12 curiozități despre Elveția care îi uimesc pe turiști, iar pe localnicii îi lasă rece

Elveția ni se asociază cu piscurile pitorești ale Alpilor, cu brânza gustoasă și, bineînțeles, cu sistemul bancar. Pe lângă acestea Elveția ascunde foarte lucruri interesante despre care nu se scrie în ghiduri.

Motto-ul elvețian este să reciclezi tot ce poți.

În Elveția se reciclează tot felul de deșeuri: ziare, conserve, sticlă și chiar hârtia igienică uzată. Deșeurile alimentare trebuie, de asemenea, eliminate cu înțelepciune. De exemplu, în timp ce scurgem uleiul rămas după prăjire în scurgere, elvețienii îl ambalează într-un recipient și îl livrează la punctul de colectare.

Pasagerii sunt plătiți, dacă transportul întârzie.

Când transportul în Elveția întârzie cu o oră sau mai mult, pasagerul are dreptul la despăgubiri. Poate fi de până la 50% din prețul biletului. Dacă, din cauza unei întârzieri, călătorul este obligat să-și caute cazare, atunci compania de transport este obligată să ramburseze costurile pentru aceasta. Poate fi scutită numai în cazul în care întârzierea autobuzului sau a trenului a fost din cauza unei calamități.

Localnicilor nu le plac cardurile bancare.

Chiar dacă sistemul bancar din Elveția este foarte dezvoltat, locuitorii folosesc rareori carduri de plastic pentru plăți, preferând banii în numerar. Chiar dacă este vorba despre o achiziție mare (de exemplu, o mașină), elvețienii vor extrage mai întâi banii din cont. Ei consideră că prezența bancnotelor le oferă senzația de posesie reală a banilor, ceea ce nu se poate spune despre carduri. Acest lucru îi ajută să-și administreze mai bine cheltuielile.

O familie – trei facturi.

În loc să se certe care tip de buget este mai bun pentru o familie – comun sau separat – elvețienii au găsit un compromis. Ei le recomandă cuplurilor tinere să-și deschidă trei conturi bancare: unul pentru cheltuielile comune obligatorii, iar celelalte două – pentru nevoile personale ale fiecărui partener.

Elvețienii renunță la Wi-Fi acasă.

Internetul mobil nelimitat este ceea ce aleg acum tinerii din Elveția. Își aleg planul tarifar corespunzător și apoi activează hotspot-ul de pe telefon pentru a lucra pe laptop sau computer.

Localnicilor le place să înfrumusețeze realitatea.

Elvețienilor le place să impresioneze HR. Potrivit unui studiu din 2020, aproape 60% dintre CV-uri sunt neadevărate. Este curios faptul că cei mai onești solicitanți s-au dovedit a fi reprezentanții generației mai în vârstă.

Nu se jenează să lase chelnerul fără bacșiș.

În Elveția nimeni nu va condamna persoana care nu a lăsat bacșiș unui chelner politicos. Dar în cazul în care vor dori să-și exprime recunoștința într-un mod special, vor rotunji nota de plată. Dacă prânzul costă 14,5 CHF vor spune: „Păstrați restul”.

Se oferă gratuit produse de igienă feminină.

Activiștii elvețieni instalează în instituțiile de învățământ din țară aparate care oferă gratuit produse de igienă feminină. Inițiatorii proiectului consideră că subiectul particularităților fiziologiei feminine ar trebui să înceteze să mai fie tabu.

Există ciocolată pentru femei.

Poporul elvețian iubește ciocolata. Țara se află pe primul loc în lume în ceea ce privește cantitatea consumată. Un elvețian mănâncă până la 8,8 kg de ciocolată pe an. Tot aici se vinde ciocolată pentru femei. Potrivit ciocolatierilor elvețieni aceasta va ameliora spasmele din timpul menstruației, deoarece conține 17 feluri de ierburi alpine.

Guma de mestecat este tabu în Elveția.

Guma de mestecat este deosebit de enervantă pentru elvețieni. Turiștii sunt încurajați să reziste tentației de a mesteca gumă într-un loc public din Elveția.

Dar scuipatul este normal.

Locuitorii din Elveția nu văd nimic rău în a scuipa pe stradă. Același lucru este valabil și pentru suflarea nasului.

Pentru toate necazurile pe care le au dau vina pe… föhn.

Acesta este numele unui vânt cald care bate dinspre Alpi. De aici provine și numele uscătorului de păr. În timp ce oamenii din alte țări își atribuie necazurile furtunilor magnetice, elvețienii dau vina pe uscătorul de păr.