10 secrete ale scandinavilor, pe care ar trebui să le împrumutăm pentru a nu pierde ore în șir făcând curățenie

Stilul de viață scandinav ne atrage din ce în ce mai mult: încercăm să nu umplem casele cu lucruri inutile, învățăm să organizăm corect spațiul și să nu ne grăbim nicăieri. Aceste popoare mai au și o metodă eficientă de a face curățenie în locuințe.

Experiența scandinavă ne-ar putea ușura și nouă viața.

Combinați curățenia cu alte activități.

Pentru a evita un efort mare într-o zi, faceți curățenie treptat, în câteva zile. Și, în timp ce puneți lucrurile în ordine, faceți altceva în paralel. De exemplu :

— când vă deplasați dintr-o cameră în alta aranjați lucrurile la loc;

— în timp ce gătiți mâncarea puteți ștergeți suprafețele bucătăriei;

— când urmăriți serialul preferat puteți călca lenjeria;

— ștergeți praful, descărcați mașina de spălat vase sau împăturiți hainele în timp ce vorbiți la telefon.

Vara faceți mai des curățenie decât iarna.

După cum știți, iernile scandinave nu se prea bucură de lumină solară, ceea ce nu se poate afirma despre perioada de vară. În sezonul cald, casele norvegienilor, ale danezilor și ale suedezilor sunt inundate de lumină aproape non-stop. Rebecca Tandi Norman, cofondatoare a portalului stilului de viață scandinav, observă că vara face mai des curățenie deoarece lumina soarelui scoate la iveală praful din casă.

Folosiți covoare pe anumite zone.

Autoarea cărții „Ce este lagom. Rețete suedeze pentru o viață fericită”, Nicky Brantmark, consideră că pentru scandinavi covoarele mari, care acoperă suprafața camerei,  sunt un adevărat tabu, deoarece sunt neigienice. De aceea ei optează pentru pardoselile din lemn fără nicio acoperire suplimentară. Aleg, în schimb, covoare mici, care se curăță ușor.

Planificați spațiul de stocare.

Scandinavii nu au încăperi de depozitare, dulapuri sau rafturi. Bineînțeles că își echipează apartamentele cu tot ce au nevoie, dar stilul de viață bazat pe minimalism îi face să se gândească din timp la un sistem de depozitare. De aceea scandinavii au mai puține locuri în care se poate acumula praf și murdărie.

Aerisiți pernele.

Scandinavii, la fel ca și bunicile noastre, practică această metodă. După ce stau la soare, pernele se curăță cu aspiratorul.

În timp ce sortați lucrurile gândiți-vă la viitor.

Autoarea cărții „Curățenia suedeză. Noua tendință scandinavă Döstädning” ,Margareta Magnusson, scrie că, în timp ce faceți ordine în dulapuri, trebuie să vă întrebați: „Cine se va ocupa de aceste lucruri când nu voi fi?” Atitudinea față de lucruri trebuie să fie ușoară: nimic nu este etern, de aceea nu are rost să păstrăm lucruri pe care nu le folosim.

Folosiți cât mai puține produse de curățare.

Scandinavii sunt obișnuiți să facă regulat curățenie și, prin urmare, nu au nevoie de prea multe produse. Este suficientă o cârpă umedă și una uscată din microfibră. Folosesc agenți de curățare suplimentari numai atunci când este necesar, pentru curățarea cuptorului sau a podelei.

Nu vă fie frică de lucrurile albe.

Mulți refuză să cumpere lucruri de culoare albă pentru că se murdăresc mai repede. Dar, de fapt, lucrurile de culori închise se murdăresc la fel de repede, doar că murdăria nu se vede. Stilul scandinav se caracterizează prin prezența multor lucruri albe: prosoape, covoare, lenjerie de pat. Locuitorii acestor țări preferă să vadă petele și să se le spele imediat.

Folosiți „tehnica săpunului” pentru îngrijirea lemnului.

În interiorul scandinav observăm foarte mult mobilier din lemn: fag, frasin, pin și mesteacăn. Pentru ca lemnul să arate bine se folosește o soluție specială, datorită căreia suprafața mobilierului devine mai moale. Mobilierul se prelucrează cu săpun, care protejează suprafața la fel de bine ca lacul sau uleiul.

Nu vă străduiți să mențineți ordine perfectă în dormitor. 

Locuitorii țărilor scandinave găsesc confort în imperfecțiune. Mulți preferă să calce cearșafurile și fețele de pernă, să facă patul în fiecare zi și să așeze pernele într-o anumită ordine. Pentru scandinavi acest lucru ar putea părea ciudat deoarece ei preferă lenjeria șifonată și pernele împrăștiate la întâmplare.