10 motive ca să restricționezi accesul copilului la tabletă și smartphone

Un grup de cercetători de la Universitatea Iowa a ajuns la concluzia că în prezent aproximativ 90% dintre copiii de doi ani din America folosesc tableta.

Desigur, pe de o parte este destul de bine. Jocurile educative pentru copii pot influența pozitiv asupra copiilor, însă savanții totuși insistă să se limiteze timpul de utilizare a dispozitivelor.

1. Acest lucru influențează negativ asupra capacității copilului de a se socializa

În perioada de la 0 la 2 ani creierul copilului se mărește de trei ori. Glasul părinților, atingerile lor, jocurile de familie îi ajută pe copii să se formeze astfel încât ei să stabilească relații sănătoase cu alte persoane.

Iar copiii care au acces la gadget-uri de la o vârstă foarte fragedă și privesc permanent desene animate se dezvoltă diferit. Sistemul lor nervos se dezvoltă mai încet și acest lucru influențează negativ asupra nivelului de concentrare și percepere a lumii înconjurătoare.

La maturitate le este mai dificil să stabilească relații armonioase cu cei din jur.

2. Copii sunt mai predispuși la dependență de gadget-uri decât adulții

„Tehnologiile îi atrag pe oameni prin faptul că în lumea virtuală pot încerca multe lucruri noi. Este dificil să te desprinzi de ele, deoarece nu există nici o limită pentru satisfacerea dorințelor”, menționează doctorul Garry Small, profesor în psihiatrie și director al Centrului de longevitate din cadrul Institutului de neurologie din California.

Cu un singur buton copilul obține ceea ce vrea. Însă tehnologiile nu îl pot învăța pe copil limitele. Din acest motiv, el devine imediat dependent de smartphone, dar spre deosebire de adulți el nu se poate mereu controla și limita.

3. Obsesia față de tablete și gadget-uri provoacă isterii

„Dacă aceste dispozitive devin instrumentul principal pentru a liniști copilul, atunci cum se vor dezvolta propriile mecanisme de autocontrol?” se întreabă un alt doctor.

Dacă copilul devine dependent de ceva, el începe să plângă și să se înrăiască când i se ia acel ceva. Dacă copilul dvs. face crize de isterie din cauza tabletei, nu vă grăbiți să i-o dați înapoi doar pentru a-l liniști. Acest lucru nu va soluționa problema, ci doar o va agrava.

Cel mai bine este să încercați să liniștiți copilul prin vorbe dulci și să-l sustrageți cu alte lucruri mai interesante.

4. Jocurile on-line afectează somnul

S-a dovedit faptul că utilizarea dispozitivelor electronice seara influențează negativ calitatea somnului și determină starea emoțională și fizică din ziua următoare.

Sistemul nervos se odihnește în perioada 21.00-1:00. Majoritatea adolescenților neglijează această odihnă și o înlocuiesc cu alte activități, din păcate mai puțin folositoare.

5. Folosirea excesivă a gadget-urilor influențează procesul de învățare și reușita școlară

Majoritatea cercetătorilor susțin ideea că smartphone-urile, tabletele și alte gadget-uri au un impact negativ asupra capacității de învățare a copiilor, deoarece le sustrag atenția și devin mai împrăștiați.

„Aceste dispozitive înlocuiesc activitățile practice care sunt necesare pentru dezvoltarea capacităților motrice și vizuale atât de importante pentru învățare”, menționează un doctor în științe de la Universitatea din Boston.

Mai mult, jocurile electronice limitează imaginația copilului. Dacă copilul se plictisește, trebuie să inventați ceva. În acest fel se vor dezvolta capacitățile de creație ale copiilor.

6. Tableta influențează capacitatea copiilor de a se gândi la consecințele acțiunilor sale

Discutând față în față, omul urmărește reacția, intonația, expresia feței, timbrul vocii, comportamentul general al interlocutorului. Dacă copilul comunică doar on-line, el nu simte nimic din cele menționate. Însă aceste deprinderi îl ajută să stabilească diferite relații.

„Tehnologiile facilitează comunicarea dintre oameni”, spune psihologul din Boston, Kate Roberts. „Însă, atunci când accesul este nelimitat, noi începem să uităm de întâlnirile reale. Unii copii, în general, evită orice apariție umană, deoarece în acest fel le este mai ușor”.

Copilul are nevoie de comunicare vie permanentă cu familia, cu prietenii, deoarece numai astfel el va învăța să-și manifeste sentimentele și să-i înțeleagă pe cei din jur, ceea ce îi va fi de folos la maturitate.

7. Utilizarea excesivă a gadget-urilor poate duce la tulburări psihice

Potrivit experților, cu cât copii petrec mai mult timp în fața gadget-urilor, cu atât mai mare este riscul de apariție a depresiei infantile, a anxietății, a lipsei de atașament față de părinți și rude. De asemenea, pot dezvolta un deficit de atenție, psihoze și tulburări de comportament.

8. Utilizarea excesivă a gadget-urilor influențează starea fizică a copilului

Dependența de jocurile electronice este direct legată de supraponderabilitatea copilului. Acest lucru se întâmplă din lipsa de mișcare și din ronțăitul în fața calculatorului.

Unii experți susțin că copiii secolului XXI vor deveni prima generație care nu va putea depăși limita de viață a părinților din cauza obezității.

9. Utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice crește riscul de agresiune al copiilor

Mulți copii contemporani sunt lipsiți de empatie. În special acei cărora părinții le dau acces nelimitat în lumea virtuală. Acești copii se simt mult mai confortabil în lumea jocurilor iluzorii, unde cruzimea și omorurile sunt la ordinea zilei.

Drept urmare acești copii consideră că a fi rău și crud este normal, a bate și a ucide este un mod firesc de a soluționa problemele.

10. Gadget-urile pot provoca anxietate și incapacitate de a se adapta social

Fluxul mare de informație, deseori inutilă și dăunătoare, îi face nervoși și neliniștiți chiar și pe adulți, nemaivorbind de copii. Dacă cineva a scris ceva pe rețelele de socializare, a scris ceva umilitor sau supărător, atunci liniștea copilului este afectată.

Este mult mai simplu de scris, decât de spus în față. De aceea, astfel de situații pot fi destul de dese, respectiv sunt un stres enorm pentru copil. Drept urmare el devine timid, introvert și încetează să comunice cu cei din jur.

Copilul necesită să-ți dezvolte deprinderile sociale. Este un lucru vital. Dacă el nu dorește să comunice și să interacționeze cu ceilalți, în final acest lucru poate duce la o stagnare de dezvoltare.

error: Content is protected !!