Are nevoie de îngrijire corectă și atât.
Orhideea arată frumos și elegant în orice interior. Echipa noastră a decis să vă ofere câteva sfaturi utile despre cum să o faceți să înflorească mai des. Pentru aceasta ar trebui să urmați câteva reguli simple.
Iată ce ar trebui să faceți pentru a admira florile de orhidee pe tot parcursul anului:
1) Determinați vârsta orhideei, dacă este mai mică de un an, nu va înflori. Vârsta plantei poate fi calculată după numărul de frunze. O plantă adultă va avea 5-8 frunze.
Înflorirea timpurie este periculoasă pentru orhidee deoarece ar putea duce la moartea sa, deoarece o plantă prea tânără își va reveni foarte greu după aceasta.
2) Verificați rădăcinile, au nevoie de multă lumină solară. Cele mai potrivite ghivece sunt cele transparente din plastic, nu din ceramică; asigurați-vă că acestea au un număr suficient de găuri pentru drenaj.
3) Nu mișcați ghivecele prea des. Schimbarea locului plantei este un adevărat stres pentru ea. Este mai bine să nu mișcați ghiveciul, mai ales în timpul udării și în perioada apariției tijelor.
4) Lumină suficientă. Orhideea are nevoie de lumină, nu este recomandabil să o țineți la umbră. Cu cât va avea mai mult soare, cu atât va mai bine pentru ea. Dacă nu este suficientă lumină, cumpărați o fitolampă specială. Acesta îi va oferi orhideei lumină și nu va usca prea mult aerul din jurul florii.
Fitolampa va fi de ajutor și dacă orhideea va înflori toamna sau în timpul iernii când nu este suficientă lumină solară. Dacă nu este posibil să iluminați întreaga plantă, atunci ar fi bine să fie iluminat măcar vârful tijei.
5) Udarea corectă. Udați orhideea doar dacă solul este complet uscat, astfel rădăcinile plantei nu vor putrezi. Această regulă este valabilă pentru toate speciile de orhidee și pentru orice anotimp.
Există o excepție: după înflorire udarea plantei trebuie întreruptă aproximativ pentru o lună.
Și invers: înainte de înflorire și în timpul acesteia planta trebuie udată cât mai des posibil.
6) Temperatura corectă. Orhideei nu-i se place contrastul mare de temperatură. Temperatura pe timp de noapte nu ar trebui să fie mai joasă de 4-6°C față de zi; începând cu primăvara și până în toamnă planta poate fi ținută la balcon.
Dar în sezonul rece este mai bine să o țineți cât mai aproape de calorifer. Este foarte important să aerisiți bine camera în care se află orhideea, dar să nu se formeze curent, deoarece nu-i place acest lucru.
7) Îngrășământul potrivit. Se recomandă utilizarea îngrășămintelor pe bază de fosfor și potasiu, deoarece aceste substanțe stimulează înflorirea sănătoasă și bogată.
8) Verificați umiditatea aerului. Orhideea nu tolerează aerul uscat deoarece se poate opri din dezvoltare sau i se pot usca bobocii de flori.
Pentru a spori umiditatea în încăpere, utilizați un vas cu apă sau pulverizați plantele cu apă (dacă afară este prea cald și aerul este uscat). Ultima metodă este deosebit de bună când începe sezonul de încălzire.
9) Stresul stimulează creșterea orhideelor. Deseori pentru a o face să înflorească planta trebuie stresată. Există situații când sunt respectate toate regulile, dar orhideea nu înflorește. Acest lucru are loc deoarece planta se simte foarte confortabil și în acest caz toată energia sa este orientată spre creșterea masei verzi. O soluție ar fi un mic șoc pentru plantă: udați-o mai rar sau mutați planta într-o încăpere mai răcoroasă.
10) Perioada de repaus începe după înflorire, în această perioadă planta acumulează puteri pentru următoarea înflorire. În această perioadă va trebui să respectați aceste 9 reguli pentru ca planta să fie sănătoasă.
În această perioadă nu este necesar să-i dați îngrășăminte. Și anume acum este timpul potrivit pentru a o răsădi. De obicei răsădirea se face o dată la 2-3 ani sau chiar mai rar.
Aveți orhidee? Cum le îngrijiți? Ați putea adăuga și alte sfaturi utile la această listă?