11 taine mistice codificate în picturile celebre

Artele plastice nu doar inspiră, dar și pot crea adevărate jocuri ale rațiunii, secrete și mistere pentru creierul nostru.  Pe pânzele marilor artiști se găsesc deseori detalii stranii sau mesaje ciudate care pot fi descifrate abia peste sute de ani.

Criticii și admiratorii de artă, cu ochiul lor bine format, nu stau niciodată degeaba la acest capitol: sunt gata să desfacă fiecare pânză în mici molecule doar să afle tainele marilor picturi ale lumii. Rezultatele uimitoare nu se lasă mult timp așteptate.

Această selecție de 11 opere ale artei mondiale este plină de intrigi și mistere, despre care, probabil, vei citi pentru prima dată. La final, vă așteaptă o surpriză: una din cele mai uimitoare ipoteze despre misteriosul zâmbet al Mona Lisei.

1. Rondul de noapte s-a dovedit a fi rondul de zi

În timpul restaurării de la mijlocul secolului al XX-lea, opera “Night Watch” a lui Rembrandt, a fost complet curățată de funingine. Nimeni nu se aștepta ca pânza să se schimbe atât de mult: s-a dovedit că scena reprezentată nu are loc noaptea, ci în timpul zilei!

2. Să fie anume acea ureche?

În celebrul ”Autoportret cu urechea tăiată”, Vincent Van Gogh este reprezentat cu urechea dreaptă rănită. Dar de vreme ce autoportretul a fost realizat în oglindă, se pare că urechea stângă a fost tăiată. Există o altă teorie prozaică privind pierderea urechii de către bietul Van Gogh: acest lucru s-ar fi întâmplat în timpul unei încăierări cu prietenul său Paul Gauguin, după o beție.

3. Încă un cap

”Bătrânul chitarist” al pictorului spaniol Pablo Picasso nu este o lucrare atât de simplă precum pare la prima vedere. La o examinare atentă, se poate observa conturul abia vizibil al unui cap de femeie, ca apare de după capul muzicianului.

Experții în artă americani au efectuat o investigare costisitoare a acestei picturi și au depistat încă un strat de ulei. Din câte se pare, pictorul era foarte nevoiaș și nu își permitea de fiecare dată o pânză nouă, așa că a fost nevoit să se descurce cumva și a pictat pe o pânză mai veche pe care anterior mai pictase.

4. Privirea chiorâșă a bătrânului Rembrandt

Criticul de artă și profesorul de neuro-științe, Bevil Conway, au studiat cu atenție autoportretele artistului olandez și a ajuns la concluzia că Rembrandt a suferit de orbire stereoscopică. Din cauza acestei particularități, maestrul vedea lumea bidimensională, și nu tridimensională. Este imposibil să se dea greș în această privință, întrucât anume datorită acestui defect de vedere, Rembrandt a devenit marele maestru al clarobscurului și a creat faimoasele sale opere de artă.

5. Codul anatomic al lui Michelangelo

O imagine foarte realistă a creierului uman este codificată cu pricepere nu numai în fresca ”Crearea lui Adam” din Capela Sixtină, ci și în pictura ”Dumnezeu separă lumina de întuneric”. Priviți atent la gâtul Creatorului: dacă s-ar suprapune acest fragment cu imaginea unui creier, liniile ar coincide perfect.

6. Răzbunare din dragoste

Această pictură senzuală și complexă a lui Gustave Klimt o ilustrează pe frumoasa și rafinata Adele Bloch-Bauer. Portretul a fost comandat de soțul său, care a adunat un capital considerabil din veniturile producției de zahăr. Acesta a aflat despre aventura amoroasă dintre Adele și Klimt și a presupus că, după ce va picta sute de detalii al acestui model, va simți repulsie față de cea care i-a fost și amantă. Chinurile creației și rutina au răcit într-adevăr sentimentele portretistului față de modelul său. Se pare că soțul Adelei nu era chiar atât de naiv!

7. Simbolul puterii

Figurile lui David și Goliat pe o altă frescă a lui Michelangelo din Capela Sixtină formează un gimel, o literă ebraică ce simbolizează puterea în Cabala, învățătura esoterică ale evreilor.

8. Întreaga lume în nuanțe de galben

Practic, toate pânzele lui Vincent Van Gogh sunt dominate de culoarea galbenă. După cum se știe, marele artist a suferit mult timp de o anumită formă de epilepsie, care poate afecta capacitatea de a sesiza culorile. Lumea lui Van Gogh ar fi putut într-adevăr ”deveni galbenă”, exact așa cum este reprezentată în pânzele sale. O alimentație necorespunzătoare, oboseala și consumul excesiv de alcool, de asemenea, au influențat progresul bolii artistului.

9. Profeția Apocalipsei

O interpretare interesantă a picturii ”Cina cea de taină” a geniului Leonardo Da Vinci, aparține cercetătorilor italieni. Ei sunt convinși că, prin lucrarea sa, maestru Da Vinci a prezis sfârșitul lumii care inevitabil va avea loc la 21 martie 4006 și în urma căruia esența lucrurilor se va schimba pentru totdeauna. Acest proces va avea o importanță crucială pentru reînnoirea și desăvârșirea omenirii.

O altă descoperire făcută pe această pânză nu este mai puțin uimitoare. Mâinile apostolilor și a lui Hristos, împreună cu pâinile de pe masă, amintesc o notație muzicală, care devine și mai clară dacă se desenează un portativ muzical de-asupra. Este surprinzător faptul că la interpretarea acestor note iese într-adevăr o melodie scurtă.

10. Mozart – membru al lojei masonice?

Istoricii nici acum nu pot oferi un răspuns exact – a fost sau nu Wolfgang Amadeus Mozart membru al masoneriei? Totuși, în portretul său de adolescent, realizat de Pietro Antonio Lorenzoni, există un gest simbolic tipic masonilor – mâna ascunsă sub haină este un semn care indică un rang înalt în consiliul secret. Un titlu serios pentru un adolescent!

Există o teorie conform căreia compozitorul nu a fost omorât de către Antonio Salieri, ci de unul dintre masoni.

11. Mona Lisa se jena să zâmbească

Dentistul și istoricul de artă cu jumătate de normă, Joseph Borkowski, au studiat cu atenție pânza lui Leonardo Da Vinci și afirmă că a aflat adevăratul secret al Giocondei. În opinia sa, frumoasa misterioasă, pur și simplu, nu avea dinții frontali, fapt ce a făcut-o să pară atât de misterioasă și atrăgătoare prin zâmbetul său sfios. Totuși, câte secole de intrigi!

Nu e cazul să uităm, însă, că și criticii de artă se pot înșela uneori. Există o multitudine de teorii uimitoare care aduc lumină asupra misterele de secole din picturile celebre.

Care din aceste teorii vă pare a fi adevărată și care din ele – absurdă?