10 reguli de educație care îi fac pe copii să devină niște genii!

Multe mame ar vrea să crească un copil geniu. Însă în ciuda diversității metodologiilor de educație, încă nimeni nu a reușit să elaboreze o instrucțiune exactă în acest sens.

Dar există părinți care nu urmăresc toate inovațiile din sfera educației și totuși copii lor sunt adevărați genii. Redacția noastră a făcut o listă cu trăsăturile ce disting astfel de familii de toate celelalte.

1. Încurajarea autonomiei

În majoritatea familiilor părinții sunt siguri că pentru succesul copilului în mintea lui trebuie introdusă ideea “Eu pot să fac orice!”. Dar e mult mai important pentru copil să creadă “Eu pot să fac orice de sine stătător!”.

Acest mod de gândire îl va ajuta pe copil să înțeleagă că el nu pur și simplu merge în viitor, ci că el chiar și-l zidește.

2. Începutul este cel mai greu

Orice interes al copilului trebuie apărat și încurajat. Când copilul dvs. se arată interesat de o activitate, depuneți tot efortul pentru a-l motiva și încuraja să se dezvolte în această direcție.

Și chiar dacă ceva nu merge bine, părinții trebuie să-i amintească: începutul este cel mai greu, micuțule!

3. Încrederea e cea mai bună laudă

Dar cum putem încuraja începuturile copilului? Bomboanele nu sunt cea mai bună soluție.

Rețineți că pentru copilul ce face primii pași într-o direcție, încrederea este cel mai de preț lucru. Dacă lui i se încredințează total o activitate, el înțelege că îi iese bine ceea ce face.

4. Exteriorul nu e cel mai important

De regulă viitorii genii nu sunt fixați pe aspectul exterior. Menținerea unui aspect curat ideal al copilului necesită prea mult efort atât din partea părinților, cât și din partea copilului.

De cele mai multe ori copiilor nu le pasă cât de bine arată, iar pentru dezvoltarea sa personală asta nu joacă nici un rol.

5. Îngăduința neglijenței

În jurul copiilor adesea domnește haosul, dar pe părinții înțelepți acest fapt nu-i supără. Ei înțeleg că cei mici sunt neglijenți și în jurul lor mereu ceva cade, ceva se murdărește ș.a.m.d.

De aceea în loc să îl certați pe copil pentru dezordine, e mai indicat să-i asigurați o atmosferă confortabilă și treptat să-i explicați beneficiile ordinii în casă.

6. Bateriile trebuie să se descarce

Majoritatea părinților mereu le spun copiilor: nu pune mâna, nu merge încolo, stai pe loc etc.

Însă părinții înțelepți știu că energia copilului trebuie consumată cumva. Când va crește mare un astfel de copil va fi mult mai harnic și perseverent.

7. O libertate rațională

Orice copil are nevoie de libertate, dar aceasta trebuie să aibă niște limite clare care țin în primul rând de respectul față de maturi.

Chiar dacă îl încurajați pe copil în tot ce face, dacă observați că el își permite un comportament inadecvat cu dvs. sau cu alți maturi, trebuie să acționați prompt și hotărât pentru a-i trasa copilului limitele libertății sale.

8. Tata e bossul, mama e cu tata

Respectul față de maturi trebuie educat de la o vârstă cât mai mică. Copilul trebuie să știe că în familie întâietatea o au tata și mama.

În acest fel veți evita dorințele isterice care îi caracterizează pe majoritatea copiilor, căci în acest caz micuții vor încerca să merite ceea ce își doresc.

9. Autocontrolul există și la copii

În loc de pedeapsă pentru greșeli, mai indicat ar fi să elaborați niște reguli de remunerare a copilului pentru faptele sale corecte.

Atunci când copilul vede beneficiile unui comportament corect, el caută să și-l corecteze singur de fiecare dată.

10. Nimic nu rămâne neobservat

În general excesul de laudă nu este benefic pentru copil. Cu toate acestea atunci când copilul face ceva cu străduință și pasiune, părinții trebuie să-l încurajeze și să-i indice ce a făcut bine și unde ar putea să mai lucreze asupra operei sale.

În acest fel copilul va căuta mereu să se dezvolte și să se perfecționeze.