10 recomandări utile în viață de la o persoană care cunoștea și vorbea 16 limbi

Katò Lomb a fost una dintre primele persoane din lume care, deși era specializată în chimie, lucra ca translatoare și practica interpretarea simultană în 8 limbi, dar lucra cu 16 deși pe timpul ei nu existau cursuri audio, nici Skype, nici școli de limbi străine.

Este surprinzător faptul că majoritatea limbilor pe care le stăpânea le studiase individual, în baza manualelor și a literaturii artistice în limba străină pe care dorea să o studieze. Ea se baza pe principiul „imersiunii lingvistice”, adică studiul gramaticii se face în paralel cu lectura textelor originale și cu memorizarea frazelor utilizate frecvent în vorbire.

Katò Lomb a formulat zece reguli simple, dar eficiente pentru studiul limbilor pe care le-a inclus în cartea sa „Cum învăț limbile străine” („How I Learn Languages”):

1. Trebuie să studiați zilnic. Dacă nu aveți suficient timp, alocați cel puțin 10-15 minute pentru citirea sau repetarea frazelor; este mai eficient să studiați dimineața.

2. Dacă vă scade dorința de învățare, inventați-vă un algoritm propriu cum ar fi, de exemplu, câteva lecții apoi ascultați muzică ori faceți o scurtă pauză pentru a merge la plimbare, dar nu renunțați.

3. Contextul este esențial. Nu învățați cuvintele separat, numai în context. Le veți reține cu mult mai ușor dacă le veți învăța în cadrul unei expresii. Dacă, de exemplu, veți învăța expresia ,,strong wind”, atunci, la pronunțarea unuia dintre aceste cuvinte, celălalt cuvânt va apărea automat în memoria Dumneavoastră.

4. Este foarte util să memorizați fraze întregi pe care ulterior să le utilizați cât mai des în vorbire.

5. Traduceți, în gând, tot ceea ce vedeți când mergeți pe stradă: publicitate, versuri din cântece, dialoguri, titluri de știri. Este o practică foarte utilă.

6. Este util să învățați texte și dialoguri mici într-o limbă străină. Dar să țineți cont de faptul ca sursa să fie una verificată de un nativ sau de către un profesor.

7. Memorizați fraze și expresii formulate la persoana I, deoarece se memorizează mai ușor. De exemplu: ,,I am only pulling your leg” (Încerc doar să te iau peste picior).

8. Nici o limbă străină nu poate fi studiată izolat. Vizionați filme, citiți literatură și ziare în original, comunicați cu vorbitori nativi de pe Internet. Katò Lomb a început să studieze rusa în baza romanului „Suflete Moarte” al lui Gogol și a unui dicționar.

9. Nu vă fie frică de greșelile făcute, ci de greșelile necorectate. Mai bine verificați de mai multe ori.

10. Fiți convinși de la bun început că veți învăța limba, va veni acel moment în care veți rupe bariera lingvistică și veți începe a vorbi fluent.

La vârstă de 86 de ani Katò Lomb l-a întâlnit pe prietenul său de 54 de ani căruia i-a spus o frază: „Steve, ești atât de tânăr! Poți învăța atâtea limbi! “