11 ținute din filme în care fiecare detaliu corespunde epocii date

În istoria cinematografiei există multe filme localizate în anumite epoci. Astfel de filme sunt o adevărată provocare pentru designeri deoarece vestimentația trebuie să fie autentică. În caz contrar publicul ar putea să-și formeze o opinie negativă despre film.

Am analizat câteva filme în care costumele nu sunt doar luxoase, ci și impecabile din punct de vedere istoric.

„Emma” (2020).

Designerul de costume, câștigător al Premiului Oscar, Alexandra Byrne , a analizat cu atenție arhive, modele și țesături din epoca Regency pentru a înțelege ce culori, țesături și articole de garderobă erau populare în anii 1800.

Mulți cred în mod eronat că în acele vremuri oamenii purtau haine de nuanțe sumbre, decolorate. Dar adevărul este că femeile din acea perioadă făceau tot posibilul să-și pună în valoare cu ajutorul vestimentației gustul și statutul. Preferau țesăturile luxoase și culorile. Prin urmare, Byrne a decis să risipească concepția greșită obișnuită și a arătat în costume întreaga paletă de culori: de la roz moale la nuanțe de ocru.

Byrne s-a inspirat și din exponatele muzeului. De exemplu, spencerul roz pal în care apare Emma a făcut într-adevăr parte din imaginea epocii Regency. În anii 1790, numai bărbații purtau această jachetă scurtă, dar mai târziu a migrat în garderoba femeilor.

De câteva ori Emma și alte eroine apar în chemisette, caracteristică acelei perioade – cămașă fină, cu volanuri, purtată peste rochii pentru a-și acoperi gâtul și decolteul.

Această rochie este un alt exemplu. La unul dintre evenimente Emma strălucește într-o copie exactă a unei rochii de mătase din anii 1810. Echipa de design a făcut tot posibilul și a repetat cel mai fin ornament care împodobește tivul și partea superioară a ținutei.

„Fiicele doctorului March” (2019).

În 2020 filmul a câștigat un Oscar pentru cele mai bune costume. Și deși Jacqueline Durran și-a permis unele inexactități istorice, există episoade în care designul a ținut cont de epocă.

Deși la prima vedere se pare că eșarfa verde aprins a lui Meg pare ciudată, deoarece o tânără ca ea nu și-ar putea permite țesături scumpe, bogat colorate. Dar, de fapt, coloranții sintetici au început să fie produși la scară industrială în anii 1850. Și culori precum albastru regal, violet strălucitor sau verde, precum această eșarfă purtată de Meg, au devenit disponibile oamenilor de rând.

„Titanic” (1997).

De costume s-a ocupat Deborah Lynn Scott, care a câștigat un Oscar pentru munca sa impecabilă. Regizorul i-a sugerat să transmită epoca până la cel mai mic detaliu, deoarece subiectul se baza pe un eveniment istoric bine-cunoscut. Creatorul de costume a studiat acea perioadă și a citit multe cărți despre etichetă pentru a înțelege în ce ținute trebuiau să apară în public reprezentanții înaltei societăți.

Așadar, când o vedem pentru prima dată pe Rosa pe ecran, ea poartă un costum cu dungi, care este practic o copie a costumului din paginile unei reviste de modă franceze din 1912. Acest tip de ținută a fost alegerea perfectă pentru o tânără care călătorește după-amiază.

Deborah Lynn Scott a acordat o atenție deosebită lenjeriei de corp a personajelor. Se știe că femeile din 1912 nu purtau sutiene, ci trebuiau să apară în societate în rochii cu o silueta bine conturată. De aceea eroina lui Kate Winslet este mereu obligată să poarte corsete.

„Ducesa” (2008).

În 2009, artistul britanic Michael O’Connor a primit pe bună dreptate un Oscar pentru munca sa. A proiectat 30 de costume pentru Keira Knightley, care o interpretează pe Ducesa Georgiana Cavendish. La un moment dat această figură istorică era cea mai la modă în cercurile aristocrației engleze.

Acțiunea se desfășoară în perioada din 1714 până la mijlocul anilor 1800, iar costumele reflectă clar evoluția modei. De exemplu rochia de mireasă a ducesei este în mod clar inspirată de moda somptuoasă franceză de la sfârșitul anilor 1770.

Georgiana este prima care a realizat un accesoriu de modă din pene de struț. Ducesa a pozat purtând o pălărie cu pene cu boruri largi. De atunci acest accesoriu a început să fie solicitat în toată Anglia. Desigur, designerul de costume a reflectat acest fapt în garderoba Keirei Knightley.

„Mulan” (2020).

Costumele sunt meritul incontestabil al acestei adaptări cinematografice. Designerul Bina Daigeler a mers într-un turneu de trei săptămâni în China unde a studiat istoria țării și s-a inspirat din hainele dinastiei Tang (secolele VII-X). Pe atunci femeile purtau rochii cu mâneci lungi și cu talie înalta. De asemenea garderoba acestei perioade se remarca prin strălucirea culorilor: oficialii purtau uniforme mov, albastru și roșu, iar rochiile aveau până la 5 culori deodată.

Cel mai memorabil costum are la bază Hanfu, o rochie tradițională chinezească, decorat cu broderii lucrate manual: fluturi, magnolii si phoenix. A fost cusut timp de 4 săptămâni.

„Rebecca” (2020).

Costumele pentru noua adaptare a romanului lui Daphne du Maurier au fost concepute de Julian Day. Întrucât filmul este plasat în anii 1930, Day s-a inspirat de la Hollywood și de la femeile acelei perioade. Așadar, imaginea noii doamne Winter a fost influențată de Marlene Dietrich: eroina Lily James poartă și pantaloni și jachete care par a fi luate de pe umărul unui bărbat, ceea ce a fost destul de revoluționar în anii ’30.