

Cel mai bun mod de a mări vizual camera este să folosiți perdele translucide ușoare. Dacă mai recurgeți și la un truc cu oglinda vizavi de fereastră, camera mică se va transforma într-un adevărat conac.

3. Lustre mari 

Proprietarii apartamentelor mici nu se pot răsfăța cu lustre de lux – cu excepția cazului, dacă nu vor ca apartamentul lor să pară și mai mic. Deci, aici vor fi perfecte lustrele mici de tavan, cu un design non-banal. Vor atrage privirile oaspeților și vor ”alungi” vizual camera.

4. Suprafețe aglomerate  

Adesea, punem o grămadă de lucruri de decor pe suprafețele libere: rame cu imagini memorabile, figurine, lumânări sau întreaga colecție de îngeri de porțelan, ce vă sunt drage. Dar o astfel de aglomerație de spațiu nu numai că creează inconveniente suplimentare la curățare, ci este și un zgomot vizual care nu face deloc încăperea mai spațioasă.

Nu este deloc necesar să umpleți toate rafturile până la limită. Oferiți-le lucrurilor pentru decor posibilitatea de a ”respira”. Deci, e mai bine dacă lăsați câteva obiecte de decor, iar restul depozitați-le, apoi le mai schimbați când vă vine dorul.

5. Mobilier de dimensiuni incorecte 

Mobila prea mică sau invers, prea mare, poate face camera și mai înghesuită. Elementele de interior compacte doar subliniază zona modestă a camerei, în timp ce o canapea de dimensiuni standard nu va ”absorbi” spațiul, dacă este combinată cu mobilier transparent și ușor: rafturi din sticlă, mese și scaune din acril. Mai mult, nu supraîncărcați apartamentul cu prea multe obiecte. Nici mobilierul nu ar trebui prea apropiat de pereți, fiindcă anume acei câțiva centimetri între canapea și perete pot crea iluzia unei camere spațioase.

6. Multe ustensile și aparate de bucătărie la vedere 

Clar că e comod când, la gătit, toate echipamentele necesare pentru bucătărie și alte ustensile sunt la îndemână. De aceea, adesea, nu le punem la locul lor, ci le lăsăm undeva pe masă, la un loc vizibil. Acest lucru creează o senzație de aglomerare, care reduce vizual dimensiunea bucătăriei. Deci, ar trebui să vă obișnuiți să puneți toate ustensilele și aparatele de bucătărie după utilizare la loc, în sertare închise sau dulapuri de perete.

7. Abundență de perne pe canapea 

O cantitate imensă de perne decorative creează senzația de dezordine, care ”absoarbe” fără milă spațiul camerei. Dacă pernele ocupă practic tot spațiul liber de pe canapea și oaspeții trebuie să se înghesuie pe margine, ar trebui deja să faceți o mică ”curățenie” în ele. În plus, mărimea contează: perna ar trebui să încapă la spatele dvs. În caz contrar, este prea mare și nu se merită să o puneți pe canapea.

8. Paravane 

Locuitorii studiourilor folosesc adesea paravane pentru zonarea apartamentului. Astfel de partiții își îndeplinesc perfect funcția, separând zona de dormit de zona de luat masa. Dar, odată cu aceasta, ”taie” din spațiul valoros, ceea ce face ca locuința să pară mai mică decât este de fapt. Acest lucru este valabil mai ales pentru paravanele înalte și de culori întunecate.

În schimb, este posibil să împărțiți apartamentul prin amenajarea competentă a canapelei sau, de exemplu, a rafturilor verticale care lasă să treacă lumina și nu împovărează camera.

9. Rafturi și dulapuri deschise pe hol  

Holul de la intrare este cel care face prima și cea mai importantă impresie asupra tuturor celor care intră în apartament. Deci, este important să organizați corect spațiul și acolo. Rafturi deschise pentru pantofi, umerașe și cârlige pentru îmbrăcămintea exterioară – toate acestea joacă împotriva proprietarului locuinței și așa nu prea spațioase. Aici, sistemele închise de depozitare vor deveni un ajutor de încredere: coșuri pentru pantofi și dulapuri compacte.

10. Mobilier în fața ferestrelor 

Într-un apartament mic, fiecare metru pătrat este de valoare, de aceea ar trebui să utilizați întreaga cameră la maxim. Oricât de puternică n-ar fi tentația, nu trebuie să așezați mobilierul direct lângă fereastră, pentru a nu interfera iluminarea naturală a camerei.

11. Lipsa plantelor 

Plante aranjate în colțuri, alături de scaune sau canapele, este o modalitate excelentă să adăugați spațiu camerei mici. Vegetația luxuriantă ”înmoaie” colțurile, dând impresia că camera e mai mare decât este de fapt.

12. Cabluri la vedere 

Pentru apartamentele mici, este important să păstrați spațiul curat vizual. O ”pânză de păianjen” inestetică de cabluri nu contribuie la acest lucru. Din fericire, există o mulțime de chestii pentru a le face mai puțin vizibile: cutii de cablu, organizatoare, cleme pentru montarea cablurilor la mobilier și prelungitoare de culoarea pardoselii.

Ce trucuri v-au plăcut cel mai mult? Ce preferați: un apartament mic confortabil sau un conac spațios? Așteptăm comentariile cu drag.