10 trucuri ale magazinelor IKEA, care vă fac să doriți să cumpărați produsele acestei mărci!

Magazinele IKEA sunt ca și un Disneyland pentru adulți: oamenii merg acolo nu doar pentru mobilă, ci și pentru experiențe și aventuri plăcute. În acest loc magic, cumpărătorul oprește gândirea logică și începe să umple coșul cu lucruri inutile. Se pare că gigantul suedez are câteva trucuri secrete cu care reprogramează gândirea vizitatorilor.

Echipa noastră, drag cititor, a efectuat o mică cercetare și a aflat cum acest magazin manipulează cu mințile clienților. Vă povestim despre toate aceste lucruri pentru ca la următoarea dvs vizită în IKEA să nu procurați prea multe. Iată care sunt acestea:

1. Chifteluțele ajută la vânzarea mobilierului. 

“Chifteluțele sunt cei mai buni vânzători de canapele” – spune unul dintre managerii IKEA din SUA. Canapeaua este unul dintre cele mai populare articole din magazinul de mobilă: în fiecare an, consumatorii din întreaga lume mănâncă 1 miliard de chiftele. Care este magia acestui deliciu?

Un cumpărător înfometat este un cumpărător ”rău”. Acesta este motivul pentru care restaurantul IKEA este situat în mijlocul magazinului – specialiștii știu că după ce veți mânca, veți deveni mai amabili și veți mai face câteva achiziții.

O porție mare de chifteluțe este ieftină, iar clientul are senzația că IKEA este în general un magazin generos. Prețul scăzut al unei porții mari de chiftele, sugerează că celelalte produse de aici tot sunt ieftine. Magazinul relaxează vigilența cumpărătorului cu mâncare ieftină, apoi vă pomeniți la casă cu un coș plin de lucruri inutile.

2. Saltelele IKEA sunt de dimensiuni personalizate. Acest lucru nu este întâmplător.  

Dimensiunile unor saltele sunt diferite de cele cu care suntem obișnuiți. S-ar părea că puteți cumpăra o saltea potrivită pentru pat și nu există nici o problemă. Există însă un lucru: lenjeria de pat. Producătorii de rând coase cearșafuri de pat de dimensiuni standard, iar pentru saltelele IKEA acestea nu sunt potrivite. Drept urmare, sunteți obligați să cumpărați lenjeria de la IKEA. Aceeași poveste este și cu pernele: pentru unele dintre ele, o față de pernă poate fi cumpărată doar într-un singur loc. Știți unde.

3. Există 2 zile în lună, în care puteți cumpăra produse noi în departamentul de articole cu reduceri. 

Toate magazinele IKEA au un departament de mărfuri cu reduceri (As-Is). Aici puteți cumpăra mobilierul expus sezonul trecut sau obiecte cu defecte minore, cu o reducere de până la 70%. Cumpărători neexperimentați găsesc în acest departament lucruri sau mobilă inutilă, asemănătoare cu o vechitură. Dar există un singur secret, pe care un angajat al magazinului l-a distribuit pe Reddit: articolele cu reducere, de calitate, pot fi cumpărate imediat după promoțiile de primăvară și vară. Doar pentru că cumpărătorii returnează articolele nepotrivite, care sunt expediate la As-Is. Marcați calendarul dvs: 1 aprilie și 1 august – cu câteva zile înainte și după aceste date este foarte profitabil să faceți cumpărături.

4. Tehnica de casă IKEA este întotdeauna mai scumpă. Motivul este banal. 

Aparatele electrocasnice în IKEA sunt mai scumpe decât în alte magazine. Cu siguranță costă mai mult decât se așteaptă cumpărătorii de la un magazin de mobilier bugetar. De ce? Acesta este singurul tip de produs fabricat de o fabrică terță, special pentru IKEA. Toate celelalte articole sunt fabricate la deținătorii de marca comercială. Astfel de electrocasnice sunt unice în felul lor, iar cumpărătorii vor plăti doar pentru exclusivitate și deloc nu pentru calitate.

5. Consultanții nu intervin intenționat în procesul de selecție a produselor. 

Un consultant IKEA nu va întreba niciodată „Cum vă pot ajuta?”. Doar pentru că este interzis. Angajații magazinului oferă clienților posibilitatea de a face propriile alegeri. Acesta este, de asemenea, un plan complicat de marketing.

Intervenția consultantului va întrerupe procesul creativ a cumpărătorului. Imaginați-vă că stați în picioare și vă imaginați, cât de cool vor arăta aceste perdele la fereastră, iar niște perne decorative vor arăta perfect pe canapea. Apoi, la un moment dat, un consultant se apropie de dvs și vă întrerupe visul, precum și dorința. Nu, IKEA ne oferă posibilitatea de a visa la o viață pe care am putea să o avem, dacă am cumpăra toate aceste lucruri minunate. Până la urmă…le cumpărăm.

