11 reguli de comportament social despre care foarte multe persoane nici nu a auzit

Regulile de conduită nu se referă doar la tacâmurile pe care le folosim atunci când mâncăm salata sau desertul, ci constau în respectul pe care-l demonstrăm pentru noi și pentru cei din jur. Unele gesturi aparent nesemnificative pot demonstra educația unei persoane sau viceversa.

Următoarele noastre recomandări vă vor ajuta să înțelegeți mai bine regulile de interacțiune socială.

Puneți și purtați geanta în așa fel ca să nu-i deranjați pe ceilalți.  

Când vă așezați la masă, puneți geanta pe un scaun de alături, pe genunchi sau la spate. Nu se recomandă să puneți geanta pe podea sau pe speteaza scaunului, deoarece le-ar putea deranja pe cei care vor trece pe alături.

Când mergeți prin mulțime țineți geanta cu mâna stângă și purtați-o pe umărul stâng. Sau luați-o de pe umăr și purtați-o în față. Fiți atente când o puneți geanta și o luați de pe umăr ca să nu loviți pe nimeni.

Permiteți-i chelnerului să vină la masă.

Nu-l strigați și nu-i faceți semn chelnerului. O persoană educată va avea răbdare sau va atrage politicos atenția.

Puneți căruciorul de cumpărături pe partea dreaptă. 

Supermarketurile sunt aglomerate, mai ales în weekend și înainte de sărbători. De aceea trebuie să ținem cont de o regulă importantă: să circulăm și să punem căruciorul cât mai aproape de partea dreaptă a culoarului. Lăsați mijlocul culoarului liber pentru alți cumpărători.

Utilizați un suport pentru băuturi.

Puneți o farfurioară sau un șervețel sub pahar înainte de a-l așeza pe mobilă. Dacă sunteți în ospeție, rugați gazda să vă dea. Cu siguranță vă va fi recunoscătoare.

Retrageți-vă pentru a răspunde la apeluri.

Înainte de a răspunde la un apel într-un loc public ar trebui să evaluați dacă este cu adevărat urgent, deoarece conversația ar putea fi auzită de persoanele din jur. Dacă trebuie neapărat să răspundeți, atunci încercați să vă retrageți.

Trageți scaunul după ce vă ridicați de la masă. 

Pe lângă faptul că este o regulă de bază a comportamentului corect la masă, este și o grijă pentru ceilalți (ar putea, din neatenție, să se lovească).

Aplaudați cu brațele la nivelul pieptului.

Nu este foarte plăcut când cineva din fața noastră aplaudă foarte activ, ridicând mâinile deasupra capului.

Pentru a evita astfel de situații, există câteva reguli:

— Țineți brațul nedominant la nivelul pieptului, cu palma spre interior la un unghi de 45°.

— Aplaudați cu mâna dominantă.

Stoarceți lămâia în ceai, acoperind felia cu mâna.

Este destul de greu să rezistați ca să nu stoarceți o felie de lămâie în ceai pentru a-i da băuturii gustul plăcut de citrice. Dar, deseori, nu ne gândim la oamenii din jurul nostru. Bunele maniere presupun următoarele: stoarceți lămâia cu o mână, acoperind-o cu cealaltă, în timp ce o stoarceți, pentru a nu-i stropi accidental pe cei din jur.

Strângeți mâna ferm. 

Strângeți energic mâna interlocutorului. Dacă cealaltă persoană întinde o mână flască, strângeți-o ușor. Și nu uitați să priviți interlocutorul în ochi.

Nu lăsați urme de ruj pe ceașcă.

Dacă petele de ruj de pe șervețele sunt acceptabile, cele de pe ceașcă nu arată bine.

Iată câteva sfaturi pentru a evita acest lucru:

— Aplicați creion de buze sau primer pentru ruj, iar după aplicarea rujului ștergeți buzele cu un șervețel.

— Înainte de a bea ștergeți delicat excesul de ruj cu un șervețel.

Scoateți ochelarii de soare în timp ce vorbiți.

Există o regulă cu privire la utilizarea ochelarilor de soare pe care mulți o neglijează: este considerat nepoliticos să nu-i scoateți când vorbiți deoarece majoritatea emoțiilor se exprimă cu ajutorul ochilor. Dacă lăsăm ochelarii pe ochi, am putea crea impresia că nu vrem ca interlocutorul să ne vadă adevăratele sentimente.