10 obiceiuri care îți prelungesc viața cu vreo 10 ani

Longevitatea pare a fi un scop utopic și obositor, deoarece există un stereotip cum că pentru a atinge acest țel este nevoie să mâncați mereu fulgi de ovăz și să mergeți neîncetat la sala de sport. Însă, o viață îndelungată poate fi cu adevărat veselă și plină de satisfacții. Anume acest lucru a fost demonstrat de către cercetătorii științifici de la Academia Națională de Științe a Ucrainei.

1. Liniște și iaurt: +14 ani

Stresul cronic afectează activitatea sistemului nervos central care este responsabil de funcționarea întregului organism. Iată de ce se recomandă să înlăturați sursa permanentă de stres și adrenalină și să învățați să reacționați adecvat la situațiile stresante.

O varietate a stresului este nu doar somnul insuficient, ci și somnul care nu este coordonat cu bioritmurile organismului. Bunăoară, în intervalul orelor 20:00 și 1:00 se produce intens melatonina, hormonul ce reglează funcționarea creierului, sistemelor vitale – imunitar, endocrin și cardiovascular – acesta acționând ca un antioxidant și o substanță anti-îmbătrânire. Acest hormon se produce numai cu condiția ca în intervalul acestor ore omul să se afle, nu într-un oficiu iluminat sau într-o sală de sport, ci într-un mediu întunecos, adică să meargă la culcare. Desigur, în prezent, pentru omul modern, care abia la ora 20:00 poate ieși de la serviciu, este dificil să meargă la culcare la această oră. Însă, dacă doriți să aveți o viață lungă, este indicat să respectați această regulă de igienă a somnului.

În ceea ce privește alimentația, 75% din meniul zilnic ar trebui să fie constituit din hrană de origine vegetală (legume, verdeață, fructe, terciuri din cereale integrale), 25% – proteine animaliere și produse lactate (inclusiv 200 ml de iaurt natural zilnic). Produsele lactate oferă echilibrul florei intestinale, ceea ce asigură o funcționare optimă a tuturor organelor interne și previne apariția bolilor.

În meniul zilnic trebuie să existe cât mai puține produse alimentare procesate, alimente prăjite, produse de patiserie și cofetărie. Iar regula de aur este să nu mâncați niciodată pe săturate. Trebuie să aveți câte 4-5 mese pe zi, pentru ca sarcina asupra organelor digestive să fie distribuită uniform, nivelul de glucoză în sânge – uniform, iar toate acestea să favorizeze o activitate armonioasă a creierului și a tractului gastrointestinal, ceea ce va contribui, în consecință, la prelungirea vieții.

2. Oxigen și efort fizic: +6 ani

Mușchii trebuie să lucreze în fiecare zi. Începând cu înviorarea de dimineață și încheind cu plimbarea de seară. Plus la acestea, sunt recomandate activități fizice precum fitnessul, tenisul, înotul, munca la țară, culesul fructelor și ciupercilor în pădure. Pentru persoanele trecute de 50 de ani, este recomandat efortul fizic de 4-5 ori în săptămână.

Nu permiteți surpaepuizarea fizică și nu faceți sport în încăpere, întrucât activitatea mușchilor trebuie să aibă loc în aer liber. În caz contrar, are loc producția de energie în lipsa oxigenului, iar în organism se produce acidul lactic în exces și produsele metabolice sunt sub-oxidate. Persoana devine vulnerabilă la viruși, bacterii și, într-o oarecare măsură, sunt încălcate funcțiile organelor interne.

3. Activitate intelectuală și spirituală: +3 ani

Omul este înzestrat de la natură cu nevoia de a căuta sensul vieții. Perfecționarea sufletului și conștiinței contribuie la acestă căutare și devine, în același timp, o consecință a căutării. Lipsa unei familii sau a altor oameni cărora să vă dăruiți vă poate priva de bucuria vieții și vă poate de lua din ani.

Puneți creierul la muncă – gândiți, citiți, dobândiți noi abilități, experiențe, cunoștințe. Toate acestea contribuie la prelungirea vieții, căci de activitatea creierului depinde în mod direct modul de funcționare a celorlalte organe și sisteme.

4. Fără tutun și alcool: +5 ani

90% din fumul de țigară este monoxid de carbon, iar 10% – constituie 4 mii de impurități și vapori toxici. Cu alte cuvinte, fumatul sistematic este un proces constant de otrăvire ce îmbătrânește toate celulele organismului.

Abuzul de alcool perturbă activitatea sistemului nervos și a ficatului. În organism are loc apoi o detoxifiere incompletă și, în rezultat, o otrăvire cronică. Doza de alcool cu efect distructiv este diferită pentru fiecare în parte. Însă simptomele unui abuz sunt comune pentru toți: dureri de cap, slăbiciuni și lipsa forțelor. Reduceți consumul de băuturi alcoolice sau renunțați definitiv la alcool!