11 lucruri pe care le fac cuplurile fericite înainte de a merge la somn

Din păcate noi nu putem fi alături toată ziua, căci avem serviciu, copii, hobby, prieteni… Dar timpul petrecut înainte de somn are o valoare enormă. Nu contează că e vorba de o oră sau doar câteva minute dacă acestea sunt petrecute în compania celui mai scump om din lume.

Ce ar fi bine să facem înainte de culcare pentru a avea un somn liniștit și o dimineață fericită? Echipa noastră a pregătit pentru dvs. un șir de recomandări ale psihologilor, care cu siguranță vă vor ajuta în viața de familie.

Ce fac cuplurile fericite înainte de somn

1. Lasă la o parte telefoanele și le setează la mod silențios

© Depositphotos

Dacă sunteți alături, dar țineți în mâini un telefon sau alt gadget, e ca și cum ați sta în camere separate. Dependența de rețele de socializare stimulează secreția de oxitocină, care răspunde de apropiere emoțională și empatie. Psihoterapeutul Carrie Carroll le recomandă cuplurilor să urmeze o regulă simplă: la ora 21:00 telefoanele se deconectează sau se așează cât mai departe de pat.

2. Griji legate de serviciu

© Depositphotos

Adesea din cauza unei agende aglomerate și a mulțimii de sarcini la serviciu noi nu putem scăpa de gândul la ele nici măcar înainte de somn. Uitați de lucru, nu verificați poșta electronică de serviciu, ci petreceți acest timp prețios împreună!

3. Merg la somn în același timp

© Depositphotos

De multe ori se întâmplă că pe tot parcursul zilei cei doi sunt la distanță și chiar seara se culcă la ore diferite. Acest ritm nesănătos nu permite să fii împreună cu persoana iubită aproape deloc. Psihologul Curt Smith afirmă că perechile fericite curăță dinții în același timp și merg la somn amândoi odată. În acest fel se păstrează căldura și apropierea dintre ei.

4. Nu renunță la obiceiurile de rutină

© Depositphotos

Repetarea acelorași activități înainte de somn reprezintă o profilaxie excelentă pentru un somn sănătos. Faci baie, te speli pe dinți, pregătești hainele pentru ziua de mâine – orice activități repetitive sunt benefice pentru somnul nostru. Iar dacă face asta împreună cu persoana iubită, beneficiile se dublează!

5. Au discuții de suflet

© Depositphotos

Nu uitați să acordați ceva timp înainte de somn și laturii sentimentale a persoanei dragi. Carrie Carroll spune că nu e neapărat să venim cu anumite sfaturi sau să dăm notă celor auzite, căci de multe ori persoanei de alături îi este suficient pur și simplu să-și exprime gândurile pentru a face ordine în ele.

Psihologul Ryan House recomandă să acordați câteva minute înainte de somn pentru a-i mulțumi persoanei iubite pentru clipele frumoase din acea zi sau pentru calitățile sale pe care le prețuiți. Astfel de dialoguri sunt de mare valoare pentru fericirea voastră.

6. Nu se ceară și nu caută vinovatul

© Depositphotos

Curt Smith îi îndeamnă pe toți: nu încercați să rezolvați neînțelegerile dintre voi înainte de somn. Certurile în pat nu rezolvă nimic niciodată, în schimb pot afecta grav calitatea somnului și dispoziția pentru toată ziua următoare. Cu atât mai mult că de cele mai multe ori conflictele se rezolvă mult mai ușor după ce “se așează” peste noapte.

7. Nu le permit copiilor să intre în dormitor

© Depositphotos

…cu excepția cazurilor când copilul a visat un coșmar și îi este frică. În rest copilul trebuie să știe că dormitorul părinților este spațiul lor personal care nu trebuie încălcat. Cu atât mai mult că în acest fel se evită tot felul de situații jenante pentru intimitatea părinților.

8. Nu primesc în pat animalele de companie

© Depositphotos

Universitatea din Kansas a făcut un studiu care a dovedit că 63% din oamenii care dorm alături de animalele de companie nu au parte de un somn sănătos. Animalele nu pot dormi 6-8 ore în continuu, fapt ce vă poate întrerupe și somnul dvs. Mai ales că în acest fel se încalcă regula: dormitorul e doar pentru 2.

9. Nu fumează și nu consumă alcool

© Depositphotos

Multe perechi au obiceiul de a bea un păhărel de vin înainte de somn pentru a crea o atmosferă romantică. Dar studiile arată că în acest fel se scurtează perioada de restabilire din timpul somnului, iar dimineața organismul se trezește obosit și iritat, lucruri care îi afectează în primul rând pe cei dragi. Pe lângă multe alte neajunsuri ale sale, fumatul are un impact negativ și mai puternic asupra calității somnului.

10. Își fac masaj unul altuia

© Depositphotos

Specialiștii din National Sleep Foundation din SUA afirmă că un masaj relaxant ușor înainte de culcare îmbunătățește calitatea somnului, reduce anxietatea și stimulează apropierea dintre voi.

11. Nu uită de îmbrățișări

© Depositphotos

Nu uitați niciodată să vă sărutați persoana iubită înainte de somn și să stați cuprinși măcar câteva minute. Aceasta e o activitate nu doar plăcută, ci și foarte utilă și pozitivă pentru calitatea somnului.

Bonus

© 20th Century Fox   © Paramount Pictures

Dacă totuși suferiți de insomnie, încercați să faceți anumite schimbări în dormitor, dar și în planul zilnic de activități. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să adormiți mai ușor:

  • nu beți cafea după amiză
  • treziți-vă mai devreme
  • nu mâncați înainte de somn
  • faceți rost de lenjerie de pat calitativă, plăcută și confortabilă
  • renunțați la somnul de amiază în weekend
  • îndepărtați din dormitor toate dispozitivele electronice
  • aerisiți încăperea înainte de somn
  • faceți o baie fierbinte înainte de culcare
  • nu lucrați după 21:00
  • nu consumați multă apă înainte de somn