10 trucuri care ne ajută să uităm de curățenia zilnică și să menținem casa în ordine

Dezordinea ne afectează starea de spirit. Oamenii de știință au descoperit că oamenilor le place ordinea, iar dezordinea ne epuizează resursele cognitive și reduce capacitatea de concentrare. Dar se întâmplă uneori când locuința noastră pare să fie curată, dar nu arată impecabil. Cel mai probabil este din vina „haosului vizual”: obiectele care ne încarcă creierul și îl împiedică să se relaxeze.

Renunțați la toate obiectele pe care nu le folosiți. 

„Haosul vizual” este creat de obiecte pe care nu le folosim deloc sau foarte rar. Trebuie să renunțăm imediat la astfel de obiecte. Pentru a face acest lucru lipiți bandă adezivă pe toate obiectele dubioase. Dacă aveți nevoie de el, scoateți banda și folosiți-l. După o perioadă verificați care obiecte nu au fost folosite. Poate că este timpul să vă despărțiți de ele?

Utilizați culori neutre pentru articolele de uz casnic.

Chiar dacă locuința noastră are o paletă de culori care se combină perfect, există întotdeauna un lucru care iese în evidență. De regulă acestea sunt articole pe care le cumpărăm fără a ne gândi prea mult: litiera, oala pentru bebeluși, lenjeria de pat etc. Ar fi bine ca aceste articole să fie de culori neutre: bej, gri, alb.

Decantați. 

Scoateți produsele din ambalajul original și depozitați-l în cutii sau containere. Dacă vedeți o bucătărie ideală pe Internet, unde toate cerealele și condimentele sunt așezate în borcane frumoase, atunci proprietarul acestei bucătării a decantat cumpărăturile, cea mai eficientă metodă de a scăpa de „haosul vizual”.

Dezlipiți etichetele colorate. 

Dacă aveți recipiente care arată bine, dezlipiți etichetele colorate și reutilizați-le. Pentru a face acest lucru folosiți uscătorul de păr sau acetonă.

Depozitați obiectele în dulapuri și pe rafturi închise.

Obiectele care creează dezordine pot fi depozitate pe rafturi și în dulapuri închise. Încercați să creați cât mai mult spațiu negativ posibil: un loc liber pe mobilier, decor etc. În design acesta este văzut ca o pânză goală sau „aer” care vă permite să simțiți mai profund culorile, contrastele și limitele obiectelor prin combinarea elementelor dintr-o compoziție și atragerea atenției asupra lor.

Bureți și recipiente de nuanțe neutre. 

Și obiectele de unică folosință sau cele care se înlocuiesc în mod constant ar trebui să fie în culori neutre.

Ascundeți firele.

În casă, de regulă, există foarte multe aparate electrice care au o mulțime de fire. Ar fi perfect să le aranjați astfel încât toate firele să fie ascunse. Dar în cazul în care acest lucru nu este posibil, încercați să le ascundeți ori să le aranjați.

Simplificați decorul pereților și al suprafețelor verticale.

Pereții, ca și suprafețele, pot fi încărcați: prea multe fotografii, postere și magneți creează haos vizual. În loc să atârnați decoruri peste tot, alegeți o suprafață separată pentru a grupa fotografiile sau magneții.

Folosiți oglinzile cu atenție. 

Oglinzile sunt frumoase și extind spațiul, dar arată bine în cazul în care sunt curate și nu sunt depozitate prea multe obiecte în față.

Alegeți materialele textile potrivite.

Este important să acordați atenție textilelor. Specialiștii ne recomandă să optăm pentru nuanțe neutre. Pernele, prosoapele, draperiile și chiar suprafața mesei de călcat nu trebuie să intre în conflict cu interiorul, ci doar să îl completeze.