12 caracteristici ale apartamentelor japoneze care ne-ar putea fi și nouă de folos

Japonia este una dintre țările care nu va înceta să ne uimească. Oamenii de acolo, spre exemplu, fixează dulapurile de tavan și nu fierb apa în fierbătoare.

Iată care sunt unele caracteristici ale caselor și apartamentelor japoneze care îi uimesc pe străini.

1. În Japonia mulți oameni dorm pe saltele, nu pe paturi.

Mulți japonezi dorm niște saltele groase din bumbac. Acest lucru economisește spațiu în cameră. Majoritatea apartamentelor japoneze sunt foarte compacte nu există spațiu pentru a pune un pat sau o canapea.

2. Unii oameni dorm cu o „soție de bambus” sau cu o pernă specială.

Aceste bucăți de bambus sunt foarte populare în Japonia. Sunt folosite în loc pernă, deoarece îmbrățișarea unei perne nu este foarte plăcută clima de acolo fiind caldă și umedă.

În ultima vreme „soțiile de bambus” au cedat locul pernelor speciale, dakimakura.

3. Japonezii nu au antreu, dar genkan.

Genkan este zona de lângă ușa de la intrare unde japonezii își scot încălțămintea. Acesta este separat de coridor sau de camera principală printr-un prag, datorită căruia praful și murdăria nu pătrund în casă.

4. Omleta se gătește într-o tigaie specială dreptunghiulară.

În Japonia este populară omleta rulată care se gătește într-o tigaie specială dreptunghiulară care se numește makikinabe sau tamagoyakiki.

5. Multe bucătării au compartimente secrete.

Mulți japonezi au, chiar în podea, un spațiu special pentru depozitarea alimentelor, sticlelor sau ustensilelor.

6. Mașinile de spălat nu doar spală, ci și usucă. 

În Japonia sunt populare, mașinile de spălat cu uscătoare încorporate. Dar turiștii au observat faptul că acestea nu se descurcă prea bine deoarece hainele vor fi ușor umede la final.

7. Chiuvetă pe vasul de toaletă.

Apa care se folosește pentru spălarea mâinilor este colectată într-un rezervor și apoi este folosită pentru a spăla toaleta.

8. Băile japoneze diferă de ale noastre. În unele băi nu există robinet. 

Japonezii fac duș stând confortabil pe un scăunel și apoi fac baie în cadă. Toți membrii familiei pot folosi aceeași apă din cadă. Astfel se face economie deoarece apa, fiind curată, se poate utiliza pentru spălarea rufelor.

Temperatura apei din baie și, în unele cazuri, dușul poate fi reglat folosind un special panou de control. Este montat pe peretele de lângă cadă. Mini-computerul le permite să seteze modul de încălzire (astfel încât altcineva să se poată spăla după).

9. Unii japonezi folosesc suporturi pentru dulapuri. 

Mobilierul se fixează de tavan pentru ca, în caz de cutremur, să nu cadă.

10. Mulți japonezi nu au cuptor.

Cuptoarele cu care suntem obișnuiți nu se găsesc în fiecare bucătărie japoneză. Majoritatea folosesc cuptorul cu microunde care are toate funcțiile necesare. Iar sub aragaz au un cuptor mic pentru gătitul peștelui.

11. În loc de fierbător folosesc un fel de cazan.

În majoritatea bucătăriilor japoneze veți găsi un încălzitor de apă care se folosește pentru prepararea ceaiului, a cafelei și a pastelor. Dacă nu aveți nevoie de apă clocotită, puteți seta temperatura necesară.

12. Unul dintre cele mai populare obiecte sunt absorbantele de umiditate.

Clima din Japonia este foarte umedă și de aceea localnicii luptă activ cu mucegaiul. Ventilatoarele și absorbantele de umiditate sunt utilizate ca măsuri preventive. Acestea din urmă sunt, de obicei, puse în dulapurile închise.