Cu toate acestea, ajutorul poate fi găsit întotdeauna la un birou special. Uniforma în culori intense de galben și albastru a angajaților IKEA nu poate fi trecută cu vederea.

6. Construcția magazinului vă face să cheltuiți mai mult. 

Labirinturile sălilor de comerț IKEA au fost mult timp subiectul unor glume pe internet: rătăcirea într-un magazin este foarte reală. Dar să nu credeți că ați avut un atac de cretinism geografic. Designerii magazinelor ne duc în eroare intenționat.

Arhitectul londonez Alan Penn a descris cum funcționează: labirinturile complexe și absența unei simple direcții îl obligă pe cumpărător să se întoarcă din nou în același loc. După o oră de o astfel de plimbare, persoana va fi dezorientată și va uita de ce a venit la IKEA. Penn a estimat că în consecință, 60% din achizițiile sale la IKEA nu au fost inițial planificate.

7. Faptul că trebuie să montați singur mobilierul vă afectează psihicul într-un mod neobișnuit. 

În psihologie, există termenul “efectul IKEA”. Aceasta este o distorsiune cognitivă – atunci când cumpărătorul apreciază foarte mult lucrurile care sunt asamblate/făcute de el însuși. Imaginați-vă, voi înșivă asamblați mobilierul foarte scump, vă confundați în instrucțiuni, pierdeți piesele necesare, sunteți obosit, dar data viitoare mergeți oricum la IKEA.

Cumpărătorii adoră acest magazin din mai multe motive: preț mic, design universal. Unde mai pui, le place munca lor, pe care au depus-o în asamblarea mobilierului.

8. Coșurile umplute cu diverse bunuri în magazinul IKEA sunt prezente dintr-un anumit motiv.  

Comercianții IKEA aplică principiul ”bulla bulla”: coșurile pline sunt plasate peste tot în magazin. Cumpărătorului îi apare subconștient un lanț logic de concluzii: „acest coș este umplut de-a binelea, deci, înseamnă că este ieftin”. Veți cumpăra aceste șervețele/pături/linguri – nu pentru că aveți mare nevoie de ele, dar pentru că sunt vândute ieftin (de fapt nu). Așadar, IKEA vinde o mulțime de obiecte fără reduceri, folosind pasiunea noastră de a cumpăra mai ieftin și mai mult.

9. IKEA folosește trucuri de la cazinou, pentru ca să cumpărați. 

Ați observat vreodată că nu există ferestre în magazinul IKEA? Sau un ceas de perete mare? Acesta este un truc pe care gigantul mobilierului l-a împrumutat din industria jocurilor de noroc. Magazinul face totul pentru ca să pierdeți evidența timpului. Este suficient să elimini toate sursele de lumină naturală și ceasurile, pentru ca oamenii să înceapă să petreacă mai mult timp la cumpărături. Nimic nu vă va distrage de la umplerea coșului cu „lucruri foarte necesare”.

10. Hot-dog-urile și înghețata ieftină se vând special la ieșirea din magazin.   

Așadar, ați finalizat călătoria de mai multe ore prin labirinturile IKEA și sunteți la linia de plată. Unii cumpărători sunt copleșiți de un șoc real. Lucrurile care costă individual un bănuț reunesc o sumă decentă. Acum adevărul: să plătiți o sumă mare de bani pentru bunurile care nu sunt atât de necesare – vă doare. Dar IKEA știe să atenueze amărăciunea despărțirii cu banii.

Imediat după linia caselor de marcat, se vând hot-dog-uri ieftine și înghețată. Credem, că nu se poate găsi un preț mai mic pentru aceste produse. IKEA nu vă va lăsa să aveți o dispoziție proastă. Cumpărătorul nu se va simți vinovat că a cheltuit bani pentru toate prostiile, pentru că ultimul „acord” – o gustare – este într-adevăr ieftină.

Modalități de a economisi bani în IKEA  

– Etichetele de preț roșu-galben marchează cele mai ieftine produse dintr-o anumită categorie. De exemplu, o plapumă cu un astfel de preț este cea mai bugetară din sortimentul de cuverturi din IKEA.

– Aplicația IKEA Store vă va ajuta să faceți un plan de cumpărături și să nu vă pierdeți în labirinturile magazinului.

– În spatele „decorațiunilor” camerelor de zi sunt ușile cu acces rapid. Angajații magazinului încearcă să nu le facă publicitate, dar o astfel de ușă va permite să treceți cât mai repede magazinul.

– Nu luați un creion pentru note. Acesta este un alt plan psihologic. Posesia unui articol gratuit din magazin fascinează cumpărătorul, iar acesta este gata să achiziționeze bunuri de care nu are nevoie.

– Cardul IKEA FAMILY oferă o reducere la unele articole. Cu ajutorul acestui card, puteți economisi până la 30-50%.

Povestiți-ne care e strategia dvs când mergeți la cumpărături în magazinul IKEA. Așteptăm cu drag comentariile.