11 bune maniere, pe care majoritatea oamenilor nici măcar nu le cunosc!

Mulți oameni asociază cuvântul ”etichetă” cu restaurante și evenimente sociale bogate. Dar respectarea regulilor bunelor maniere nu va strica nici în situații simple de fiecare zi: când îi cereți chelnerului bonul de plată, urcați în mașină, țineți un clutch. Diverși formatori din întreaga lume sunt implicați în acest tip de știință culturală. De exemplu, Maria Boucher, Julia Silvanskaya și Mika Mayer. Maria este profesoară la Școala Superioară de Etichetă din Austria, Julia a scris cartea ”Salut, Etichetă!”, iar Mika a fondat cursurile Beaumont Etiquette.

Noi am studiat blogurile experților și am însușit sfaturi și reguli care sunt indispensabile în cele mai cunoscute locuri: de la o cafenea din apropierea casei până la salonul unui avion.

1. Ținem clutch-ul sub braț 

Această geantă miniaturală trebuie purtată la nivelul șoldului când mergeți și ținută cu o singură mână. Dacă stați pe loc, țineți clutch-ul dinainte, sau precum Kate Middleton: apucați accesoriul cu ambele mâini.

2. Purtăm gențile la nivelul cotului 

Puteți să vă dați de gol nu numai cu un clutch. Gențile de mână se poartă numai pe antebraț, la fel cum o face Regina Elisabeta a II-a.

3. Puneți ochelarii de soare pe cap  

Dacă doriți să vă scoateți ochelarii, nu-i puneți pe cap în loc de bentiță sau cordeluță. Unele dame le mai anină pe decolteul tricoului – nu e bine, deformați tricoul. Mai bine puneți-vă ochelarii în husă. Așa vor fi păstrați mult mai bine.

4. Ținem la fel ceașca de ceai și cea de cafea  

Deoarece o ceașcă de cafea este mai mare decât ceașca de ceai, aceasta ar trebui ținută diferit. Deci, ceașca de ceai se apucă astfel ca degetul mare și cel index să se atingă de mâner, în timp ce degetul mijlociu se află sub el. Când serviți o cafeluță, se apucă de mâner cu degetului arătător, deasupra apăsați ușurel cu degetul mare, iar restul degetelor sunt îndoite în palmă. Pentru claritate, priviți poza de mai sus.

5. Servim croissante greșit 

Croissant-ul fără umplutură se mănâncă cu mâna, ca pâinea. Fără a-l lua din farfurie, rupeți o bucățică mică, ungeți-o cu unt sau gem dacă doriți și apoi savurați.

6. Mâncăm scoici direct din cochilie 

Scoicile pot fi servite în două moduri: carnea din cochilie se obține cu ajutorul tacâmurilor sau direct din cochilie. În primul caz, scoateți carnea cu ajutorul furculiței speciale, apoi serviți. În al doilea, molusca se scoate afară din cochilie trăgând-o.

7. Luam supa cu lingura spre sine

Acest lucru poate părea ciudat și mai puțin obișnuit, dar conform regulilor de etichetă, atunci când serviți supa, lingura ar trebui îndreptată de la dvs, apoi să vă opriți la marginea farfuriei și să faceți o mică pauză – așa nu va picura nimic pe masă sau pe haine.

8. Scufundați aperitivul în cupa comună cu sos 

Chiar dacă cupa cu sos este doar a dvs, este greșit să scufundați aperitivul în aceasta. Cu ajutorul unei linguri, luați puțin sos și puneți-l pe o farfurie aparte. Acum puteți savura gustarea dvs.

9. Încălcăm drepturile vecinului din avion 

Respectând regulile de etichetă, demonstrăm întotdeauna bunul simț și o atitudine politicoasă față de ceilalți. Anume pasagerul de pe scaunul din mijloc are dreptul să folosească ambele cotiere. Dacă v-ați decis să împărțiți cotierele cu vecinul, asigurați-vă că lăsați suficient spațiu pentru el.

10. Urcăm în mașină lateral 

Trebuie să urcați în mașină cu spatele, ci nu lateral. Deschideți ușa și întoarceți-vă la salon cu spatele. Apoi, așezându-vă grațios, împreunați picioarele și întoarceți-vă. Ieșind din automobil, picioarele, de asemenea, ar trebui împreunate.

11. Cerem incorect bonul de plată 

Folosiți un gest universal pentru a chema chelnerul. Stabiliți un contact vizual cu chelnerul și ridicați ușor mâna, tot odată împreunând degetul arătător cu cel mijlociu. Apoi, doar cu buzele articulați clar: ”Contul, vă rog”.

Ce reguli de etichetă sunt încălcate cel mai des în mediul dvs? Așteptăm cu drag comentariile dvs.