10 practici de zi cu zi care erau o normă pentru părinții noștri, în timp ce nouă ni se par ciudate

Bunicile și mamele noastre, care aveau cele mai bune intenții, au dorit să ne facă viața mai ușoară și ne-au învățat secretele lor de gospodărie. Dar viața s-a schimbat atât de mult în ultimele decenii încât unele obiceiuri de atunci sunt total depășite.

Ne-am amintit de practicile de zi cu zi care cândva erau considerate utile și corecte, dar acum sunt dubioase sau chiar periculoase.

1. Diluarea cu apă a resturilor de detergent de vase, săpunului ori șamponului.

Pentru situațiile de urgență această metodă ar putea fi potrivită, dar nu trebuie luată ca un obicei. Substanțele chimice de uz casnic, care interacționează cu apa dură de la robinet, își pierd proprietățile de curățare, iar acest lucru face mult mai dificilă îndepărtarea murdăriei.

2. Spălarea podelei cu o cârpă. 

Pe vremuri se folosea găleata cu apă și cârpa de podea. Dar acest lucru este dăunător coloanei vertebrale.

La moment există o mulțime de dispozitive pentru o curățare temeinică a spațiilor. În cazuri extreme puteți trece cu o cârpă umedă prin colțurile camerelor, dar pentru întregul apartament este totuși mai bune să folosiți un mop sau un aspirator cu spălare, iar timpul economisit poate fi dedicat familiei sau hobby-urilor.

3. Hainele pe care le cumpărau pentru copii erau mai mari.

Pentru a economisi părinții neglijau confortul copiilor sau faptul că arătau ridicol.

Un alt risc este că cei mici pot crește mult mai repede sau hainele să-și piardă aspectul inițial ori chiar să se rupă.

4. Ștergerea vaselor spălate cu un prosop.

Această metodă are mai multe dezavantaje, mai ales dacă e vechi. Un alt dezavantaj este că se pierde foarte mult timp pentru a face acest lucru.

Printre altele, se recomandă să schimbăm zilnic prosopul de bucătărie. Dacă este refolosit și nu este suficient de uscat, materialul începe să emită un miros neplăcut de umezeală și poate provoca iinfecții alimentare.

5. Spălarea tocătorului cu detergent obișnuit de vase.

Spălarea tocătorului cu substanțe chimice de uz casnic este importantă și necesară, dar există un dezavantaj: detergenții nu pătrund suficient de adânc în suprafața acestuia, ceea ce face ca bacteriile să pătrundă în zgârieturi și crăpături și să ajungă apoi în mâncarea noastră. De aceea este o idee bună să dezinfectați tocătoarele în mod regulat, iar bicarbonatul de sodiu, peroxidul de hidrogen sau oțetul pot fi de mare ajutor.

6. Spălarea toaletei cu capacul ridicat.

După spălarea toaletei bacteriile se împrăștie pe toate suprafețele: pe gresie, hârtia igienică, prosoape, periuțe de dinți și alte lucruri. Conform cercetărilor presiunea puternică a apei ridică în aer aerosolii de microparticule de apă și microbi patogeni chiar până la 2 metri înălțime.

Încercați să coborâți întotdeauna capacul înainte de a apăsa pe buton și țineți produsele de îngrijire personală departe de el.

7. Măturau podeaua cu o mătură uscată.

Puteți folosi o mătură uscată pentru a îndepărta resturile mici, dar nu se recomandă să măturați cu ea prin toată locuința deoarece se va ridica tot praful în aer și apoi se va depune pe mobilier, alimente, piele și organele respiratorii. Unele persoane preferă să ude mătura înainte de utilizare, dar și acest lucru nu este recomandabil pentru că doar umezește murdăria de pe podea.

8. Clătirea pastelor.

Dacă serviți pastele fierbinți cu sos, atunci în niciun caz nu trebuie clătite – doar scurgeți apa deoarece amidonul ajută sosul să se lipească și să se absoarbă mai bine. Puteți clăti pastele care vor fi folosite la rece, de exemplu în salate.

9. Călcarea hainelor.

Călcarea hainelor este o activitate destul de obositoare, de aceea tinerii moderni preferă adesea aparatele cu aburi sau uscătoarele. Puteți lăsa hainele bine strânse să se usuce în poziție verticală ori să optați pentru haine din stofe care nu se șifonează.

10. Curățarea legumelor cu un cuțit.

Este mult mai comod și mai sigur să faci asta cu un curățător de legume. Tinerii moderni au cel puțin unul sau chiar mai multe în bucătărie, în timp ce mulți din generația mai în vârstă preferă cuțitul.