11 lucruri cunoscute, care au fost inventate în scopuri complet diferite

Dacă un obiect are o utilizare mai practică decât cea pentru care a fost destinat, atunci oamenii o vor descoperi cu siguranță.

Următoarele lucruri au fost inventate pentru alte scopuri, dar și-au găsit și o altă menire.

Puloverul.

Puloverele a fost concepute inițial pentru sport (eng. to sweat-„a transpira”). Apoi le-au observat marinarii și fanii sporturilor de iarnă. În lumea modei au fost introduse de Coco Chanel, dar femeile s-au uitat la aceste haine largi fără interes. Lucrurile s-au schimbat după ce Marilyn Monroe a purtat un pulover.

Aerul condiționat.

Înainte de inventarea acestor dispozitive tipografiile se confruntau cu probleme serioase: fluctuațiile de umiditate și temperatura aerului schimbau dimensiunea hârtiei și textul devenea neclar. Deoarece o tipografie a cerut ajutor, în 1902 inginerul Willis Carrier a inventat primul aparat de aer condiționat electric.

În casele private acest aparat a apărut în 1914, iar astăzi nu ne putem imagina viața fără el.

Colorantul sintetic.

Primul colorant sintetic a fost inventat accidental când chimistul William Perkin, în vârstă de 18 ani, a încercat, pe când studia la facultate, să sintetizeze chinina. În timp ce efectua diferite experimente, a creat din greșeală o substanță de culoare mov, mauvein pe care a început să o comercializeze.

Jocurile pe Windows.

Acest joc nu a fost inventat pentru a-i distra pe angajați, ci pentru a le îmbunătăți abilitățile de a controla mouse-ul.

Pomponul.

Acestea erau folosite în marină la începutul secolului al XIX-lea; aveau culori diferite pentru a face diferență între diferite companii. La începutul secolului al XX-lea pomponul a devenit mai mare și avea și un suport tare pentru a proteja capul marinarilor de tavanele joase și de ușile navei.

La momentul actual pomponul este doar pentru decor.

Bara de protecție auto.

Bara de protecție este concepută pentru a minimiza daunele provocate de accidente. Deoarece primele bare erau destul de fragile, proprietarii de mașini încercau să le îmbunătățească singuri. Piața s-a adaptat nevoilor consumatorilor și, din 1901, producătorii s-au concentrat pe îmbunătățirea barelor de protecție. Cu toate acestea, după câteva decenii, barele de protecție nu rezistă nici la cea mai mică lovitură.

Bicarbonatul.

Bicarbonatul de sodiu a fost inventat în 1791 și se folosea ca praf de copt. În 1846 2 brutari au deschis prima fabrică pentru producerea acestui produs. Mai târziu oamenii au înțeles că este un produs universal, care poate fi utilizat pe scară largă: pirotehnică, igienă, combaterea dăunătorilor și multe altele.

Pungile de plastic.

Aceste pungi au fost create inițial pentru a salva mediul, nu pentru a-l polua. Cu toate acestea, la momentul actual puțini oameni folosesc pungile de mai multe ori, și, din această cauză , se consumă circa un milion de pachete pe minut, dintre care majoritatea nu sunt reciclate, ci aruncate.

La momentul actual pungile de hârtie sunt considerate mai ecologice, deși nu este chiar așa.

Ceaiul.

Ceaiul a fost inventat în China înainte de era noastră.

Aristocrații l-au refuzat, numindu-l „băutură pentru sclavi” și au dat preferință iaurtului. Ceaiul le-a fost propus, abia în secolul al XVI-lea, unor preoți și comercianți occidentali. După aceea cultura consumului de ceai a început să se răspândească rapid în întreaga lume.

Telefonul mobil.

Deși anterior era utilizat pentru a comunica la distanță, la momentul actual multe persoane preferă să scrie câteva rânduri pe care interlocutorul le va citi și va răspunde când va putea. Telefoanele mobile au devenit un fel de mini-computer.

Câinii.

Proprietarii de pechinezi, mops, corgi, chihuahua și alte rase hibride de animale își asociază cu greu animalele de companie cu vânătoarea, deși câinii au fost îmblânziți anume pentru aceasta.