10 reguli de etichetă care trebuie respectate atunci când mergem în ospeție. Nr.3 ne-ar putea strica relația cu gazda!

Există o anumită categorie de musafiri pe care după prima vizită nu mai vrei să-i vezi la tine în casă… Eu am auzit o mulțime de istorii cum incapacitatea omului de a se comporta cuvenit în ospeții distrugea respectul, prietenia și relațiile destul de apropiate.

Dar e corect întotdeauna să începi cu propriul exemplu. De aceea noi vă invităm să urmăriți câteva sfaturi utile despre cum ar trebui să ne comportăm în ospeții ca toată lumea să rămână cu impresii pozitive.

CHAINFOTO24/Shutterstock.com

1. Fiți cât se poate de punctuali

Data vizitei, ora, formatul întâlnirii – toate acestea trebuie discutate dinainte și trebuie respectate. Chiar dacă gazda nu vine să vă întâmpine la gară sau aeroport, oamenii ar trebui să cunoască totul din timp ca să-și poată planifica timpul.

2. Veniți cu un cadou

Și nu e neapărat vorba de un cadou costisitor. Chiar și cel mai simplu cadou poate ridica mult dispoziția. Puteți opta spre exemplu pentru un suvenir, sau un lucru care știți că le lipsește gazdelor. Dar cel mai frumos și plăcut ar fi să veniți cu niște bucate preparate acasă, o specialitate a casei sau pur și simplu un desert.

3. Fiecare bordei cu al său obicei

Nu vă rușinați să întrebați gazdele despre regulile pe care le au în casă și familie. Poate ei obișnuiesc să se trezească devreme și, respectiv, nu trebuie să stați până târziu la ei, poate ei obișnuiesc să lase mereu lumina aprinsă în antreu, poate încălțămintea are un loc special etc. Toate aceste mărunțișuri vor face aflarea dvs. mult mai confortabilă pentru gazde.

CHAINFOTO24/Shutterstock.com

4. Despre vizitele îndelungate

Dacă mergeți în ospeții pentru mai mult timp, străduiți-vă să spălați de fiecare dată vesela pe care ați folosit-o, să vă spălați hainele separat, să nu păstrați hainele dvs. murdare în comun cu ale gazdei ș.a. În general e important ca prezența dvs. să le aducă gazdelor cât mai puțin disconfort. În acest fel toată lumea va primi plăcere de la această vizită.

5. Oferiți-vă mereu ajutorul

Nu uitați că nu sunteți la hotel all-inclusive, iar gazdele nu sunt servitori. Ajutați-i să prepare mâncare, cumpărați produsele de care au nevoie, strângeți masa etc. Aflându-vă în ospeții deveniți pentru un timp membru al familiei, de aceea amabilitatea și bunăvoința trebuie să fie în capul mesei.

6. Obiecte de igienă personală

Bineînțeles atunci când mergeți în ospeții pentru mai multe zile trebuie să aveți propria pastă și periuță de dinți, șampon, burete, prosop etc.

wavebreakmedia/Shutterstock.com

7. Respectați casa străină

E simplu: spălați vesela după ce o folosiți, puneți capacul closetului, stingeți lumina când este cazul, închideți ușile dulapului etc. Străduiți-vă să nu fie nevoie ca cineva să facă aceste lucruri din urma voastră.

8. Ordinea în cameră

Nu lăsați dezordine în camera pe care v-a oferit-o gazda. Nu este deloc dificil să strângi patul dimineața sau să strângi frumos hainele.

9. Ultima zi

În ziua plecării sau cu 1-2 zile înainte, faceți ordine în cameră, așezați toate lucrurile la loc, spălați lenjeria de pat și prosoapele care v-au fost puse la dispoziție.

Oleksandra Mykhailutsa//Shutterstock.com

10. Un rămas bun plăcut

Un mic buchețel de flori, un cadou simbolic, invitație la o cină în restaurant – toate acestea sunt idei foarte bune pentru a vă lua rămas bun de la gazde și a le lăsa o impresie plăcută.

După cum vedeți regulile de etichetă sunt elementare și nu necesită un efort deosebit. E atât de simplu să lași o impresie bună în urma ta și să petreci frumos timpul cu prietenii!