10 treburi casnice, la care acordăm prea multă atenție, deși ar putea fi evitate fără grijă!

Curățarea, călcarea, spălarea vaselor sunt lucruri triste, dar necesare. Drept că, depunând tot efortul pentru a obține o curățenie ideală, oamenii se implică uneori atât de profund în proces, încât pierd prea mult timp sau chiar strică lucrurile.

Experimentând, noi am înțeles că unele treburi gospodărești pot fi simplificate și uneori chiar evitate. Desigur, sfaturile noastre sunt generalizate, deoarece frecvența curățării depinde de diverși factori: locația apartamentului, numărul membrilor familiei, prezența animalelor de companie.

1. Fierul de călcat și tulul 

Tulul din fotografia din stânga era călcat, în din dreapta – atârnat imediat după spălare, când materialul era încă ușor umed. În primul caz, a fost nevoie de mult timp și efort pentru a-l călca, în al doilea, pliurile și cutele s-au îndreptat de la sine. Deci, nu am văzut o diferență vizibilă.

Așadar, merită necazul ăsta cu fierul de călcat? Mai mult, există riscul să ardeți material delicat sau după cum știți, fierul de călcat poate lăsa urme galbene pe tul.

2. Spălați podelele din lemn cu multă apă 

Apa și lemnul nu prea prietenesc. Dar, aceasta nu înseamnă că podeaua nu trebuie deloc spălată. Pur și simplu, prea multă apă folosită la spălare poate lăsa pete la suprafață. Dacă mai există niște crăpături în lemn, umezeala va pătrunde sub acoperire și poate distruge podeaua. Deci, aici merită să ne amintim de principiul ”cu cât e mai puțină apă, cu atât este mai bine”.

3. Ștergeți regulat oglinda din baie cu produse chimice 

Dacă pe oglindă apare o amprentă sau câteva picături de pastă de dinți, cel mai bine este să le îndepărtați folosind o cârpă umedă din micro fibră. Utilizarea frecventă a produsului chimic la curățarea oglinzii o poate deteriora complet. Pulverizarea lichidului direct pe oglindă nu este o idee bună. Toate produsele trebuie aplicate mai întâi pe cârpă.

4. Îndepărtați praful de pe cărți la fiecare curățenie 

Când vine vorba de rafturile cu cărți, oamenii de obicei îndepărtează praful de pe copertele acestora cu o cârpă uscată, de fiecare dată când fac curățenie. Deoarece această procedură poate deteriora cărțile, nu ar trebui să faceți acest lucru. De obicei, praful de pe cărți se îndepărtează la fiecare 3-4 luni – acestea se șterg bine cu o cârpă moale.
Cel mai bine este să păstrați cărțile pe rafturi închise, deoarece praful și umezeala sunt dăunătoare pentru ele. Dacă acest lucru nu este posibil, vă puteți simplifica viața și puteți așeza cărțile chiar la marginea raftului. Așadar, praful de pe mobilier va trebui șters mult mai rar.

5. Spălați cuptorul prea des 

Dacă folosiți rar cuptorul, atunci nu este nevoie să-l curățați mai mult de o dată pe lună. Utilizarea excesivă a agenților agresivi poate deteriora produsul, riscând să rămâneți fără el complet. Dacă nu doriți să cumpărați produse speciale de curățare, puteți face o pastă de bicarbonat de sodiu, o puteți aplica pe suprafețele interioare ale cuptorului cu o perie și o lăsați peste noapte. Dimineața, nu mai rămâne decât să îndepărtați pasta cu un răzuitor de plastic, apoi ștergeți totul cu o cârpă umedă.

6. Spălați constant frigiderul 

Nu este deloc necesar să spălați frigiderul mai des de o dată pe trimestru, dacă nu există urme murdare și pete pe suprafața interioară. Pentru a nu spăla mereu rafturile de sticlă, le puteți acoperi cu hârtie pergament. Spre deosebire de folia alimentară, care este adesea utilizată în același scop, hârtia nu se acoperă cu condens. În plus, pergamentul este mai ecologic.

Ca să scăpați de mirosul neplăcut, puteți pune pe raft un recipient mic cu bicarbonat de sodiu sau câteva pachețele de ceai uzate. Menta sau ceaiul verde vor funcționa minunat.

7. Spălați manual articolele vestimentare din țesătură delicată  

Spălarea manuală este de obicei necesară pentru vestimentația din țesătură delicată. Dar dacă frecați îmbrăcămintea în mod persistent, aceasta va duce la deteriorarea țesăturii. Puteți pur și simplu să înmuiați hainele în apă abia călduță, adăugând niște detergent gel, lăsați-le pe timp de aproximativ o jumătate de oră, apoi le agitați ușor, fără efort. Sunteți de acord că, acest lucru este mult mai simplu decât o frecare agresivă a îmbrăcămintei cu mâna?

8. Roadeți cratițele și tigăile 

Grăsimea arsă de pe cratițe și tigăi este greu de curățat. Uneori, curățarea unei tigăi necesită un timp mai îndelungat. Dar, puteți pur și simplu să umpleți chiuveta cu apă caldă, să adăugați puțin detergent și să trimiteți vasele murdare direct în chiuvetă. Principalul lucru este ca tigăile și cratițele, după ce faceți mâncare, să fie complet răcite. Vasele se vor înmuia în apa cu detergentul dizolvat și va fi mult mai ușor să le spălați mai târziu.

9. Roadeți recipientele din plastic 

Nu se recomandă spălarea intensă a recipientelor din plastic. Fisurile și zgârieturile de pe suprafața plasticului sunt locurile ideale pentru dezvoltarea bacteriilor și răspândirea acestora.

Nu este bine să puneți mâncare fierbinte în caserole. Acest lucru nu numai că dăunează recipientului, ci poate duce și la formarea de substanțe nocive. Pentru a evita curățarea manuală a grăsimilor și a resturilor alimentare, puteți căptuși interiorul recipientelor cu hârtie de copt sau folie.

10. Aspirați viguros covoarele 

Este suficient să aspirați covorul de 1-2 ori pe săptămână. Dar ce face toată lumea dacă vede un boț de lână sau puțin gunoi? Așa este, scot aspiratorul și curăță totul din nou. Puțini oameni știu că aceeași lână de pe covor poate fi îndepărtată ușor cu o mănușă umedă de cauciuc sau o mănușă specială pentru pieptănarea animalelor.

Apropo, dacă s-a împrăștiat pe covor niște pământ dintr-un ghiveci cu flori, pudră sau fard de obraji, nu le puteți îndepărta cu aspiratorul. Acest lucru poate distruge tehnica.

Vă place să faceți o curățenie de lux sau nu atrageți mare atenție la tema dată? Poate aveți propriile dvs lifehack-uri de curățenie pentru a vă simplifica viața? Așteptăm cu drag comentariile dvs.