Puține persoane știu că unele lucruri au avut inițial scopuri complet diferite.
Vă propunem o selecție care, cu siguranță, vă va impresiona.
1. Fusta creion a fost inventată la bordul aeroplanului.
Designerii, pentru a crea această fusta, s-au inspirat dintr-o întâmplare. În 1908 doamna Hart O. Berg a fost prima pasageră americană care a zburat cu aeroplanul. Pentru ca rochia pufoasă să nu fluture în vânt în timpul zborului, doamna a legat-o sub genunchi cu o panglică. După ce a coborât, toată lumea a rămas încântată de această idee. Această idee a dezvoltat-o cel mai probabil designerul francez Paul Poiret, creând o fusta creion care are, până în prezent, un loc special în garderoba majorității femeilor.
2. Manichiura franceză a fost creată pentru actrițele de la Hollywood.
Manichiura franceză există de mult timp, dar a câștigat popularitate abia în 1976. Jeff Pink, fondatorul companiei de oje Orly, a inventat-o special pentru actrițele de la Hollywood, la cererea regizorilor. Fiecare schimbare a manichiurii actrițelor presupunea cheltuieli uriașe de bani și timp, care trebuiau reduse, de aceea Pink a inventat această manichiură versatilă, care a fost imediat apreciată.
3. Predecesoarea plasei de cumpărături a fost plasa pentru păr.
Istoria acestor plase a început la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acest articol a fost inventat de către proprietarul mărcii Saarense, un antreprenor din Republica Cehă, Vavrin Krchil, care, până când au intrat la modă tunsorile scurte, confecționa plase pentru păr. Ca să-și poată salva afacerea, Krchil a adăugat mânere la plasă și astfel a apărut această plasă ușoară, compactă și ieftină.
4. Scopul inițial al pompomului era de a proteja capul de lovituri.
Pompoanele erau purtate de către marinarii francezi pentru a-și proteja capul de lovituri. Astăzi plafoanele cabinelor au devenit mai înalte, dar tradiția de a coase un pompon roșu a supraviețuit până în prezent la marinarii francezi.
5. Mules au părăsit dormitorul.
Această încălțăminte se purta, începând cu secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea, doar în dormitor și budoar. Femeile se jenau să apară în public în astfel de papuci. Prin anii 1930 această încălțăminte a devenit preferata mai multor actrițele de la Hollywood și treptat a intrat în garderoba de zi cu zi.
6. Hanoracele erau purtate de muncitorii americani.
Hanoracul a apărut în anii 1930 în Statele Unite și era considerat drept piesă vestimentară foarte practică. Cu o glugă călduroasă și căptușeală de lână, acest pulover a fost conceput pentru muncitorii care lucrau în congelatoarele din New York. Mai târziu hanoracul a devenit foarte popular datorită mai multor factori: dezvoltarea culturii hip-hop, lansarea blockbusterului „Rocky” și moda pentru tipărirea siglelor universitare pe îmbrăcăminte.
7. Pantalonii cu dungi erau considerați foarte practici deoarece păreau noi mai mult timp.
Există o părere precum că în secolul al XIX-lea dungile de pe pantalonii pentru bărbați au apărut cu un singur scop – ca pantalonii să nu se întindă în zona genunchiului. Dungile au intrat foarte repede în modă datorită faptului că ofereau un aspect îngrijit hainelor.
8. Imprimeurile de tip camuflaj a fost inventate de artiștii cubiști pentru a deruta inamicul.
La începutul secolului al XX-lea armata a început să folosească în mod activ imprimeurile de tip camuflaj pentru a face armata invizibilă pe câmpurile de luptă. Modelul în sine, comandat de militari, a fost creat de artiștii cubiști, care au folosit tehnica distorsionării deliberate a formelor și proporțiilor. Divizarea întregului în multe părți contrastante crea efect de estompare. Astfel, soldații și echipamentul se puteau ascunde cu succes de ochii inamicului.
9. Peignoirul era utilizat de coafori.
Acesta a apărut în Franța și era o pelerină transparentă ușoară, care proteja rochiile doamnelor. Inițial se purta doar la coafor. Pe parcursul anilor a devenit din ce în ce mai fin și mai picant, scopul său fiind de a scoate în evidență frumusețea corpului feminin.
10. Căptușeala portocalie a jachetelor servea drept semnal de salvare.
Căptușeala portocalie era, la începutul secolului XX, un element obligatoriu pentru haina piloților, care, în caz de necesitate, o întorceau și culoarea portocalie strălucitoare atrăgea atenția echipei de căutare și salvare. Această piesă a intrat treptat în modă.
11. Ciorapii au apărut datorită step-ului.
Se presupune că ciorapii pentru dame au intrat în modă datorită dansatoarei americane Anne Miller. Viteza de mișcare a picioarelor ei în timpul dansului era atât de mare încât ciorapii se rupeau sau alunecau. Miller era nevoită să-i coasă la lenjeria intimă. Deoarece acest lucru îi lua mult timp, a apelat la un producător de ciorapi cu rugămintea de a-i crea un set „centură + ciorapi”.