11 ciudățenii din trecut care l-ar putea șoca pe omul modern

Comportamentul uman se schimbă odată cu trecerea timpului. În Franța medievală, spre exemplu, oamenii își ștergeau mâinile pe fața de masă și beau supa din farfurii.

Aceste ciudățenii din trecut ne-au lăsat pur și simplu fără cuvinte.

Culoarea umbrelei era foarte importantă. 

Scriitorul britanic Robert Louis Stevenson a scris, în 1894, un eseu despre umbrele: „Filosofia umbrelelor”. În lucrarea sa a menționat că acest accesoriu indică statutul social al proprietarului său, iar țesătura poate spune multe despre caracterul persoanei. Potrivit scriitorului umbrelele de mătase erau alese de ipocriți, iar cele în carouri erau alese de cetățenii cu verticalitate.

Convorbirile îndelungate se considerau indecente.

În epoca victoriană durata conversației avea reguli stricte. Prietenii care se întâlneau pe stradă erau obligați să aibă o conversație scurtă pentru a nu-i deranja pe cei din jur. Pentru conversațiile mai lungi existau locuri speciale precum parcurile sau grădinile.

Căsătoriile se oficiau la o anumită oră.

În aceeași perioadă era ilegal să te căsătorești după-amiază. Acest lucru este menționat în cartea „Obiceiurile bunei societăți”, apărută în anul 1863. Deși are peste 400 de pagini, nu există nicio explicație a acestei reguli ciudate.

Carnea crudă se folosea în locul produselor cosmetice.

La momentul actual oamenii încearcă să-și mențină frumusețea naturală și să pară mai tineri decât sunt în realitate. Pentru aceasta folosesc diferite produse cosmetice. Dar în epoca victoriană carnea crudă era un remediu universal. Oamenii considerau că, dacă o lăsau pe față peste noapte, toate proprietățile benefice ajungeau în corp. Î

Era interzis să ridici rochia cu ambele mâini.

În epoca victoriană rochia se ridica doar cu mâna dreaptă și deasupra gleznei. Ridicarea cu ambele mâini era considerată drept gest vulgar și se permitea doar în cazul în care drumul era foarte murdar.

Părinților li se recomanda să nu se joace cu copiii.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea relația dintre mamă și copil era foarte diferită de cea modernă. Femeilor li se recomanda să nu manifeste prea multă afecțiune față de copii. Pe lângă aceasta părinților li se spunea să nu se joace cu copiii până aceștia împlineau vârsta de 4 luni.

Sarea se servea împreună cu piperul.

În prima jumătate a secolului XX sarea se servea împreună cu piperul. Abaterea de la regulă era interpretată ca lipsă de respect sau a bunelor maniere.

Oamenii care vorbeau la telefon erau obișnuiți să zâmbească.

Pentru anii 40 ai secolului XX telefonul era un adevărat miracol. Pentru comunicarea la telefon au fost inventate chiar și reguli de comportament. Chiar dacă interlocutorul de la celălalt capăt al firului nu-și putea vedea interlocutorul, se considera un gest politicos să zâmbească și să vorbească clar.

Nu se recomanda să se citească și să se discute în timpul călătoriilor cu trenul. 

În secolul 21 multe persoane aleg să citească ori să finalizeze anumite sarcini în timpul unei călătorii cu trenul. În perioada victoriană călătorilor cu deficiențe de vedere li se recomanda să renunțe la citirea cărților, iar celor care aveau probleme cu plămânii să evite să vorbească.

Lungimea încălțămintei indica statutul proprietarului.   

Îmbrăcămintea avea o mare importanță în epoca medievală, deoarece demonstra bogăția și statutul social. Din acest motiv în Europa existau mai multe tendințe neobișnuite. Una dintre acestea era încălțămintea cu vârfuri lungi, care indica statutul proprietarului.

Soții erau aleși după fenotip.

În epoca victoriană femeilor cu păr roșcat li se recomanda să se căsătorească cu bărbați cu părul negru. Persoanelor robuste li se recomanda să se căsătorească cu cele suple, iar cele rezervate să-și aleagă ca parteneri persoane cu fața rotundă și emotive.