10 particularități ale culturii sud-coreene care îi uimesc pe turiști

Coreea nu va înceta niciodată să ne uimească. Ascultăm tot mai des muzică coreeană, privim filme coreene, folosim produse cosmetice coreene și visăm să vizităm această țară. Până la procurarea biletelor de avion puteți studia limba și particularitățile Coreei de Sud.

Iată care sunt unele particularități ale acestei țări care îi uimesc nespus de mult pe turiști.

— Soțiile coreene nu le permit soților să mănânce aripile de pui, deoarece se consideră că dacă un bărbat va mânca aripi de pui, va zbura la alta.

— Se consideră că diferența ideală de vârstă pentru un cuplu este atunci când soțul este cu 4-5 ani mai mare decât soția sa. Dacă diferența de vârstă este mai mare de 5 ani, coreenii ar putea să comenteze astfel: „Soțul tău este mult mai în vârstă decât tine!” Iar diferența de 10 ani sau mai mult este un tabu.

— În lumea afacerilor există o ierarhie foarte strictă. Chiar dacă ziua de muncă s-a terminat, nu veți putea pleca acasă, dacă în birou este cineva cu o funcție mai înaltă.

— În Coreea există un sistem unic de închiriere a apartamentelor pe termen lung numit „chonse” . După ce și-a ales apartamentului, chiriașul plătește proprietarului un depozit – 50-80% din costul total al apartamentului. În această perioadă chiriașul nu plătește chirie, iar proprietarul își poate depune banii într-un cont de depozit pentru a obține profit. La expirarea termenului de închiriere toți banii sunt returnați chiriașului. De aici rezultă că dacă o persoană nu deține suma totală pentru procurarea locuinței, poate profita de chonse pentru a economisi bani și, după expirarea contractului de închiriere, va avea posibilitate să-și cumpere o locuință.

— În Coreea de Sud este foarte dificil să găsești un deodorant obișnuit, deoarece ei nu au nevoie de acest produs (organismul lor nu are gena responsabilă de secretarea proteinelor în care se dezvoltă bacteriile).

— Ca o alternativă a zilei îndrăgostiților a fost inventată Black Day, care se sărbătorește pe 14 aprilie. În această zi persoanele singure poartă haine negre, mănâncă mâncare neagră și fac diferite glume despre viața lor amoroasă.

— Coreenii au creat o aplicație care le plătește pentru mersul pe jos! În cazul în care utilizatorul depășește numărul de pași stabiliți, i se oferă bani pe care îi poate cheltui în magazinele partenere. Dezvoltatorii aplicației susțin că scopul lor este de a motiva oamenii să facă mișcare.

— Locuitorii acestei țări folosesc hârtia igienică pentru mai multe scopuri: atât ca șervețel cât și ca prosop de bucătărie. Coreenii nu pot înțelege de ce ar trebui să reinventeze roata, dacă există deja un instrument care poate fi folosit în diferite scopuri.

— Coreenii consideră că există o legătură între soarta unei persoane și mediul în care locuiește. Există un întreg set de reguli numite phunsu chiri, care se traduce ca „vânt, apă, principii”. Atunci când construiți o clădire este important să verificați dacă toate caracteristicile geografice sunt în armonie: relieful, apa și clima.

— Unele persoane sunt de părerea că „Doshirak” este o mâncare dăunătoare. Însă în Coreea în această cutie dreptunghiulară se pune mâncare de casă.