11 lucruri pe care nu trebuie să le folosiți în timpul curățeniei. Verificați dacă le aveți acasă!

Curățenia în casă nu este cea mai plăcută activitate, care și mai enervează lumea uneori. Așa e cam la toți: abia ieri ați șters praful de pe mobilier, iar astăzi din nou s-a depus pe rafturi. S-au de exemplu, ați aspirat covorul și nu numai că rămâne gunoi dar și arată deja uzat. Ați cumpărat tabletele moderne pentru toaletă și din anumite motive, nu curăță corespunzător vasul de closet.

Noi ne-am interesat și am realizat că, când facem curățenie în casă, adesea facem aceleași greșeli. Iată care sunt cele 11 lucruri pe care mulți obișnuiesc să le folosească atunci când fac curățenie, deși cel mai bine este să nu o faceți.

1. Blocuri și cuburi în rezervor

Blocurile sanitare care sunt atașate la marginea toaletei doar par inofensive. Datorită carcasei slabe, sunt adesea spălate cu apa, apoi se blochează și înfundă canalizarea. Deci, aceste dispozitive cu mirosuri plăcute vă pot bloca conducta de scurgere și vă poate inunda.

Cuburile sau tabletele WC ce se dizolvă sunt, de asemenea, viclene: multe dintre ele conțin înălbitor, care corodează garniturile de cauciuc și piesele metalice.

2. Bureți de melamină

Nu cu mult timp în urmă, ”bureții magici” au apărut pe piața bunurilor de uz casnic. Problema este că spuma de melamină din care se fac bureții, funcționează ca șmirghelul. Da, elimină murdăria dură, dar în același timp zgârie suprafețele.

Iată o listă de lucruri care sunt incompatibile cu bureții de melamină:

– vase anti aderente;

– blaturi de piatră;

– oțel inoxidabil;

– vopsea auto;

– oglinda și suprafețe lucioase.

3. Lichide pentru lustruirea mobilierului

Adesea, mobilierul modern nu are nevoie de lustruire, deoarece are deja aplicat un strat special pe suprafață. Frecând în mod constant lichidul pe un dulap sau masă, creați doar o peliculă lipicioasă care colectează praful. Este suficient să faceți o curățare umedă sau cel puțin să aplicați lichidul nu pe mobilă, ci pe o cârpă.

4. Înălbitor

De mulți înălbitorul este considerat ca fiind un produs versatil care combate toate tipurile de murdărie, inclusiv rugina și mucegaiul. Dar acest lucru nu este corect. Substanța oxidează suprafețele, activând procesul de coroziune. Adică, după curățare, rugina va deveni și mai mare. Ce ține de mucegai, înălbitorul va decolora doar petele de pe pereți, dar ciuperca în sine nu va dispărea.

Unde mai pui, agentul este foarte toxic. Potrivit unui studiu, în familiile în care se utilizează înălbitor, copiii sunt mai predispuși să dezvolte unele maladii infecțioase.

5. Oțet

Acidul acetic îndepărtează depunerile de grăsime și minerale, dar poate deteriora unele suprafețe, precum lemnul și metalul. Cel mai bine este să nu folosiți oțet pentru a curăța cuțitele de bucătărie, mânerele ușilor, bateriile metalice și fierul de călcat.

Contrar credinței populare, oțetul nu este un dezinfectant și este eficient numai împotriva anumitor microbi. Deci, nu are sens să curățați totul cu acesta.

6. Duza universală a aspiratorului

Pentru curățarea covoarelor, se folosește o tehnică separată, care este echipată cu perii speciale și nu deteriorează fibrele țesăturii. Însă un aspirator obișnuit poate lăsa semne de uzură pe covorul dvs preferat. Pentru a preveni acest lucru, căutați în set duza specială pentru covor sau cumpărați-o separat.

7. Aparat de curățat cu abur

Principiul de funcționare al dispozitivului este extrem de simplu: apa fierbe în interiorul său și aburul fierbinte este furnizat în exterior. Da, curăță suprafețele, dar nu toate.

Nu veți putea curăța covorul în mod corespunzător, deoarece aburul singur nu va îndepărta murdăria, blana animalelor sau alte gunoaie. În plus, datorită umidității ridicate, mucegaiul poate apărea în țesătură. Experții nu recomandă utilizarea acestui aparat pentru curățarea covoarelor mari. Pentru pardoseli din lemn, laminat, cărămidă, de asemenea, e mai bine să căutați o altă metodă de curățare.

8. O cârpă pentru curățarea întregului apartament

Folosind o cârpă la curățenia apartamentului, riscați să răspândiți murdăria și bacteriile dintr-o cameră în alta. Cel mai bine este dacă alocați o cârpă separată pentru fiecare zonă. Companiile de curățenie folosesc cârpe cu coduri de culori: șervețele roșii – toaletă, șervețele galbene – chiuvetă, șervețele albastre – mobilier și ferestre, șervețele verzi – zona alimentară.

9. Amestecuri chimice de uz casnic

Agenții de curățare conțin substanțe agresive care pot interacționa în moduri imprevizibile. Doar chimiștii vor putea înțelege cum vor reacționa reciproc lichidele din diferite cutii. Deci, mai bine să nu experimentați și să folosiți detergenții separat. Acest lucru se aplică și lichidelor de curățare a conductelor, care deseori produc reacții chimice neașteptate.

10. Aspirator cu filtru murdar

Dacă nu curățați sacul de praf sau nu schimbați filtrul, aspiratorul va produce aer murdar. Dacă dispozitivul este îmbibat cu praf, veți înțelege prin calitatea slabă a curățării și un miros neplăcut, atunci când este pornit.
Cel mai bine este să aruncați gunoiul din aspirator după fiecare utilizare. Rezervorul, care colectează murdăria, trebuie scos și spălat cel puțin o dată pe lună. Se recomandă schimbarea filtrelor de unică folosință și clătirea filtrelor reutilizabile cel puțin o dată la 3 luni.

11. Agenți de curățare concentrați

Mulți cred că cu cât mai mult produs vor turna pe cârpă, cu atât va fi mai eficientă curățarea. Dar, în loc de curățenie strălucitoare, se obține o peliculă lipicioasă, care face ca suprafețele să pară și mai murdare. În plus, produsele chimice de uz casnic pot provoca alergii și o cantitate prea mare de produs va agrava problema.

Este foarte important să urmați instrucțiunile de pe ambalaj. Dacă scrie ”diluați 1 capac în 5 litri de apă”, atunci această concentrație va fi eficientă și sigură.

Cum credeți, în zilele noastre, este necesar să faceți singuri curățenia? Sau poate e mai bine să apelați la un clean service, care la sigur va face curățenia în mod corespunzător?

Așteptăm cu drag comentariile dvs.