10 sfaturi care vă vor ajuta să deosebiți lucrurile originale de cele contrafăcute

Atunci când mergem la cumpărături pentru o haină nouă, ne dorim să alegem una de calitate care să poată fi purtată mai mult timp și să-și păstreze forma inițială. Însă se întâmplă cazuri când deja după prima spălare haina se decolorează și se deformează.

Pentru a putea recunoaște o haină de proastă calitate chiar în magazin, echipa noastră a selectat 10 sfaturi care vă vor ajuta să nu aruncați banii în vânt.

1. Strângeți pânza în mână și verificați calitatea bumbacului

Strângeți o bucată de haină în pumn pentru câteva secunde, apoi dați-i drumul. Dacă pânza a devenit ca o foaie șifonată, atunci haina a fost prelucrată cu o soluție specială pentru a-și menține forma. După prima spălare ea își va pierde forma inițială.

2. Extindeți cusăturile pentru a observa defectele

O haină de calitate are cusăturile dese și drepte. Întindeți puțin haina la cusături și veți observa calitatea.

3. Evitați fermoarele deschise

Alegeți hainele cu fermoar din metal și mai puțin vizibile, acestea sunt cele mai rezistente. Fermoarele deschise din plastic se deteriorează mai repede și sunt un semn că haina este necalitativă.

4. Verificați calitatea marginilor hainei

Pantalonii și fustele trebuie să aibă marginea îndoită de aproximativ 4 cm. Bluzele, cămășile, tricourile de aproximativ 2 cm. Dacă nu există această margine sau este doar tivită, atunci haina nu este de cea mai bună calitate.

5. Întindeți puțin pânza

Haina de calitate își menține forma. Întindeți o mică porțiune de pânză, apoi dați-i drumul. Dacă pânza și-a pierdut forma, atunci aveți în mână o haină necalitativă.

6. Convingeți-vă că lungimea părților fermoarului sunt la fel

Părțile fermoarului la orice haină trebuie să fie de aceeași lungime, să fie drepte și de aceeași culoare.

7. Fiți atenți la etichetă

Pânzele naturale (bumbacul, mătasea și lâna) sunt mai rezistente decât cele artificiale. Însă bumbacul 100% poate să se strâmteze puțin după spălare. De aceea, se recomandă să alegeți haine cu 5-30% de sintetică pentru a ține mai mult timp.

8. Asigurați-vă că cusăturile și ațele coincid

Examinați atent desenele și culoarea aței. Dacă desenele de pe haină nu corespund, iar cusăturile sunt de altă culoare, atunci haina a fost cusută în grabă. Probabil producătorul se gândea la cantitate, nu la calitate.

9. Verificați nasturii și butonierele nasturilor

Uneori în cazul hainelor contrafăcute nu se atrage atenție la micile detalii. De aceea, verificați foarte bine nasturii și butonierele. Asigurați-vă că nasturii sunt bine cusuți și nu sunt bucăți de ață. Butonierele trebuie să fie cusute îngrijit.

10. Verificați vopseaua în locurile de pliere

Dacă este vopsea pe locurile de pliere, înseamnă că este un lucru mai puțin calitativ. La fel, dacă o parte are o culoare mai deschisă, iar alta mai închisă, suntem în prezența lucrurilor necalitative care se vor decolora după prima spălare.