Dumneavoastră câte cunoașteți?
Se întâmplă uneori să nu avem smartphone-ul, Internet sau un calculator la îndemână. În astfel de momente ne vin în ajutor unele metode testate în timp, pe care cândva le cunoștea orice elev.
Vă mai amintiți de ele?
11 lucruri utile care vă vor face viața mai simplă:
1. Cum puteți calcula cât timp a rămas până la apusul soarelui.
Este foarte simplu. Desfaceți palma și priviți spre soare, astfel încât acesta să fie exact deasupra degetului arătător. Acum calculați câte degete încap între soare și orizont.
Fiecare deget reprezintă aproximativ 15 minute. Prin urmare, dacă sunt patru degete între soare și orizont înseamnă că până la apus rămân 60 de minute, trei degete, 45 de minute și așa mai departe.
2. Cum se calculează numărul de zile într-o lună.
Strângeți pumnii ambelor mâini și începeți să numărați lunile după articulații. Fiecare articulație ridicată și fiecare adâncitură reprezintă o lună. Dacă luna este pe partea ridicată, are 31 de zile. Dacă e într-un gol, are 30 (sau mai puțin).
3. Cum să aflăm dacă luna crește sau descrește.
Pentru a determina principalele faze ale Lunii, trebuie să țineți minte aceste trei litere latine: O, D și C. Dacă Luna este ca O, este plină. Dacă arată ca C, scade, dacă arată ca D, crește.
4. Cum să învățăm cifrele romane.
Pentru a înțelege semnificația cifrelor romane, trebuie să învățați o frază englezească cam ciudată, dar importantă: My Dear Cat Loves Xtra Vitamins Intensely.
Primele litere ale cuvintelor reprezintă numeralele romane în ordine descrescătoare. Prin urmare M este 1000, D este 500, C este 100, L este 50, X este 10, V este 5 și I este 1.
5. Cum se determină dacă bateria este încărcată.
E ușor să aflăm dacă o baterie este bună sar rea. Ridicați 2 baterii la 1-2 cm deasupra unei mese și lăsați-le să cadă. Bateria care ricoșează și cade este descărcată.
6. Cum să înmulțiți 6, 7, 8 și 9 pe degete.
De multe ori, copiii își amintesc ușor înmulțirea cu numere mici, dar au dificultăți la numerele 6, 7, 8 și 9. Pentru a rezolva această problemă, învățați-i o metodă simplă. Îndreptați-vă palmele spre față. Atribuiți-i fiecărui deget câte un număr, începând cu degetul mic. Astfel degetul mic este 6, inelarul 7, cele de mijloc 8, arătătorul este 9 și degetul mare este 10.
Apoi, de exemplu, pentru a înmulți 7 cu 8:
– atingeți degetul cu numărul 7 de la mâna stângă cu degetul 8 al mâinii drepte;
– numărul degetelor de jos, dacă le numărăm și pe cele care se ating, reprezintă zecile, deci 5 × 10 = 50;
– cât despre degetele de sus, trebuie să le înmulțiți între ele (în cazul nostru, înmulțim 3 cu 2 și este egal cu 6);
– acum adunăm numerele obținute: (50 + 6) și primim răspunsul: 56.
7. Cum să înmulțiți cifra 9 cu ajutorul degetelor.
Dacă trebuie să înmulțiți o cifră mică cu 9, este și mai ușor.
Îndreptați-vă palmele spre față. Atribuiți-i fiecărui deget câte un număr, începând cu degetul mic stâng, care va reprezenta cifra 1. Inelarul stâng – 2, mijlociu – 3, și tot așa până la 10. Acum să presupunem că doriți să înmulțiți 9 cu 3. Pentru a face acest lucru, îndoiți cel de-al treilea deget (degetul mijlociu de la mâna stânga).
Acum numărați degetele de la stânga la dreapta degetului îndoit. În acest caz, avem 2 în stânga și 7 în dreapta. Combinați-le, iar răspunsul va fi 27.
8. Cum se măsoară unghiurile.
Puteți calcula ușor gradele unghiului folosind o singură mână. În primul rând, îndreptați-vă degetele cât mai larg posibil. Apoi puneți palma pe unghiul pe care doriți să-l măsurați, astfel încât degetul mic să-i atingă partea inferioară.
Degetul mic trebuie sa se afle în partea de jos, însemnând 0°. Unghiul dintre degetul mare și degetul mic va fi de 90°. Unghiurile dintre degetul mic și celelalte degete vor fi de respectiv 30°, 45° și 60°.
9. Cum să determinați distanța cu ajutorul degetelor.
Distanța dintre vârful degetului mare și cel arătător este de aproximativ 18 cm, iar distanța dintre degetul mare și degetul mic este de aproximativ 20 de cm.
10. Cum să țineți minte ordinea planetelor.
O metodă eficientă pentru a ține minte orice de ce credeți că veți avea nevoie este folosirea acronimelor. Spre exemplu, pentru a reține ordinea planetelor din sistemul solar, învățați următoarea frază: „miercuri, vineri, post, marți, joi, sâmbătă unii nebuni postesc”.
Iată care este ordinea planetelor: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto.
11. Cum se determină gradul de prospețime al ouălor.
Puneți un ou într-un pahar cu apă.
– dacă se scufundă imediat, este proaspăt.
– dacă se va ridica și se va înclina într-un oarecare unghi, atunci el este destul de vechi, dar comestibil.
– dacă acesta plutește complet la suprafață, atunci nu este comestibil și trebuie aruncat.
Cunoșteați aceste metode? Ați putea adăuga și altele?