Înțelepciunea populară spune că atunci când intrăm în casa cuiva trebuie să fim orbi, iar când ieșim să fim muți. Dar suntem oameni și nu prea putem rezista tentației de a analiza locuințele pe care le vizităm.
Iată care sunt detaliile de care ar trebui să ținem cont înainte de a invita pe cineva în ospeție.
1. Lipsa lucrurilor necesare în toaletă.
O gazdă primitoare va lăsa lucrurile necesare la vedere sau le va explica oaspeților unde se află acestea.
2. Prea cald sau prea rece.
Temperatura confortabilă pentru majoritatea oamenilor este de 20–22°С. O puteți lua ca punct de referință și mai apoi să urmăriți comportamentul oaspeților, este foarte ușor de observat dacă le este cald sau frig.
3. Încercări de a-i „împrieteni” cu forța cu animalele de companie.
Unele persoane ar putea fi deranjate de faptul că o pisică albă pufoasă s-a așezat pe pantalonii lor negri. Alte persoane în genere se tem de animale. De aceea, pentru binele tuturor, vă recomandăm să lăsați animalul în altă cameră.
4. Prea multe obiecte personale lăsate la vedere.
Oaspeții nu trebuie să vadă ce fel de lenjerie purtați sau ce fel de produse de igienă personală folosiți. De aceea ar fi bine să le ascundeți temporar în noptieră, iar uscătorul cu lenjerie poate fi dus în altă cameră.
5. Obiceiul de a spăla vesela în prezența oaspeților.
Oaspeții se vor simți incomod, dacă gazda va începe a spăla vesela în timpul sărbătorii sau va șterge firimiturile de pe masă. Pentru a nu incomoda pe nimeni ar fi mai bine să vă relaxați și să vă bucurați de comunicare și să faceți curățenie după ce toată lumea va pleca.
6. Lucruri împrăștiate și lipsa rafturilor libere.
Dacă oaspeții vor rămâne peste noapte, ar fi politicos să le oferiți un raft sau o noptieră unde să-și poată pune lucrurile. Dacă au venit pe câteva ore, ar fi bine să faceți loc pentru îmbrăcămintea exterioară și încălțăminte.
7. Veselă nepotrivită.
Nicio persoană nu va fi încântată să mănânce dintr-o farfurie spălată rău ori să bea dintr-o cană cu pete. De aceea ar fi bine să fim foarte atenți la aceste detalii.
8. Prea multe prosoape.
Când o persoană intră pentru prima dată în baia cuiva are mai multe întrebări: care este prosopul pentru oaspeți? De aceea ar fi bine să pregătiți un prosop înainte de sosirea oaspeților. Dacă îl veți pune lângă chiuvetă, va fi clar că poate fi folosit.
9. Prea multe obiecte în coridor.
Imaginați-vă: intrați în locuința cuiva și dați peste o grămadă de încălțăminte împrăștiată, vă ciocniți de o bicicletă rezemată de perete sau răsturnați o noptieră pe care se află un ghiveci de flori.
De aceea ar fi bine ca gazda să elibereze din timp spațiul din coridor.
10. Scuze pentru dezordine.
Fraze precum „Scuzați dezordinea” sau „Ne pare rău, copilul a împrăștiat din nou toate jucăriile” provoacă nedumerire, oaspeții s-ar putea simți vinovată pentru că au invadat teritoriul altcuiva.
11. Regula nerostită „suntem de ai noștri”.
Unele persoane pot spăla tava pisicii în chiuveta bucătăriei în timp ce oaspetele stă la masă și încearcă să mănânce felia de tort.