11 idei de amenajare a unor jardiniere superbe pentru grădină

Jardinierele devin din ce în ce mai populare. Ele au o mulțime de avantaje, iar crearea acestor parcele elevate nu este deloc dificilă. Cel mai important e să vă decideți în privința materialului pereților.

Înainte de toate ar trebui să vă stabiliți un buget pentru această acțiune, apoi să hotărâți cam cât de mult ați dori să reziste această construcție.

1. Jardiniere din lemn

Această soluție clasică a fost demult îndrăgită de cei care au decis să schimbe radical aspectul grădinii. Lemnul este un material destul de accesibil ca preț, mai ales că puteți folosi atât cherestea, cât și bușteni.

Unicul dezavantaj al lemnului e rezistența slabă în timp. După câțiva ani lemnul va începe să putrezească și va trebui înlocuit.

2. Jardiniere împletite

Parcelele elevate îngrădite cu gard de crengi împletite arată foarte original. Formele disponibile sunt practic nelimitate, iar aspectul estetic permite amplasarea unor astfel de jardiniere în orice parte a curții sau grădinii.

Respectiv ca și în primul caz, dezavantajul crengilor împletite e în rezistența redusă a construcției.

3. Jardiniere din paie

Baloții de paie sunt un material foarte ieftin și accesibil. De fapt aceasta e poate cea mai ieftină soluție, dar ea are și câteva avantaje semnificative:

  • durata de viață de cel mult 2 ani
  • dacă paiele nu sunt curățate bine, s-ar putea să vă treziți cu spice crescute în mijlocul grădinii
  • baloții de paie nu permit construcție unei jardiniere foarte ridicate

4. Jardiniere din piatră

Piatra este un material frumos și rezistent, din care puteți face jardiniere de orice formă și orice stil. Totuși această soluție necesita o investiție importantă, mai ales dacă e vorba de piatră cu proprietăți decorative deosebite.

5. Jardiniere de cărămidă

Aceasta e o variantă ideală pentru o curte în stil clasic. Parcelele elevate îngrădite cu cărămidă arată foarte frumos, dar și acest material nu este foarte ieftin, pe lângă cheltuielile suplimentare pentru zidărie.

6. Jardiniere din plastic

Plasticul este un material destul de rezistent, accesibil ca preț și simplu în montare. El permite crearea practic oricăror forme și stiluri. Dar aici trebuie să vă asigurați că plasticul cumpărat este inofensiv din punct de vedere ecologic, căci altfel ar fi periculos să creșteți pe aceste parcele culturi pe care ulterior să le folosiți în mâncare.

7. Jardiniere din metal

Puteți folosi diverse produse din inox sau aluminiu. Acest material e foarte rezistent, dar are un preț ridicat și este limitat în ceea ce ține de forme și design. În plus, pentru a obține o construcție destul de rezistentă, s-ar putea să aveți nevoie de sudură.

8. Jardiniere din beton

Principalele avantaje ale acestui material sunt durabilitatea și gama foarte variată de forme care pot fi obținute. Totuși betonul rămâne un material destul de scump, care presupune un proces destul de complicat pentru a obține formele dorite.

9. Jardiniere din sticle

Pentru asta pot fi folosite atât sticle din plastic, cât și din sticlă. Acestea se aranjează în forma dorită și se fixează cu mortar din ciment și nisip. O oportunitate interesantă e că puteți alege sticlele în funcție de culoare, obținând un design interesant și variat.

Dezavantajul e că veți avea nevoie de foarte multe sticle, probabil va trebui să cumpărați o bună parte din ele, fapt ce în cazul celor din sticlă e destul de costisitor.

10. Jardiniere din gabioane

Gabionul reprezintă o cutiuță din plasă metalică umplută cu pietre sau pietriș. Această construcție nu e foarte scumpă și va rezista mulți ani, oferind și o gamă diversă de forme și culori posibile.

Unicul dezavantaj ar fi că stratul inferior de pietre absoarbe multă apă din sol, fapt ce duce la uscarea solului din jurul jardinierei.

11. Jardiniere din ardezie

De ceva timp ardezia nu se mai folosește ca material pentru acoperișuri. Dacă aveți câteva foi de ardezie cu care nu aveți ce face, crearea unor jardiniere ar fi o soluție superbă. Ardezia poate fi vopsită în diverse culori, fapt ce oferă o gamă largă de stiluri posibile.

Acestea ar fi cele mai bune soluții pentru îngrădirea parcelelor elevate. Dvs. ați avea idei cu care să completați această listă?