12 curiozități despre Evul Mediu, care vă vor face renunțați la birourile plictisitoare și să începeți a studia istoria

Evul Mediu se mai numește și perioada întunecată deoarece se consideră că pe atunci oamenii nu se îngrijeau. Dar această afirmație nu este adevărată.

În general, femeile nu purtau lenjerie. Mai exact foloseau o cămașă pe care o purtau sub rochie. Cu toate acestea, primele sutiene au apărut în Evul Mediu și erau foarte asemănătoare cu cele moderne. Unele femei evitau să poarte sutien deoarece bustul, susținut de cupe, devenea mai vizibil. „Unele femei introduc 2 pungi în rochie în funcție de mărimea și forma sânilor pe care le fixează cu o panglică de o culoare potrivită”, scria medicul regelui francez Filip cel Frumos.

Bărbații purtau indispensabili, iar femeile purtau, în perioada delicată a lunii, un fel de chiloți.

Unii consideră că în Evul Mediu oamenii nu se îngrijeau, dar nu este adevărat. În multe orașe au rămas termele de pe vremea Imperiului Roman. În secolul al XII-lea în Marea Britanie în locul termelor au fost construite băi publice. Mai târziu acestea au apărut în toată Europa.

În Evul Mediu existau și toalete publice. În Londra medievală erau în jur de 12, una dintre ele aflându-se pe London Bridge – principala arteră de transport care leagă cele două jumătăți ale orașului.

Mulți consideră că oamenii medievali aveau dinții înnegriți, dar și aceasta este o greșeală. De fapt cariile dentare erau foarte rare la acea vreme, deoarece oamenii nu mâncau dulciuri. Dar exista o altă problemă, uzura dinților. Deoarece făina se măcina la pietrele de moară, în pâine nimereau fire de nisip care distrugeau smalțul dinților.

Oamenii aveau grijă de igiena orală, își curățau dinții și gingiile cu o cârpă de in și foloseau în loc de pastă cristalele de salvie și sarea. Mâncau semințe de fenicul, pătrunjel sau cuișoare pentru a avea respirație proaspătă.

Una dintre „tendințele modei” Evului Mediu era încălțămintea cu vârful foarte lung, purtați atât de bărbați, cât și de femei. Unii credeau că această încălțăminte „semăna mai mult cu niște gheare”. De aceea regele Edward al IV-lea a adoptat o lege care interzicea purtarea saboților mai lungi de 2 cm.

Această încălțăminte era atât de populară a devenit parte a armurii. Se presupune că era purtată mai ales de călăreți.

Una dintre valutele Europei Medievale a fost… anghilele.

Dimensiunea animalelor domestice era diferită de cea de astăzi. De exemplu, un taur adult avea dimensiunea unui vițel. Se presupune că animalele aveau asemenea dimensiuni deoarece își obțineau singure hrana.

Garguiele de pe catedrale gotice nu erau pentru decor, ci serveau ca jgheab.

Fotbalul era una dintre cele mai populare distracții din Europa medievală. La acest joc participa un număr nelimitat de jucători și existau foarte puține reguli. De aceea existau foarte multe plângeri, care determinat pe regele Edward al II-lea al Angliei să interzică, în 1314, fotbalul în capitala britanică. Motivul interdicției a fost zgomotul prea mare.

În fața instanței puteau apărea nu numai oamenii, ci și animalele. În 1474 un cocoș a fost găsit vinovat de o „crimă nefirească” – depunerea ouălor, șobolanii primeau scrisori în care li se cerea să părăsească încăperea, iar în 1596 la Marsilia a avut loc un proces împotriva delfinilor.